DogađajiLjudinajnovijeNaslovna vijest

Nova Albanska vlada sastoji se od 12 ministrica: Evo ko su one!

Nakon održanih izbora krajem aprila i pobjede Socijalističke partije na čelu s Edijem Ramom, uslijedilo je nekoliko mjeseci sastavljanja Vlade.

Redakcija

Priča je završila uspostavom i izglasavanjem, a specifična je zbog toga što od 16 ministara, čak 12 njih su žene. “Borba protiv spolne diskriminacije i obiteljskog nasilja ostaje vrlo otvorena i daleko od toga da je dobivena”, rekao je Rama, a prenosi tportal.

Albanija se okreće svjetskim trendovima

Vladu je prihvatilo 77 od 140 zastupnika, čineći tako većinu. Nova Vlada  će biti sastavljena  od 16 ministara i Ramom kao čelnikom i premijerom države.

Da je Albanija odlučna u svom nastojanju da što prije uđe u Europsku Uniju, ovim potezom postaje svima jasno. Dok se veće i razvijenije države EU i svijeta bore s ravnopravnošću polova i uključivanjem žena u politiku ili liderske pozicije, uključujući samu EU, ova mala balkanska država zaista ulazi u istoriju.

Ramova se nova Vlada sastoji od čak 70.5 posto žena, a zanimljivo vodstvo je odobreno sa 77 glasova nasuprot 53 protivljenja.

Prema istraživačkoj službi Europskog parlamenta, sam Europski parlament trenutno ima 38,9 posto ženskog članstva, dok je kontinentalni prosjek 30,5 posto, prenosi News EU. Na izborima je Ramova stranka osvojila 74 zastupnička mjesta te se potvrđivanje Vlade očekivalo, no važna je i podrška zastupnika koji nisu Ramove sorte. A tko su ministrice?

Olta Xhaçka – vanjska politika i europska posla

Olta Xhaçka ministrica je za vanjsku politiku i evropska posla. Završila je diplomski studij Političkih znanosti i međunarodnih odnosa te poslijediplomski studij javne uprave na Sveučilištu Clark u Massachusettsu, SAD.

Rođena je u Tirani i ima 42 godine. Od septembra 2017. do januara 2021. obnašala je dužnost ministrice obrane i pridaje joj se u zaslugu modernizacija obrambenih snaga. Predsjednica je Foruma žena socijalista, a njeno područje interesa su spona ravnopravnost, zaštita maloljetnica i socijalna pitanja.

Delina Ibrahimaj – financije i ekonomija

Delina Ibrahimaj čelna je osoba Ministarstva financija i ekonomije. Rođena je Tirenjanka i ima 38 godina. Stekla je zvanje bakalara za Menadžment i međunarodnu ekonomiju, magistrica je Znanosti generalnog menadžmenta na Sveučilištu “Luigi Bocconi” u Milanu.

U Rimu je polazila doktorski studij te postala doktorica bankarstva i financija. Tijekom svoje karijere radila je na nizu uvođenju niza antikorupcijskih mjera. Od 2016. do 2019. radi kao generalna direktorica zavoda za statistiku, a do 2021. kao generalna direktorica za poreze.

Belinda Balluku – infrastruktura i energija

Belinda Balluku nastavlja obnašati dužnost ministrice infrastrukture i energije, poziciju na kojoj se nalazi od 2019 godine. Diplomirala je Ekonomski razvoj na Harvard Kennedy School. Stekla je i diplomu iz Menadžmenta u Miamiju.

Osim toga, 1999. je studirala pravo na Atenskom tehnološkom institutu u Grčkoj. Ova 47-godišnjakinja je specijalizirana za zračnu sigurnost, telekomunikacije, ljudske resurse, lokalnu samoupravu i vođenju društvenih institucija.

Evis Kushi – obrazovanje, sport i mladi

Evis Kushi ima 46 godina i rođena je u Elbasanu, a u novoj Vladi bit će ministrica obrazovanja, sporta i mladih. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Tirani, a doktorirala u Engleskoj, na Sveučilištu Staffordshire. Doktorirala je na području ekonomije i turizma.

Profesorica je na tiranskom Poljoprivrednom sveučilištu. Do trenutka kada je imenovana za ministricu bila je zamjenica predsjednika parlamenta Grupa Socijalističke partije.Tečno govori engleski, francuski i talijanski jezik.

Elva Margariti – kultura

Elva Margariti nastavlja na dosadašnjoj poziciji ministrice kulture, a njen se rad posebno istaknuo za vrijeme potresa 2019. godine. Magistrica je arhitekture proizašla sa Sveučilišta u Firenzi, u Italiji, a njeno područje interesa su projektiranje, prekvalifikacije te revitalizacija izgrađenog okoliša i bioarhitektura. Usavršavala se u Šangaju. Ima 41 godinu.

Milva Ekonomi – životni standard

Milva Ekonomi je nova ministrica za standarde i usluge. Završila je visoko obrazovanje na Poljoprivrednom sveučilištu, a ima i MBA sa Sveučilišta u Tirani. Usavršavala se u području ekonomske i socijalne statistike te menadžmenta u Zavodu za statistiku rada u SAD-u, u Eurostatu sa sjedištem u Luksemburgu te u talijanskom Istatu. U siječnju 2020. postaje predsjednica Odbora za Ekonomiju i Financije, a od prosinca 2020. do preuzimanja svoje pozicije u novoj Vladi, obnašala je dužnost ministrice agrikulture i ruralnog razvoja.

Ogerta Manastirliu – zdravlje i društvena dobit

Ogerta Manastirliu, nova ministrica zdravlja i društvene dobrobiti, ima 43 godine, a nosi titulu doktorice znanosti u području analitičke kemije i okoliša. Diplomirala je na Prirodno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Tirani, gdje je jedno vrijeme i predavala kao vanjski predavač. Članica je Izvršnog odbora Socijalističke partije. Radila je kao stručnjak za upravljanje i koordinaciju socijalne politike i ljudskih resursa za različite nacionalne i međunarodne organizacije, poput UNFPA-e, Fondacije Friedrich Ebert. Od 2017. djeluje kao zamjenica predstavnika okruga Tirane u albanskom parlamentu.

Mirela Kumbaro Furxhi – turizam i okoliš

Mirela Kumbaro Furxhi obnašat će dužnost ministrice turizma i okoliša. Dosad je radila kao profesorica lingvistike i interkulturalnih studija. Završila je preddiplomski studij na Sveučilištu u Tirani, na Fakultetu povijesti i filologije. Nastavila je svoje obrazovanje u Parizu, u Francuskoj, te se vratila u Tiranu kako bi postala doktorica znanosti. U prošla dva mandata Ramove Vlade, bila je ministrica kulture, a 2017. joj je francusko ministarstvo kulture dodijelilo titulu “Počasne časnice u umjetnosti i kulturi” za poseban doprinos albansko-francuskoj suradnji.

Bora Muzhaqi – mladi i djeca

Bora Muzhaqi odsad će biti ministrica za mlade i djecu. Do preuzimanja nove uloge bila je savjetnica državnog ministra za zaštitu poduzetništva i članica Povjerenstva za regulaciju i nadzor. Bila je porezni savjetnik za EY i PwC, analitičar kompenzacija u Odjelu za ljudske resurse pri Citibanku u Londonu te afatičarka za integraciju u EU pri Ministarstvu obrane. Diplomirala je u Londonskoj Školi za ekonomiju i političku znanost. Tečno govori 4 strana jezika – engleski, talijanski, njemački i turski.

Edona Bilali – zaštita poduzetništva

Edona Bilali nova je ministrica za zaštitu poduzetništva. Sa svoje 32 godine stekla je diplomu Poslovna administracije pri Sveučilištu u Tirani, završila je stručni magisterij iz marketinga na Sveučilištu u Tirani, i stekla licencu trenera od Kölnskog instituta za ekonomska istraživanja. Kandidatkinja je za doktorski studij na Sveučilištu primijenjenih znanosti u Austriji. Predavala je na fakultetima u Tirani i Durrësu. Profilirala se kao poslovni trener, stručnjakinja za ljudske resurse i stručnjakinja za nabavu pri Ministarstvu financija.

Elisa Spiropali – odnosi s parlamentom

Elisa Spiropali u Ramovoj će vladi nastaviti biti ministrica za odnose s parlamentom, kao što je bila od 2019. godine. Ova 38-godišnjakinja nakon dvije godine srednje škole u Tirani odlazi na školovanje u Kanadu, kao jedna od 5 najboljih srednjoškolaca u Albaniji. Diplomirala je na području ekonomije i politike, a obrazovanje je nastavila u Sussexu, u Velikoj Britaniji, na području Europske ekonomske politike. Njena specijalnost su efikasnost u upravljanju, borba protiv neformalnosti i visoka izvedba u izvršavanju zadataka.

Frida Krifca – agrikultura i ruralni razvoj

Frida Krifca nova je ministrica agrikulture i ruralnog razvoja. Prije toga provela je četiri godine kao generalna direktorica u Agenciji za poljoprivredni i ruralni razvoj. Studirala je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Tirani, a magistrirala poslovnu administraciju na Fakultetu za poslovnu administraciju na Sveučilištu Akron, Ohio.

12 ministrica i 4 ministra

Osim 12 navedenih ministrica, Vladu će činiti i premijer Edi Rama, Arben Ahmetaj – potpredsjednik Vlade i ministar za program obnove i reforme, Niko Peleshi – ministar obrane, Bledar Çuçi – ministar unutarnjih poslova i Ulsi Manja – ministar pravosuđa.

Sve fotografije i informacije o ministricama preuzete su sa službene stranice albanskog premijera: Prime Minister’s Office Albania

Preuzeto sa: womeninadria.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije