najnovijePorodicaŽivot

Suočavanje sa neplodnošću: Moj čudesni put do majčinstva uprkos svim šansama

Iako mi je oduvijek san da postanem majka, nisam ga mogla ispuniti.

Prevela: Anja Delić Redakcija

parenting.firstcry.com

Četiri godine sam pokušavala da zatrudnim, ali moji policistični jajnici mi nisu dozvoljavali. Čak ni nakon kontinuiranih posjeta doktorima, nisam uspijevala. Tada sam čula da jedna moja poznanica ima isti zdravstveni problem, ali je zatrudnila.

Raspitala sam se i otišla na isti tretman kod istog doktora. Nakon otprilike tri mjeseca i tri tretmana, zatrudnila sam. 

Kada prva dva tretmana nisu uspjela, izgubila sam svaku nadu da će treći biti uspješan. Razmišljala sam o umjetnoj oplodnji ukoliko trenutni tretman ne uspije. Srećom, nakon trećeg tretmana, test na trudnoću je bio pozitivan.

Tretman je podrazumjevao da i partner i ja uzimamo dodatke prehrani na prirodnoj bazi. Ako ne vjerujete meni, vjerujte minimum 5 žena oko mene koje su me poslušale.

To je bio najbolji dan u mom životu. Zapravo, sada shvatam da sam postala majka onog dana kada sam počela žrtvovati sve kako bih dobila dijete.

Moja curica je došla na svijet prirodnim putem. Ona je zjenica moga oka i upotpunila je našu porodicu na najljepši način, te svi napori koje sam uložila da dođe na ovaj svijet su vrijedili. Sada ima već sedam mjeseci i mogu reći da uživam u svakom danu majčinstva.

Ona je moje čudo za koje se nikada nisam prestala moliti. Svim ženama koje se trenutno suočavaju sa problemom neplodnosti, nemojte odustati. Nemojte da vas drugi ljudi obeshrabre; većina zdravstvenih stanja se može liječiti, samo je potrebno pronaći odgovarajuće liječenje.

Ali, nikada nemojte zaboraviti da majčinstvo nije jedini ključ sreće.

Sreća je stanje duha i moramo cijeniti ono što imamo, umjesto što se pitamo “zašto baš ja”.

Sve teškoće koje nam život donosi nas čine snažnijim, hrabrijim i zrelijim.

Ne žalim zbog svoje borbe jer znam da je moja neplodnost učinila moje iskustvo posebnijim.

Ono što želim da kažem jeste da će moja beba za mene uvijek predstavljati čudo, a moj put do majčinstva će uvijek biti čudesan.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije