FeminizamHrabra LolanajnovijeNaslovna vijest

Francuska će omogućiti besplatnu kontracepciju za sve djevojke do 25 godina

Francuski ministar zdravlja rekao je da mlade žene imaju pravo na kontracepciju čak iako to ne mogu priuštiti.

Prenosimo: Redakcija

Dw.com

Foto: Canva

Ranije su kontraceptivne pilule bile besplatne samo za djevojčice mlađe od 18 godina. Francuski ministar zdravlja, Olivier Veran, najavio je tokom intervjua u četvrtak, da će uskoro sve djevojke ispod 25 godina, moći besplatno da dobiju pilule i druga sredstva za kontracepciju.

“Nepodnošljivo je da se žene ne mogu zaštititi, ne mogu imati pristup kontracepciji ako žele da naprave takav izbor jer je preskup.”, rekao je Veran za televiziju France 2.

Pristup kontracepciji korelira sa padom pobačaja

Ranije je kontracepcija bila potpuno besplatna, bez obzira na osiguranje, za tinejdžerke do 18. Od uvođenja ove mjere 2013. godine, prema listu Le Monde, stopa abortusa među tinejdžerkama značajno je opala.

Veran je izjavio da je gornja starosna granica za besplatnu kontracepciju utvrđena iz razloga što je to dob u kojoj mlade žene više ne mogu biti pokrivene zdravstvenim osiguranjem svojih roditelja. On je dodao da podaci pokazuju pad upotrebe kontraceptivnih pilula kada više nije bila besplatna.

Dodao je da podaci ukazuju na pad upotrebe kontraceptivnih pilula otkako nisu više besplatne. Istakao je da će plan koštati 21 milion eura godišnje, a da nastupa na snagu od 1. januara. 

Izvor: DW.com

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije