MedicinanajnovijePraktična LolaRadoznala LolaSponzorisanoŽivot

Savjeti stručnjaka: Kako njegovati kožu lica u petoj deceniji života?

Postoji taj jedan svjet kad je u pitanju njega koža koji apsolutno niko ne može dovesti u pitanje, a to je da nikad nije kasno da počnete njegom kože. Ipak važno je da što ranije razvijete svoj režim za kožu, jer prevencija je uvijek efektnija od korekcije. 

Redakcija

Foto: Dposithphotos

Šta to tačno znači?

To znači da je neophodno da u svoju rutinu, tokom dvadesetih i tridesetih godina uvedete određene sastojke kako biste u četrdesetim imali zategnutu i zdravu kožu.  A šta nakon četrdesetih? Kako da skin care rutinu prilagodimo petoj deceniji života?

Upravo o ovoj temi razgovarali smo sa specijalistkinjom dermatologije dr Vesnom Vukić.

dr Vesna Vukić

Kako se koža lica mijenja u četrdesetim godinama i na šta posebno treba da obratimo pažnju?

Nakon 40. godine, kod žena, u krvi se smanjuje nivo ženskog polnog hormona estrogena. To je glavni uzrok suvoće kože. Samim tim, smanjuje se proizvodnja hijalurosnke kiseline i produkcija kolagena. U 40-ima koža lica postaje suha, zbog čega su bore na licu izraženije, Lice postepeno mijenja oblik, gubi se masno tkivo, tonus je slabiji. Smanjuje se produkcija kolagena, te se gubi čvrstoća i elastičnost. Dobijamo siv, umoran izgled lica.

Njega kože nakon 40. godine treba se zasnivati na dubinskoj hidrataciji i povećanoj proizvodnji kolagena.

Jedan od sjanih proizvoda za sve žene koje su ponosno zakoračile u petu deceniju života je  VICHY LIFTACTIV collagen specialist krema koja vidljivo smanjuje bore, oblikuje konture lica, smanjuje vidljivost pigmentacijskih mrlja.

Kako treba se mijenja njega kože nakon četrdesetih?

Briga za kožu u ovim godinama treba da bude uravnotežen i  planiran proces. Biranje slučajnih proizvoda bez odgovarajućih aktivnih supstanci u njima, neće dovesti do željenog rezultata.

Šta treba da uvrstimo u svakodnevnu upotrebu, a šta da izbacimo?

Za kućnu njegu treba da biramo regenerativne proizvode za zrelu kožu. U svakodnevnu njegu bi trebalo uvrstiti preparate koji sadrže anti- ageing peptide, hijaluronsku  kiselinu i antioksidanse  kao aktivne supstance.

Preporučuje se da se koža čist preparatima za suhu kož i da se koriste serumi bogati hijaluronskom kiselinom te kreme sa peptidima i vitaminom C. Naravno, tu su i nezaobilazne kreme sa  SPF 15-30-50, svakodnevno, tokom čitave godine.

U petoj deceniji njega kože oko očiju je jako bitna, kao i njega vrata. Za ta područja preporučuju se  specijalno formulisane kreme sa hijaluronskom kiselinom i peptidima.

Tu je VICHY COLLAGEN SPECIALIST krema sa SPF zaštitom koja je sjajna anti-ageing njega sa širokim spektrom zaštite UVA+UVB i sadrži sve te sastojke koji nam pomažu da bore budu manje vidljive i da koža bude zategnuta.

Može li nam hrana pomoći da nam koža lica duže ostane mladolika i da odložimo pojavu bora i na taj način?

Ishrana je jako važna u borbi protiv starenja. Kvalitetnom ishranom borimo se protiv slobodnih radikala i povećavamo proizvodnjau kolagena

Za stimulaciju kolagena trebamo uzimati vitamin A, E, D i C i aminokiseline koje izgradjuju proteine. Zbog toga se preporučuje dosta  zelenog povrća i proteina u svakodnevnoj ishrani.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije