Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestPorodicaŽivot

Da li je vaše dete visoko senzitivno?

Da li je vaše dete visoko senzitivno?

Kako odgajati srećno visoko senzitivno dete?

Kako se visoko senzitivna deca ponašaju sa vršnjacima?

Redakcija

detinjarije.com

Da li je vaše dete visoko senzitivno?

Upitnik za roditelje

Molim vas da najiskrenije odgovorite na svako pitanje. Odgovorite TAČNO ukoliko se potpuno ili bar donekle odnosi na vaše dete, ili se odnosilo na duži protekli period. Odgovorite NETAČNO, ako se većim delom ne odnosi, ili se nikad nije moglo primeniti na vaše dete.

Moje dete…

T   N        se lako trza.

T   N        se žali na odeću koja ga grebe, na šavove u
čarapama, ili na etikete odeće na vratu

T   N        obično ne voli velika iznenađenja.

T   N        bolje uči uz blagi prekor nego strogu kaznu.

T   N        kao da mi čita misli.

T   N        koristi složene reči za svoj uzrast.

T   N        primećuje i najmanji čudni miris.

T   N        ima pametan smisao za humor.

T   N        čini se da ima dobru intuiciju.

T   N         teško zaspi posle uzbudljivog dana.

T   N         ne snalazi se u krupnijim promenama.

T   N         presvlači odeću koja je mokra ili uprljana
peskom.

T   N          stalno zapitkuje.

T   N          je perfekcionista.

T   N          primećuje neraspoloženje kod drugih ljudi.

T   N          više voli mirne igrice.

T   N          postavlja dubokoumna pitanja koja zahtevaju
razmišljanje.

T   N          veoma je osetljivo na bol.

T   N          ne voli bučna mesta.

T   N          zapaža detalje (pomeren komad nameštaja,
promenu u nečijem izgledu…)

T   N          razmisli da li je bezbedno pre nego što počne
da se penje.

T   N          najbolje recituje kad nema nepoznatih ljudi.

T   N          duboko oseća stvari.

Rezultat

Ako ste odgovorili TAČNO na trinaest ili više pitanja, vaše dete je najverovatnije visoko senzitivno. Međutim, nijedan psihološki test nije toliko tačan da se na njega u potpunosti možete oslanjati prilikom vaspitavanja dece.

Ukoliko se samo jedno ili dva pitanja odnose na vaše dete, ali sasvim, možete slobodno smatrati da je visoko senzitivno.

Šta je visoka senzitivnost?

Visoko senzitivne osobe su, u poređenju sa onima koji primećuju manje detalja i reaguju brzo i impulsivno, formirane tako da više primećuju svoju okolinu i dublje razmišljaju pre nego što nešto preduzmu.

Kao rezultat toga, senzitivne osobe, kako deca tako i odrasli, sklone su empatiji, pametne su, intuitivne, kreativne, brižne i savesne (shvataju posledice loših dela i stoga ih verovatno neće činiti). Takođe, ne prija im „preglasna” muzika kao ni previše nadražaja u isto vreme.

Pokušavaju da izbegnu takve situacije i zbog toga se čini da su stidljivi, sramežljivi ili „kvariigre.” Kad ne mogu da izbegnu prekomerne stimuluse, „lako se uznemire” i postaju „preosetljivi.”

Iako takva deca više primećuju svoje okruženje, to ne znači da imaju bolji vid, sluh, čulo mirisa ili ukusa – mada neki priznaju da imaju najmanje jedno čulo koje je vrlo razvijeno. Takođe, njihov mozak obrađuje informacije znatno dublje.

Ta obrada ne odigrava se samo u mozgu, ali, budući da visoko senzitivne osobe, deca ili odrasli, imaju brže reflekse (reakcija koja obično stiže iz kičmene moždine), oni jače reaguju na bol, lekove i psihostimulanse; poseduju reaktivniji imuni sistem i podložniji su alergijama.

U izvesnom smislu, njihov čitav organizam je ustrojen tako da preciznije detektuje i shvata sve ono što na njega deluje.

Da li je vaše dete visoko senzitivno?

Ukoliko to još niste uradili, popunite upitnik. Svaki odgovor pod „tačno” jeste potvrda visoke senzitivnosti deteta. Pitanja predstavljaju rezultat istraživanja u kome je učestovalo na hiljade dece. Međutim, ne odnose se sve ponuđene tvrdnje na svako osetljivo dete. I deca se, kao i odrasle osobe, izuzetno razlikuju kad je reč o ostalim nasleđenim osobinama i o okruženju u kom su odrasli.

Roditelji često brzo shvate da imaju neobično osetljivo dete. Svako novorođenče može izvoljevati ili imati grčeve, ali senzibilna mala deca uglavnom plaču kada se (po njihovom shvatanju) previše dugo dešava suviše mnogo stvari.

Njima je potrebno znatno manje da bi osetili da je nečeg „suviše”. Pored toga, na njih mnogo više utiče raspoloženje roditelja – kao što je, na primer, anksioznost kod oca ili majke. I tako se stvara začarani krug.

Sa druge strane, neke senzitivne bebe uopšte ne plaču toliko mnogo. Njihovi roditelji prepoznali su povećanu preosetljivost, možda zato što su i sami preosetljivi, i čine sve da ugode detetu i da ga ne stimulišu previše.

Ipak, senzibilnost kod male dece je lako uočljiva – sve oko sebe prate pogledom, primećuju svaki zvuk ili promenu tona, reaguju na odeću koja im dodiruje kožu ili na temperaturu vode u kadi.

Kako odrastaju, ovakva deca zapažaju znatno više – da imate novu košulju, da u dvorištu više nema onog grma, da je baka pomerila fotelju. Takođe, kako rastu, još lakše postaju „zatrpani” nadražajima jer dublje preživljavaju sve, i mnogo stvari još im je nepoznato, ili nisu naučila da odbace nevažne detalje.

Preuzeto sa: detinjarije.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije