najnovijeNaslovna vijestPraktična Lola

Djevojčice bi trebale da se igraju Lego kockicama, a dječaci lutkama

Kompanija Lego je sprovela globalno istraživanje ispitujući razlike između izbora igračaka između dječaka i djevojčica koje je pokazalo da su njihovi izbori i dalje pod uticajem rodnih stereotipa.

Prevela: Anja Delić Redakcija

theguardian.com

Iako postoje indikacije da se djevojčice sve češće uključuju u širok spektar aktivnosti, isto nije važilo za dječake.

71% anketiranih dječaka je izjavilo da se plaši ismijavanja od strane drugara ukoliko bi se igrali sa “igračkama za djevojčice” – strah koji dijele i njihovi roditelji. “Roditelji više strahuju da će im sinove ismijavati zbog igranja sa igračkama namijenjenih drugom polu, nego kćerke”, rekla je Madeline Di Nonno, koja se zalaže za rodnu ravnopravnost u medijima i koja je sprovela istraživanje.

“Razlog za ovo jeste što se aktivnosti tipične za muškarce više cijene”, kaže Di Nonno.“Sve dok društvo ne počne aktivnosti i ponašanja koja su tipično povezana sa ženama smatrati jednako vrijednim ili važnim, djeca će biti podložna razmišljanju u okviru rodnih stereotipa.”

Istraživanje je otkrilo da su roditelji i dalje ohrabrivali svoje sinove da se bave sportom ili istraživačkim aktivnostima, dok su kćerke više podržavali da upišu ples i da se igraju sa lutkama (roditelji ohrabruju ove aktivnosti pet puta češće kod djevojčica nego kod dječaka) ili da upišu kulinarsku radionicu (tri puta češće kod djevojčica).

“Ovakvi rezultati pokazuju koliko su ukorijenjeni rodni stereotipi širom svijeta”, rekla je Geena Davis, dobitnica Oskara, glumica i aktivistkinja koja je 2004. godine osnovala institut za borbu protiv negativnih rodnih stereotipa.

“Postoji asimetrija”, rekla je prof. neurobiologije Gina Rippon. “Ohrabrujemo djevojčice da se igraju “igračkama za dječake”, ali ne i obrnuto.

Ovo predstavlja problem jer igračke pomažu u razvijanju vještina. “Dakle, ako djevojčice ne slažu Lego kockice ili bilo kakve druge, one ne razvijaju spacijalne vještine koje će im kasnije trebati u životu. Ako se lutke nameću samo djevojčicama, ali ne i dječacima, onda dječaci propuštaju razvijanje empatijskih vještina i saosjećanja”, kaže Rippon.

“Radimo na tome da učinimo Lego inkluzivnijim”, kaže Julia Goldin, glavni direkor za marketing Lego kompanije.

“Do sada je bilo češće da se dječaci igraju sa Lego kockicama, ali postoje novi proizvodi kao što je Lego Dots ili Lego City Spasilački kamp za divlje životinje koji su posebno osmišljeni da se dopadnu dječacima i djevojčicama”, rekla je Goldin.

Cilj Lego kompanije sada je promovisanje aktivnosti kroz koje se razvija empatija i saosjećanje, kao i spacijalna inteligencija,  sposobnost kreativnog zaključivanja i rješavanja problema.

Goldin kaže da Lego više ne označava svoje proizvode sa “za djevojčice” ili “za dječake”. Na Lego.com kupci ne mogu pretražiti proizvode prema polu. Umjesto toga, pretraživanje se vrši prema temama.

“Cilj nam je da ohrabrimo dječake i djevojčice koji se žele igrati sa igračkama koji prema tradicionalnim viđenjima ‘nisu za njih’,” dodala je Goldin.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije