LjudinajnovijeNaslovna vijestRadoznala Lola

Nije problem što se patimo, već što se mnogi ne razumemo

Vozim se sinoć kući, nakon što sam se pohvalila da sam na godišnjem odmoru od sada i čime se bavim dobijem pitanje od čega pati naš narod? Jel lud?

Prenosimo: Redakcija

Instagram / psiholoskasoljica

Foto: Pinterest

Probam da objasnim da je pun brod ludaka, uključujući i mene na njemu. Ali da me to zapravo uopšte ne brine. Nije strašno što patimo od depresije, anksioznosti, sagorevanja svako malo, postraumatskog sindroma, što smo ljuti i nervozni.

Mene brine što je za dobar dan u Beogradu Marš u pičku materinu, što kad prelaziš s detetom ulicu polako u ritmu deteta, neko ti trubi i vredja te. Što kad kažeš “Nije mi dobro” dobiješ “oooo ti si samo OSETLJIVA”. Što kad nešto ne možeš ti si RAZMAŽENA. Ili moje dete ima problem i da svi upere prstom “Ooo pa ono ima STRAHOVE!”.

Paa? Što dajemo sebi za pravo da drugom koga baš ni malo ne poznajemo sudimo. Što odvajamo vreme da pljujemo, izvlačimo iz konteksta nečiji život, rad.

Dozvolimo sebi licemerje, samo zarad nekakve simpatije tamo nekog, jer se bojimo šta će to mom detetu napraviti. Što dozvolimo sebi na nečije otvaranje i traumu kažemo kako je to marketing i da mu presudimo kakav je to on čovek, roditelj, kad mu se dete pita nešto nakon doživljene traume. E sve to mene istinski pogadja. Izaziva mi mučninu i bes.

S jedne strane pomislim sram te bilo, a onda se setim projekcije. Kako se ljudi samo lako otkriju, ko su, s čim imaju problem, i koliko to samo govori o njima. Baš ni jednu reč, sliku, zvuk o tebi.

Jako važna lekcija. Naučiti šta su tudja sranja, a šta naša. Ne dozvoliti tudjim da nas prljaju, da nam grudi opterećuju. Ovo svakodnevno izgovaram i sebi, i svojim klijentima.

Nekad zaista, jednostavno nije do tebe. Shvataš?

E to sve mene daleko više brine od bilo kakve patologije psihe, neuroze, psihosomatike. Jer iz ovoga se čovek izvuče i postane srećniji, bolji. A iz gordosti, oholosti, zlobe, zavisti baš i ne…

Izvor: Instagram – Psihološka šoljic

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije