Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestŽivot

Marina Radoš: Žene obožavaju blogerke jer napokon vide da su tuđa djeca i kuća isto prljave

Ja, kao i mnogi od vas, promatram današnji svijet često se pitajući – zašto žene slijepo prate i lajkaju pojedine osobe koje ni po čemu ne zaslužuju status zvijezde.

Marina Radoš

Osobe koje nemaju nikakvu posebnu sposobnost ni talenat. Ne pjevaju, ne glume, ne igraju nogomet. Ne nose modne revije. Ne prave čuda u kuhinji. Nisu beskrajno nadarene za pravljenje slastica. Ne uče čak ni šminkanju.

Samo snimaju svoj prosječan dan u kojemu se rijetko ili nikad ništa ne desi.

Neke od najpoznatijih blogerica, influencerica ili kako ih već možemo nazvati, svoje su pratiteljice stekle jer su iste ili gore od onih koje ih gledaju. Ovo zvuči odvratno, ali mislim da bi moglo biti blizu istini.

Sjećam se doba kada je bila nevjerojatna sramota da ti netko vidi nered u stanu. Nama mlađima nered se redovito događao, ali majkama ne.

Majke su čistile kuću pred spavanje, pospremale na izlasku iz stana i stalno održavale savršeno čistu (laž). Ako je nered bio, sakrivalo ga se.

Danas je nered u stanu koji se snima postao svakodnevica, pa čak i trik koji influencerice koriste u misiji da se njihova gledateljica poistovjeti s njima. Žene obožavaju žene kojima je nered po kući. Preziru one kojima je po kući čisto.

Sjećam se doba kada se nismo pokazivale s masnom kosom. S masnom kosom se nismo htjeli fotografirati. Ne daj bože snimati.

Dešavala se ta masna kosa, nismo je uvijek stigle prati. Ponekad se čak događalo da nismo izašle jer je kosa bila masna.  Kosa je bila masna, ali se njome nije ponosilo, reklo bi se.

Danas je masna kosa na ljudima koji reklamiraju frizerske salone sasvim normalna stvar. Žene obožavaju žene s masnom kosom. Preziru one koje se feniraju dva puta tjedno.

Sjećam se i doba kada je bila užasna sramota hvaliti se poklonom ili susjedi u haustoru vaditi iz vrećice ono što smo kupili. U moje vrijeme, izvinite, samo je najveća sirotinja pokazivala poklone u razredu u performansu koji je bio preteča današnjeg haula.

Danas je na internetu sasvim normalan sadržaj hvalisanje poklonima i malograđansko vađenje iz kese pred cijelim svijetom.

Imam influencere koje obožavam. Svaki dan me inspiriraju da se uredim, opet operem kosu ili pospremim stan, ako sam u fazi da mi se ne da ništa od navedenog.

Influenceri koje obožavam znaju šminkati se, raditi frizuru, uložiti u kriptovalutu ili napraviti ušitak na košulji. Influenceri koje obožavam ne podsjećaju me na moje najveće mane nego me tjeraju da svoje mane ispravljam.

Ipak, oni postaju ozbiljna manjina nad influencerima koji afirmiraju sve ono najgore u nama. Neurednu kuću. Prljave patike. Masnu kosu. Neurednu djecu.

Čovjeku je valjda lakše kad pomisli da će uskoro masna kosa i šporet postati nešto sasvim normalno. Vrijedno fotografije.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije