AktivizamHrabra LolanajnovijeNaslovna vijest

Godinu dana silovao curicu, smanjili mu kaznu jer je branitelj. Detalji su mučni

ŽUPANIJSKI sud u Dubrovniku je u aprilu ove godine na 14 godina zatvora nepravomoćno osudio 48-godišnjeg muškarca zbog polnog zlostavljanja osmogodišnje pokćerke.

Redakcija

index.hr

Visoki kazneni sud je nakon žalbe njegove advokatice preinačio presudu i smanjio je na 11 godina zatvora, objavila je Slobodna Dalmacija.

Presudom dubrovačkog suda 48-godišnjak je bio osuđen jer je od sredine 2019. do sredine 2020. godine u spavaćoj sobi porodične kuće učestalo zlostavljao malodobnu kćer svoje supruge pa je tako počinio kazneno djelo polnog odnošaja s djetetom i zloupotrebe odnosa ovisnosti djeteta o njemu kao skrbniku.

Tročlano sudsko vijeće Visokog kaznenog suda sastavljeno od tri sutkinje ocijenilo je da je obrana bila u pravu tvrdeći da je izrečena kazna prestroga u odnosu na olakotne okolnosti.

Olakotna okolnost: Sudjelovao je u Domovinskom ratu

“Generalnu i specijalnu prevenciju je moguće postići i blažom kaznom i to onom od 11 godina zatvora. Naime, u obzir treba uzeti zapriječenu kaznu za kazneno djelo za koje se tereti optuženik, a to je kazna zatvora tri do 15 godina te je u pravu optuženik kada tvrdi da je prvostupanjski sud prilikom odmjeravanja kazne precijenio značaj otegotnih, a podcijenio značaj olakotnih okolnosti te propustio optuženiku cijeniti kao olakotnu okolnost činjenicu da je sudjelovao u Domovinskom ratu”, stoji u pravomoćnoj presudi Visokog kaznenog suda.

Vijeće suda je utvrdilo da je dubrovački sud ispravno vrednovao otegotne okolnosti koje navode da je kazneno djelo počinio u duljem vremenskom razdoblju, što upućuje na njegovu upornost i odlučnost u protupravnom postupanju.

“Činjenica da je djetetu nanosio bol i to kako fizičku tako i psihičku čime je narušio tjelesni i emocionalni razvoj djeteta, a kazneno djelo počinjeno je prema pastorci i to od osobe s kojom dijete živi u zajedničkom kućanstvu, su okolnosti koje predstavljaju samo obilježje djela pa je u pravu žalitelj kada navodi da ih je sud dvostruko vrednovao, kako kroz kaznu, tako i kroz ocjenu otegotnih okolnosti”, stoji u obrazloženju.

Curica ispričala detalje silovanja

Portal Telegram objavio detalje iz presude, koji navode kako je izgledalo zlostavljanje djevojčice.

Preuzeto sa: index.hr

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije