buket-cveća
Lole iz komšilukanajnovijeNaslovna vijestO životu

S bivšim mužem na more, kod bivše svekrve na ručak

U nekom romanu, na filmu ili bar u većem gradu, možda bi Tanjin život bio verovatan i stvaran. U varošici kakva je bila ova na Timoku, tu zamalo u Bugarskoj, e to je već bilo čudo.

Piše: Srbijanka Stanković

Foto: Pexels.com

– Tako ti moja Tanja svake druge nedelje ide kod bivše svekrve na ručak. Kako – kako? Lepo, dotera se, sedne na autobus, izađe stanicu ranije da joj na pijaci kupi jabuke i cveće i tako fino prošeta desetak minuta do stare zgrade na kraju ulice.

– Ma ne pitam kojom maršrutom, nego kako može? Pa zar se oni nisu razveli ima sedam godina? Još nisam čula da neko to radi.

– Ne znaš ti moju Tanju.

U nekom romanu, na filmu ili bar u većem gradu, možda bi Tanjin život bio verovatan i stvaran. U varošici kakva je bila ova na Timoku, tu zamalo u Bugarskoj, e to je već bilo čudo. Šarena laža, znala je da kaže moja ujna.

Gde to ima da se udaš, decu da rodiš, svekrva da te voli, pa da se razvedeš i posle – k’o da se nisi razvela, isto s čovekom i njegovima da živiš?! Tanja je, kad se sa strane, naopačke, ma iz kog god ugla da pogledaš – uradila baš to. Nikom nije bilo jasno, al’ niko nije smeo da pita. Umesto toga su radije ogovarali, zgranuto i zabezeknuto gledali kako svake druge nedelje obuče dugu pamučnu haljinu, ponese pletenu korpu i srce od nisu imali pojma kog materijala – pa uđe na poznati ulaz trošne stambene zgrade.

– On je i dalje vaš otac, ona je i dalje vaša baka i ja ih volim. – rekla je jednom starijoj ćerki.

– Ali mama, on se ženi, dobiće ponovo dete. Kako možeš da budeš tako…

– Tako šta? Htela si da kažeš hladna? Sad ne razumeš, ali ovo je kilometrima i kilometrima daleko od hladnog srca.

– Onda ga ne voliš dovoljno, čim se nisi borila za njega.

– Borila? Nije to ljubav ako moraš da se boriš da je imaš. Ja ljubav imam i bez te borbe.

To je trebalo da bude najveći skandal u varoši, ali sa silnim parovima koji su se naprečac venčavali i razvodili, Tanja je bila više primer za nepisano pravilo, nego za izuzetak. Samo što je brzo svima postalo jasno da se Tanjin brak i razvod ne mogu nazvati aferom, ni cirkusom, pa čak ni incidentom – već pravim čudom.

Druga žena ju je s podozrenjem posmatrala na tim nedeljnim okupljanjima kod svekrve. Al’ šta da kaže, kome da kaže kad je ona došla tu druga? U početku joj je bilo čudno: kako to Tanja može da sedne preko puta nje, da dele hleb i jelo? (Mada, istina, podelile su muža.) Pa onda deca. Svima je vremenom postalo normalno što su tu „dve mame“.

Foto: Pexels.com

Direktna kakva je bila (a kako bi se drugačije on i zaljubio u nju?!) pitala ju je jednog popodneva na terasi dok su pušile cigaretu i gledale u kišu:

Je l’ ti još voliš Gorana? Volim. Hoćeš da mi ga preotmeš, ovo je sve neka taktika, je l’ da? Jer ako jeste… Ne boj se, Sanja, nemam tih namera. Mnogo bi za ovog našeg čoveka bilo da ga preotimaju dvaput. Ja sam srećna, ti si srećna, on je srećan, deca i svekrva mirni – je l’ bi više volela da se mrzimo i svađamo? Neka to.

Progutala je dim. Nije je peklo u plućima. Kad žena proguta izdaju teško da bilo šta drugo može da je ošteti. Što bi onda samu sebe grizla?

– Al’ ona je išla s njima na more, čoveče! Mislim, nisu iznajmili isti smeštaj, ali isti grad, iste plaže, svaki drugi dan zajedno ručak. Pa ulicu bih prešla u gradu da ga sretnem, a ne da idem na more i da se s njegovom novom porodicom kupam.

– Znaš šta mene zanima? Kako se on ne zbuni, prva žena Tanja, druga žena Sanja… Ha ha ha!

Komšinice i poznanici su godinama žvakali jedno te isto, a deca su rasla, životi su tekli. Na svekrvinoj sahrani stajale su obe, uplakane i pogođene iznenadnim prekidom tog čudesnog klupka u kom su se zamrsile. Goran je bio neutešan, jedna je majka, ponavljao je celog dana. Neko se upola glasa na dnu povorke našalio – „al’ dve su žene“.

Nigde nije bilo takve priče i života kao u varošici na Timoku, tu zamalo u Bugarskoj. Da se udaš, decu da rodiš, svekrva da te voli, pa da se razvedeš i posle – k’o da se nisi razvela, isto s čovekom i njegovima da živiš. Kao na filmu ili u romanu – kad bi se neko setio o (ne)običnim ženama da piše.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije