najnovijeRadoznala Lola

Svjetski je dan bez grudnjaka: Žene skinule ‘okove’ i pokazale kako uživaju u pravoj slobodi

Širom svijeta današnji dan žene obilježavaju nenošenjem grudnjaka kako bi se podsjetile na preventivni samopregled dojki koji pomaže rano dijagnosticirati rak dojke.

Redakcija

24sata.hr

Danas je Svjetski dan bez grudnjaka, a počeo se obilježavati 2011. godine. Svrha je podizanje svijesti djevojaka i žena o važnosti samopregleda dojki u ranom otkrivanju raka dojki, o važnosti prepoznavanja ranih simptoma i važnosti redovitih odlazaka na preglede.

Rak dojke drugi je uzrok smrti žena u Hrvatskoj. Svake godine u Hrvatskoj od raka dojke oboli oko 2500 žena, a umre njih oko 1000, no posljednjih godina bilježimo pad smrtnosti od te bolesti.

Na Instagramu pod hashtagom #nobraday žene objavljuju fotografije bez grudnjaka kako bi podsjetile na važnost samopregleda i ranog otkrivanja raka dojke.

Samopregled

Najbolje je samopregled napraviti tokom tuširanja pipanjem dojki, pazuha, područja ispod i iznad ključne kosti i donjeg dijela vrata, kazali su iz Hrvatske lige protiv raka.

Žene s velikim grudima imaju veći rizik otkrivanja bolesti u kasnijoj fazi bolesti, tvrde stručnjaci. Kod žena s većim grudima je samopregled manje pouzdan, a i klinički pregled otežan je čak i za iskusne ljekare. Poseban rizik imaju žene s tzv. ‘gustim’ dojkama. Što je gustoća dojke veća, rizik je veći.

Pregledati se treba između 6. i 10. dana menstrualnog ciklusa jer je tada dojka najmanje ‘čvornata’. Samopregled je najbolje napraviti jednom mjesečno tokom tuširanja pipanjem dojki, pazuha, područja ispod i iznad ključne kosti i donjeg dijela vrata. Radite ga kružnim i dijagonalnim pokretima od bradavice uzduž dojke.

Grudnjaci

Prvi grudnjak pojavio se u Rimskom carstvu, a radilo se o komadu tkanine kojom su žene pokušavale obuzdati velike grudi. S vremenom je nošenje grudnjaka postalo vrlo moderno, a dovelo je do toga da je gotovo nezamislivo izaći iz kuće bez njega.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marta Lubawska (@marta_exgrazyna)

Danas je dan kada se slavi nenošenje grudnjaka pa, ako imate priliku, skinite ga i uživajte u slobodi. Mnoge žene priznaju da bi rado živjele bez ‘te krpice’, ali društvene norme im to ne dopuštaju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ANGIE (@angelicamilzi)

Osim osjećaja slobode, život bez grudnjaka ima još svojih prednosti. Nema gnjavaže oko pronalaska pravog modela, nema trošenja novca na taj odjevni predmet, a i hodanje bez grudnjaka ženi može dati dozu seksepilnosti i osjećaja samopouzdanja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Maxime (@maxime.beurskens)

Takođe, grudi su zapravo manje obješene ako nisu većinu vremena upakirane u grudnjak. Stručnjaci kažu kako je pogrešno vjerovati da će se grudi objesiti bez grudnjaka. Naprotiv, tkivo u njima će ojačati jer neće imati umjetno stvorenu potporu.

Žene koje su pokazale svoju potporu Svjetskom danu bez grudnjaka:

1.

2.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Manika Jessi (@manika_music)

3.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dragana Dukuljev (@dacamagic)

4.

5.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CK Yoga & Fitness (@ckyogafitness)

6.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TightWhiteShirt (@tightwhiteshirt)

7.

Preuzeto sa: 24sata.hr

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije