MedicinaMjestanajnovijeNaslovna vijestPojave

Srbija druga u Evropi po smrtnosti od raka grlića materice

Srbija je druga u Evropi po smrtnosti od raka grlića materice, četvrti po oboljevanju.

Redakcija

euronews.rs / Nataša Kovačev

I pored dostupne vakcine protiv humanog papiloma virusa (HPV), koja se u svetu koristi duže od decenije, veliki broj roditelja u Srbiji ili za nju ne zna, ili ne može da je priušti svojim ćerkama.

Novi Sad je jedini grad u državi gde je drugu godinu za redom vakcina besplatna za devojčice uzrasta od 12 do 18 godina.

Humani papiloma virus se danas smatra najčešćim uzročnikom karcinoma grlića materice.

Sašku Novakov, majku bliznakinja, iskustvo je naučilo da stvari, ako ne mora, ne prepušta slučaju. Kada je prošle godine čula poziv lekara upućen roditeljima devojčica od 12 do 18 godina, iskoristila je priliku. Svoje ćerke povela je na vakcinaciju protiv humanog papiloma virusa.

“Ja sam imala problem kao devojka. U 25. godini sam imala problem sa HP virusom. Čak sam imala nešto i na grliću materice. To je rešeno pre nekih 20 i kusur godina, ali ja od onda na svakih pola godine moram da se kontrolišem.

Tako da sam rešila da svoje ćerke koje imaju 15 godina, bliznakinje su, odmah vakcinišem”, rekla je Novakov za Euronews Srbija.

U Novom Sadu vakcinisano 570 devojčica

U Novom sadu je 570 devojčica vakcinisano prošle godine protiv HPV-a, najčešćeg uzročnika raka grlića materice. Besplatne vakcine obezbedio je pilot projekat lekarki iz Instituta za javno zdravlje, odnosno njihova ideja da umesto za promotivne flajere, od resornog ministarstva zatraže novac za vakcine.

Dr Mirjana Štrbac iz Institut za javno zdravlje Vojvodine kaže da im je značajno što su građani iskazali želju da vakcinišu decu i da im je to dalo motivaciju da i ove godine ponovo apliciraju za sredstva i da nastave akciju.

Priča se nastavila u dobrom smeru, pa je ovog puta povećana i suma za kupovinu vakcina. Važnost je prepoznao Grad Novi Sad i za to opredelio 15 miliona dinara. Ponovo je jedini grad u Srbiji gde je vakcinu, koja inače košta između 200 i 300 evra, moguće dobiti besplatno.

“Nadam se samo da ćemo nastaviti. Svake sledeće godine ćemo probati da obezbedimo određenu količinu kako bi ispunili zahteve i želje roditelja koji ne mogu da sami priušte vakcinu. Ja bih ovim putem želela da apelujem na sve zavode za javno zdravlje, na sve lokalne samouprave da probaju, ako već nije rešeno na državnom nivou, da probaju da dođu do sredstava i obezbede vakcinu”, kaže Štrbac.

HPV vakcina preporučena, nije obavezna

U Srbiji je vakcina protiv HPV-a i dalje u kategoriji preporučenih, a ne obaveznih, pa nije dostupna o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Sociološkinja Ana Pataki dugo se zalaže da ona postane dostupna svima.

“Mi imamo oko 1.500 obolelih na godišnjem nivou i 600 umrlih žena od posledica raka grlića materice. To je jezikom brojeva nekih deset autobusa koji nestanu svake godine iz Srbije”, rekla je Pataki za Euronews Srbija.
Preventivni pregledi i imunizacija – to su jedine mere koje ovome mogu stati na put, kaže Pataki koja je pohvalila Novi Sad jer je prepoznao značaj, ali navodi da to nije dovoljno.

“Nemamo žene koje odlaze na redovne preventivne preglede, imamo mali broj uzoraka koji su obezbeđeni iz projektnog finansiranja i treći i, ja mislim najznačajniji razlog, ta vakcina je izuzetno skupa”, rekla je ona.

Poput države, ni lokalne samouprave ne stavljaju tu stavku u svoje budžete. Pored Novog Sada, jedino je Šabac imao plan da to uradi, ali on do danas nije ostvaren.

Vanredni profesor na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu dr Aljoša Mandić i ginekolog onkolog u Institutu za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenice ukazao je da karcinom grlića materice može da se prevenira.

On je za Euronews Srbija pojasnio da postoji primarna i sekundarna prevencija, da vakcinacija spada u primarnu, a u sekundarnu rano otkrivanje bolesti Papanikolau testom.

Kao primer dobre prakse naveo je Sloveniju koja je uspela da smanji stopu obolevanja zahvaljujući dobrom programu skrininga. Startovali su sa stopom obolevanja kao i Srbija, ali su ranim otkrivanjem i vakcinacijom uspeli da smanje stopu obolevanja na nivo skandinanvskih zemalja.

Kako se vakcina protiv HPV-a koristi od 2006. godine, rezultati brojnih studija pokazali su da je ona efikasna za određene tipove HPV-a koji su i najčešće povezani sa rakom grlića materice.

“Od 2006. godine pojavili su se rezultati značajnog smanjivanja cervikalnog karcinoma u grupi pacijentkinja koje su primale tu vakcinu”, naveo je on.

Napominje da nus pojava od vakcinacije skoro da nema, da se devojčice, ali i dečaci, od devet do 12 godina kada prime vakcinu zadržavaju petnaestak minuta kako bi se sve ispratilo, da postoji samo bolna reakcija na mestu uboda.

Dodaje da o ovom načinu prevencije treba upoznati roditelje, da ima onih koji će verovati svom lekaru i vakcinisati svoje dete, ali da ima i onih koji neće verovati nikome što pokazuje i korona.

“Međutim, postoji velika grupa ljudi koji su u sivoj zoni i koji hoće da čuju”, zaključio je on.

Preuzeto sa: euronews.rs

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije