Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestPorodicaŽivot

Pitali smo bebe: Šta je najbolji lijek za nervozne mame i tate?

Dragi mama i tata,

Neka vam ovo pismo služi kao podsjetnik koji ćete moći iznova čitati kada život bude izgledao preteško i kada se osjećate loše.

Prevela: Anja Delić Redakcija

instagram/ postpartumbelly

Molim vas da zapamtite da sam tek došao na ovaj svijet i da ne očekujete previše od mene, niti previše od sebe kao roditelja.

Dozvolite da prođe bar šest nedjelja, šest nedjelja da porastem, da se razvijam i sazrijevam. Da postanem stabilniji i predvidljiviji. Šest nedjelja da se odmorite od svega što smo prošli zajedno u tako kratkom periodu i dozvolite svom tijelu da se oporavi.

Molim vas da me nahranite kad sam gladan; dok sam bio u maminom stomaku nisam znao za glad, a vaši rasporedi i vrijeme mi malo znače.

Molim vas da me držite u svojim rukama što više, da me mazite, ljubite i dodirujete. Ja znam samo za sigurnost maminog stomaka.

Molim vas da mi oprostite ako mnogo plačem. Ja nisam tiranin koji je poslan na svijet da vam zagorča život. To je za mene jedini način da vam pokažem da nisam zadovoljan; izdržite ovaj period jer uskoro ću sve manje vremena provoditi plačući, a sve više vremena družeći se sa vama.

Molim vas da odvojite malo vremena da saznate nešto više o meni, ko sam ja i po čemu se razlikujem od vas. Ukoliko me budete pažljivo posmatrali, reći ću vam šta me muči, šta me umiruje i šta me usrećuje.

Foto: Canva

Molim vas zapamtite koliko sam otporan i jak, te da ne morate sve napraviti savršeno. Greške su dozvoljene i ukoliko znam da me volite, one mi neće mnogo naštetiti.

Molim vas da ne budete razočarani ukoliko nisam ona savršena beba koju ste očekivali, ili razočarani sobom ukoliko niste savršeni roditelji.

Molim vas pazite na sebe; da uvijek nađete vremena za zdrav obrok, odmor i vježbu kako biste imali snage i strpljenja za naše zajedničko vrijeme.

Najbolji lijek za nervoznu bebu je odmorna mama.

Molim vas ne zaboravite da čuvate vaš odnos. Potrebna mi je porodica puna ljubavi koja će mi biti sigurna baza.

Uvijek imajte na umu širu sliku. Ubrzo ću odrasti, iako znam da vam se ovaj period čini kao vječnost. Iako znam da sam vam promijenio život iz korijena, sjetite se da će se sve uskoro vratiti u normalu.

Cijenite ove trenutke jer više nikada neću biti ovako mali.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije