DogađajiMedicinanajnovijeNaslovna vijest

Sporna nabavka medicinskog uređaja “Fond izabrao pumpe koje NE ODGOVARAJU DIJABETIČARIMA”

Ako Fond zdravstvenog osiguranja RS potpiše ugovor sa dobavljačem insulinskih pumpi koji je izabran kao najpovoljniji ponuđač na tenderu, vratićemo se nekoliko godina unazad, a najveći problem imaće djeca oboljela od dijabetesa.

Redakcija

srpskainfo.com

Tvrdi ovo Dejan Travar iz Banjaluke, otac četvorogodišnje djevojčice kojoj je uspostavljena dijagnoza dijabetes tip 1, još kada je imala dvije i po godine.

– Zašto ste izabrali ponuđača za insulinsku pumpu koja se ne preporučuje djeci sa dijabetesom? Pumpa nije kompaktibilna sa bilo kojim senzorom za kontinuirano mjerenje šećera u krvi i koju nijedan doktor neće preporučiti malim pacijentima – pitao je Dejan na svom tviter profilu nadležne u Fondu zdravstvenog osiguranja RS.

Dobio je kratak odgovor kako postupak javne nabavke insulinskih pumpi još nije završen i da nije potpisan ugovor ni sa jednim dobavljačem.

Bolus kalkulator

Insulinska pumpa je mali mehanički uređaj za davanje insulina oboljelima od dijabetesa.

– Još 2013. godine, u akciji „S ljubavlju hrabrim srcima“, nabavljene su pumpe koje su imale integrisani bolus kalkulator i mogućnost povezivanja sa senzorima mjerenja šećera. Fond ZO je i u narednim godinama tenderom nabavljao iste i slične pumpe sa integrisanim bolusima i mogućnostima povezivanja sa senzorima. A sad to neće biti moguće jer Ypso pumpe, koje su predviđene, to nemaju i ne podržavaju – upozorava Travar.

Do sada su nabavljane pumpe koje su, kako kaže, imale integrisan bolus kalkulator u samoj pumpi, dok Ypso pumpa nema.

FOTO: BOJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Dejan Travar

U prevodu znači da se kod prethodnih pumpi, a i ponuđene koja nija prošla na tenderu, programiraju parametri u samoj pumpi po kojoj ona izračuna koliko je tačno insulina potrebno određenom pacijentu za određeni obrok.

Pacijent mora da izračuna količinu ugljenih hidrata koju namjerava pojesti i izmjeriti trenutnu vrijednost šećera. A kod Ypso pumpe se sva preračunavanja dešavaju na aplikaciji na pametnom telefonu, nisu integrisana u pumpu, već se na osnovu unesene vrijednosti ugljenih hidrata i trenutnog šećera u aplikaciji izračuna količina insulina koja će se isporučiti za određeni obrok i onda se ta vrijednost ručno unosi u pumpu – objašnjava Travar.

Bodovanje

On ocjenjuje da je tragično to što su u Fondu najviše rangirali cijenu, dok uopšte nije bilo bodova za tehničke mogućnosti insulinske pumpe.

Na tenderu je kao najpovoljniji pounđač izabrana forma „ICM“ iz Bijeljine, koja je ponudila da isporuči 24 Ypso insulinske pumpe za 79.992 KM, dok je drugorangirani ponuđač, firma „Epsilon resaerch International“ Banjaluka, ponudio cijenu od 96.000 KM za istu količinu, samo su u pitanju Medtronic pumpe.

U Fondu su nam potvrdili da postupak javne nabavke insulinskih pumpi još nije završen i da ni sa jednim dobavljačem nije potpisan ugovor. Razlog je žalba.

Na tender su se prijavila dva dobavljača, a zbog uloženih žalbi postupak nije okončan.

– Žalba je uložena na Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača kojom je Fond izabrao ekonomski povoljniju ponudu, vodeći računa o odgovornom upravljanju sredstvima obaveznog zdravstvenog osiguranja – navode u Fondu.

Zbog žalbenog postupka nisu mogli da nam kažu ko i zašto se žalio.

Kvalitet

Insulinske pumpe oba dobavljača su, kako kažu, registrovane u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH i posjeduju sve neophodne sertifikate koji garantuju kvalitet i sigurnost proizvoda.

– Fond unazad nekoliko godina finansira insulinske pumpe za prioritetne pacijente. Već godinama finansiramo i potrošne materijale za insulinske pumpe, a budući da su osiguranici koji imaju dijabetes oslobođeni plaćanja participacije, pumpe i potrošni materijal su u potpunosti o trošku Fonda – dakle bez ličnog učešća pacijenata u ovim troškovima – dodaju oni.

Inače, Fond na javnim nabavkama nabavlja insulinske pumpe i izabrani dobavljač ih dostavlja Univerzitetskom kliničkom centru, dok ljekari na osnovu medicinskih indikacija utvrđuju prioritete za dobijanje ove pumpe.

Osim pumpi i potrošnog materijala, Fond za oboljele od dijabetesa u potpunosti finansira insuline, trakice za mjerenje šećera, lancete, špriceve, igle, te aparate za brzo određivanje glukoze u krvi.

Fond ZO ne finansira senzore već trakice za mjerenje šećera. Pacijenti već godinama traže od Fonda da nabavlja senzore, koji su efikasniji, jednostavniji i bezbolniji od trakica.

Srbija i Hrvatska

Sa senzorom je moguće u svakom trenutku znati nivo šećera, a trakice znače bockanje iglom što je za djecu traumatično.

FOTO: SHUTTERSTOCK

Zbog toga oboljeli u RS senzore nabavljaju u inostranstvu, snalaze se kako znaju i umiju. Iz Hrvatske ga mogu nabaviti za otprilike 100 KM i to na crno (oko 130 KM je cijena kod ovlaštenih zastupnika), a jedan senzor može da traje dvije sedmice. Pakovanje trakica od 50 komada u našim apotekama košta 37,5 KM i mogu da traju tri dana.

Primjera radi, u Srbiji se za djecu i odrasle pacijente na pumpama odobravaju godišnje za kontinuirano mjerenje šećera, a za sve maloljetnike koji nisu na pumpama odobreni su senzori.

U Hrvatskoj za svu djecu sa dijabetesom tip 1 odobrene su insulinske pumpe i senzori, dok se odobravaju čak i za starije osobe sa dijabetesom tip 2. Pumpe se nabavljaju tenderski, a dijabetičari imaju mogućnost biranja jedne od tri pumpe.

U pojedinim kantonima u FBiH, za djecu su odobrene insulinske pumpe, a refundira se i nabavka senzora.

U Republici Srpskoj ima ukupno 21.353 osobe koje su oboljele od dijabetesa. Od toga je 438 starosti do 18 godina.

Preuzeto sa: srpskainfo.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije