Razno

Otac Britney Spears izgubio pravo na starateljstvo

Na suđenju u Los Angelesu je odlučeno da Britney Spears neće više biti pod nadzorom svog oca koji je imao kontrolu nad njenim životom iako je bio optužen za višegodišnje zlostavljanje kćerke.

Prevela: Anja Delić Redakcija

bbc.com

Jamie Spears je postavljen za njenog staratelja 2008. godine usljed zabrinutosti za njeno mentalno zdravlje, a u srijedu je ta uloga okončana.

Među njenim obožavaocima osnovan je pokret “Free Britney”, koji su se takođe okupili ispred zgrade suda da proslave razvoj događaja sa ročišta u srijedu.

Skrbništvo za punoljetne osobe sud dodjeljuje onim pojedincima za koje psihijatrijski vještak procijenjuje da nisu sposobne samostalno da štite svoja prava i interese, te da nisu u stanju da donose sopstvene odluke, poput ljudi sa demencijom ili drugim mentalnim bolestima.

Od 2008. godine Jamie Spears je preuzeo kontrolu nad imovinom svoje kćerke i kontrolisao sve njene finansije, te je takođe nadzirao njeno zdravstveno stanje do 2019., kada je tu ulogu preuzela Jodi Montgomery jer, kako navode, Jamie nije mogao da je ispunjava iz zdravstvenih razloga.

Na sudskom ročištu u Los Angelesu sudija Brenda Penny je suspendovala njegovu ulogu skrbnika, a saslušanje o tome kako nastaviti sa vođenjem imovine i o tome da li skrbništvo u potpunosti okončati će se vjerovatno održati do kraja godine.

Foto: GETTY IMAGES

Njene imovinske i finansijske poslove privremeno će obavljati njen računovođa John Zabel koji u ovom trenutku nadgleda bogatstvo od čak 59 miliona dolara.

Borba pjevačice sa mentalnim zdravljem i suđenjima je izazvala veliko interesovanje u javnosti, te su tokom prošle sedmice objavljena čak tri dokumentarna filma o njenom slučaju.

Uoči ročišta u srijedu, obožavaoci su održali protest ispred suda gdje su pjevali njenu poznatu pjesmu “Hit me baby one more time”. Podršku su joj pružili i obožavaoci koji su se okupili na trgu Trafalgar u Londonu i održali “Free Britney” protest.

Pjevačica nije prisustvovala raspravi pred sudom.

Zašto je Jamie Spears supendovan?

Tužilaštvo je godinama ignorisalo ovaj slučaj, a tek je ovog ljeta stavljen u centar medijske pažnje nakon brojnih pravnih prigovora.

Britney se obratila sudu 23. juna u svjedočenju od 20 minuta u kojem je otkrila niz šokantnih informacija o odnosu sa svojim ocem.

Optužila ga je da ju je protiv njene volje držao u ustanovi za mentalno zdravlje i primorao je da koristi spiralu kako ne bi zatrudnila i osnovala porodicu sa momkom.

“Zaslužujem da mi vrate moj život”, rekla je. “Zaista vjerujem da je ovakav način skrbništva nasilje.”

Pjevačica je 14. jula ponovo progovorila na sudu optuživši svog oca za zloupotrebu pozicije. “Ako ovo nije zloupotreba, ne znam šta je”, dodala je.

Njen otac i njegovi advokati su negirali sve navode o zlostavljanju, rekavši pred sudom da “samo želi najbolje za svoju kćerku”. “Ako gospođa Spears želi da prekine starateljstvo i smatra da može sama da se izbori sa svojim životom, gospodin Spears vjeruje da bi trebalo da dobije tu priliku”, izjava je njegovih advokata.

Britney je briznula u plač kad je čula odluku sudije”, rekao je izvor blizak pjevačici za Page Six. “U šoku je i ostala je bez teksta, ali doslovno skače od sreće. Ovakvu radost nije osjećala 13 godina”, dodaje.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije