Lole iz komšilukanajnovijeNaslovna vijest

Aleksandra Duende:Ne razumem uniformisanost i odsustvo ličnog pečata u stilu

Boho kraljica, DJ i modna dizajnerka, Aleksandra Duende, otkriva šta nam svima treba iz nove kolekcije njenog modnog brenda Daire.

Razgovarala: Redakcija-

Sara Palija

Zbog čega mi volimo Daire?

Zbog slobode.

Zbog pozadinske priče.

Zbog činjenice da je svaki komad napravljen s ciljem da traje vječno.

 

Razgovarale smo s Aleksandrom koja je inspiracija – i offline i online.

Otkud Aleksandra u svijetu mode i kako je nastao brend Daire?

Brend Daire nastao je kao potreba da dovedem „Bohemian Fashion“ na naše prostore. Od malena sam volela da nosim haljinice i da nosim crveni karmin – to se ni danas nije promenilo. Ime je nastalo po pesmi Smaka „DAIRE” jer i moj brend baš kao i ta pesma odiše gypsy vajbom. Sada, četiri godine nakon nastanka brenda Daire imamo u ponudi razne odevne komade , ali još uvek najviše volim kada napravim dobru MAXI haljinu sa minimum 6 metara materijala.

Šta je ono što najviše voliš u ulozi modne dizajnerke?

Najviše volim što je dizajniranje jedna neprekidna igra u kojoj se brišu sva pravila i granice. Isto je i sa muzikom i zato se bavim tim stvarima. Osim toga, voditi jedan brend je vrlo izazovno i uz razvoj vašeg biznisa rastete i vi što je za mene neprocenljivo. Kada vidite gde ste počeli i gde ste sada uvidite sve za šta ste se trudili – to je zaista lep osećaj.

Da li se kod nas vrednuju “slow fashion” brendovi? 

Iz sveg srca želim da verujem da da! Ali još uvek nisam sigurna – svakako ce doći vreme za to jer nam je svima potreban napredak na putu ka boljim promenama – i planeti a i nema lično.

Šta oblačiš kada “nemaš šta da obučeš”?

Pidžamu! 

Uvek imam šta da obučem jer je to deo mog posla – ako ne uspem u tome ostanem kod kuće jer ako nemam inspiraciju da se obučem znači da mi baš nije dan i u tom slučaju ostajem kod kuce – oblačim pidžamu i čitam knjigu ili meditiram.

Koji aktuelni modni trend obožavaš, a od kojeg se zgrožavaš?

Iskreno – više se ničeg ne zgrozavam. Što više putujem toliko vidim koliko se granice mode brišu i koliko je senzibilitet osobe najvažniji za to kako će nešto da se iznese. Jedino što ne razumem pored toliko izbora jeste da želite da budete uniformisani i da nemate lični pečat.  Sve ostalo mi je ok. 

Po čemu je brend Daire poseban?

Po energiji koju svaki komad nosi i po osećaju slobode i udobnosti. 

Šta možemo uraditi na ličnom nivou u korist održivosti mode?

Da se vodimo principima svesne kupovine. Da kupujemo ono što će nam trajati, da podržavamo domaće brendove i da čuvamo dobro naše stvari. 

Kada sam bila mlađa obično sam kupovala nešto što mi se na prvi pogled dopadne, nisam puno razmišljala o kvalitetu i obično takav komad bih nosila dva-tri puta pre nego što završi u đubretu. Sada mi je takav nepromišljeni odabir potpuno strana stvar. Valjda i to ide sa zrelosti.

Šta nam svima treba iz Daire zimske kolekcije?

Novi trench-coat koji izlazi u prodaju 15.10. i kome se jaaako radujem!

Pored toga – džemperi od tencela kojima je odnos cene i kvaliteta savršen. 

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije