MedicinanajnovijeNaslovna vijestRadoznala Lola

Sjajna vijest! AstraZeneca napravila mnogo učinkovitiji lijek protiv raka dojke!

Vakcinom protiv korona virusa AstraZeneca, koja je dizajnirana, testirana i isporučena u rekordnom roku,  napravljena je ogromna usluga čovječanstvu, pa je kompanija sa Univerziteta u Oksfordu već učinila više nego dovoljno da se u istoriji civilizacije svrsta među pravednike.

Prevela Redakcija

nasdaq.com

Ali nije se tu zaustavila! Naprotiv!

Kompanija je prethodnog vikenda na konferenciji za štampu saopštila da je otkrila i razvila novi lijek i tretman protiv raka dojke, koji bi u visokom procentu trebalo da smanji rizik od napredovanja zloćudne bolesti.

Dakle, riječ je o kompaniji na koju se valjalo kladiti – da ste igrali rulet, svoje žetone ste trebali staviti na AstraZenecu.

U godinama prije pandemije Covida-19, ova firma iz Engleske je uložila mnogo u borbi protiv raka, a do početka 2018. godine je saopštila da je ostvarila najveći rast prodaje lijekova u cijeloj deceniji.

Godinu dana kasnije, AstraZeneca je sklopila ugovor sa japanskom kompanijom za prodaju lijekova “Daiichi-Sankyo” vrijedan 6,9 milijardi dolara i stekla zajednička prava na “Enhert”, hibridni lijek protiv raka koji se pacijentima daje tokom hemoterapije.

U AstraZeneci su smatrali da se može koristiti za liječenje bolesti u ranoj fazi, osim u slučajevima kad je bolest uznapredovala, ali su ipak odlučili da nastave sa ispitivanjem.

Rezultati su se pokazali izvanrednim! Nadmašena su sva dosadašnja poznata naučna istraživanja u ovoj oblasti.

U poređenju sa s standardnim liječenjem raka dojke, Enhertu je smanjio rizik od smrti ili progresije tumora za 72% kod žena sa metastaziranim rakom dojke, pokazalo je ispitivanje na čak 500 pacijentkinja.

Za vrijeme eksperimenta 76% žena liječenih Enhertuom nije pokazalo progresiju bolesti godinu dana nakon liječenja, a za one koje su se liječile dosadašnjim lijekom (Kadcyla), procenat je bio mnogo niži (34%)

“Nikada do sada nismo vidjeli ovakvu magnitudu kod metastazirajućeg raka dojke”, rekao je Dejv Frederikson, šef onkologije AstraZeneca za “The Wall Street Journal”.

Analitičari iz “Jefferies Financial Group Analyst Recommendations”, naveli su da su ovi rezultati sugerišu da bi Enhertu uskoro mogao da liječi i druge vrste kancera, što bi dovelo do ogromne godišnje prodaje lijeka u vrijednosti od nekoliko milijardi dolara.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije