DogađajiLjudiMedicinanajnovijeNaslovna vijest

Bolnice u New Yorku obustavljaju na neko vrijeme porođaje

Radnici masovno daju otkaze, uzrok – vakcinacija protiv covida.

Redakcija

rtl.hr

Nakon 24. septembra nismo u mogućnosti sigurno pružati usluge te nam ne ostaje ništa drugo nego da neko vrijeme ne radimo porođaje, poručili su iz bolnice

Opšta bolnica Lewis County bilježi masovne otkaze zbog obaveznog vakcinisanja što dovodi neke usluge u pitanje, rekao je u petak izvršni direktor Gerald R. Cayer. Porodilište već  ima nedostatak osoblja, s najmanje šest otkaza do sada, dok je još sedam članova osoblja izrazilo nespremnost za vakcinisanje, piše NBC News.

“Nakon 24.  septembra u mogućnosti sigurno pružati te usluge te nam ne ostaje ništa drugo nego da neko vrijeme ne radimo porođaje”, poručili su.

Rok za zaposlene u zdravstvenom sistemu da dobiju prve doze vakcina je 27. septembar prema državnom zakonu. Izuzeci su napravljeni za one koji su alergični ili su ranije imali neželjene reakcije na vakcine.

“Kao zaposleni imamo obavezu ne dovoditi u opasnost one o kojima brinemo ili naše saradnike”, rekao je Cayer.

Od Ministarstva rada zatraženo je da se donese hitna odluka da poslodavci s više od 100 zaposlenih moraju od svojih zaposlenika tražiti dokaz da su vakcinisani, a oni koji to nisu napravili će morati biti podvrgavani nedeljnim testiranjima ili će se poslodavci suočiti sa 14.000 dolara kazni po prekršaju.

Preuzeto sa: rtl.hr

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije