AstrologijanajnovijeNaslovna vijest

Retrogradni Merkur u Vagi – šta donosi svakom horoskopskom znaku

Poslednji retrogradni Merkur, za ovu godinu, započeo je danas, 27. septembra, i trajaće sve do 17. oktobra.

Piše: Astrolog Hermija Lola Magazin

Ali, šta zapravo znači, retrogradni Merkur, zašto je, i da li je, uopšte, toliko strašan, i čemu toliko pompe, oko minijaturnog kamena, koji velikom brzinom orbitira, na apsurdno malom odstojanju od Sunca?

Ukratko, astronomski, Merkur je najmanja i najbrža planeta Sunčevog sistema, i obiđe pun krug oko Sunca za jedva 88 dana. Od davnina, zbog svoje brzine, predstavljao je sve što ima veze sa mišljenjem i komunikacijom.

Još su ga Vavilonci, u 10. veku pre Hrista, zvali Nabu, i predstavljao je glasnika bogova. Šesto godina kasnije, stari Grci nazivaju ga Ermis, tj. Hermes, i smatraju ga zaštitnikom reči, pisma, komunikacije, trgovine, puteva, svega što podrazumeva neposrednu, brzu, praktičnu i laku ljudsku komunikaciju.

Rimljani, jedan, pre svega, praktičan narod, usvajajući grčku superiornu teologiju i mitologiju, prihvataju gotovo sve grčke bogove za svoje, vrlo malo ili nimalo im menjajući osobine i svojstva, jedino im dajući svoja imena, te tako Hermes postaje Merkur, ime koje se za ovu planetu vezuje i danas.

No, šta to sve znači u astrološkom smislu, i šta to praktično znači za nas, ljude na Zemlji? Pa, kako Merkur vlada, u jednom opštem smislu, svime što ima veze sa komunikacijom i povezivanjem, jasno nam je da se to svojstvo ispoljava najbolje i najlakše ako je neometano i nesputano.

Kada energija planete Merkur slobodno struji Zemljom, kao što to čini većinom godine, stvari idu svojim uobičajnim tokom, uz neizbežnu dozu rutine, no, kada planeta uđe u svoj retrogradni hod, stvari kreću drugim tokom. Retrogradnost planeta znači, prosto, da planeta, gledajući sa Zemlje, ide unazad.

Ona, naravno, ne ide u nazad, već je to samo naš zemaljski dojam, no energetski uticaj na Zemlju i ljude, se ne može osporiti (pa je tako i sam autor ovog teksta, u poslednje dve godine, doživeo udes, odnošenje automobila i gomilanje kazni, uvek u periodu Merkurove retrogradnosti, posle čega se, mnogo ozbiljnije, ophodni prema sebi, u vožnji, tokom ovog perioda).

Dakle, šta je zapravo retrogradni Merkur? To je period kada energija zadužena za komunikaciju ide unazad.

Teže vam je da mislite jasno, teže komunicirate sa ljudima, kratkih ste živaca, olako govorite stvari koje ne mislite itd.

Takođe, učestalije se kvare sva komunikaciona sredstv i sva tehnika, pogotovo ona već ”načeta”. Ukratko, ako neka stvar ne treba da se desi, na tom mestu, u to vreme, na taj način – desiće se.

Kako se sa ovim periodom izboriti, i čemu on, zapravo, služi? Spomenuo sam neizbežnu rutinu, koju svakodnevni život nosi.

Pa, retrogradni Merkur želi da se upravo te rutine otarasimo, jer nas ona suštinski koči da napredujemo. Ona jeste neizbežan deo svakog aspekta života, ima i određenih prednosti (jutarnja rutina recimo) ali u jednom važnom smislu, svaki čovek previše uljuljkan u rutinu ne može se nadati nikakvom napretku u životu, jer je život sa one strane naše zone komfora.

Retrogradni Merkur želi da zapravo obratimo pažnju na stvari koje radimo u životu, otuda, recimo, veći broj nesreća u saobraćaju, tokom ovog perioda, jer ljudi voze kroz rutinu, a ne kroz obazrivost.

Čuveno je, već, vraćanje bivših ljubavi, u naše živote, u ovom periodu, koji zapravo služi da nas podseti zbog čega smo se sa tim osobama rastali, a ne da bismo, i čitajte ovo pažljivo, ponovo ponavljali iste greške kao prošli put.

Ukratko, retrogradni Merkur nije nimalo strašna stvar. Treba samo voditi život u manjoj brzini, obratiti, zapravo, pažnju na sebe, sebi bližnje, na svoje, i tuđe potrebe, saslušati, zaista, probleme drugih, prihvatiti da, recimo, nije da nemamo vremena da odvezemo automobil na pregled, nego nas mrzi, odnosno, preuzeti, u većoj meri, odgovornost za stvari koje nam se događaju u životu.

Foto: Pinterest

Retrogradni period Merkura nije dobar period za započinjanje novih stvari, ali jeste sjajan period za revidiranje svega urađenog do tada.

Univerzum želi od nas da zastanemo, i umesto što živimo od danas do sutra, pokušamo da, bar malo, razumemo kuda sa svojim životom zapravo idemo, da bi naš put, kada nas rutina svakodnevice ponovo povuče, bio ispravniji, i u većoj meri na dobrobit nas i naše zajednice.

Na koji način će retogradni Merkur uticati na vaš znak, pogledajte u daljem tekstu (prognoze su rađene na osnovu podznaka).

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije