Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestŽivot

Abortus mi je spasio život

Zatrudnila sam iako sam koristila dva oblika kontracepcije.

Prekinula sam trudnoću u 8. nedjelji. 

Prevela: Anja Delić Redakcija

instagram/ jameelajamilofficial

Mentalno/fizički/emocionalno i finansijski nisam bila spremna i što je najvažnije od svega NISAM ŽELJELA DIJETE. Smatram da su moji razlozi dovoljni. Moj život je važniji od života nerođenog djeteta.

Ni jedne minute nisam požalila zbog svoje odluke. Osjetila sam samo duboko olakšanje i zahvalnost što živim u zemlji gdje je abortus legalan i siguran.

Tokom ovog procesa sam naišla samo na podršku od strane medicinskog osoblja i niko me nije osuđivao. Javno zdravstvo bi svugdje i uvijek trebalo biti ovakvo. Abortus je medicinska procedura koju nijedna zabrana neće zaustaviti.

Samo će zaustaviti SIGURAN abortus. Posebno za one koji su socijalno ugroženi.

Većina žena može da rodi dijete. Patrijarhalno društvo ovakvim zabranama napada žensku slobodu i određuje gdje nam je mjesto, kontroliše naše živote i utjeruje nam strah u kosti.

Pokušaj da se seks van braka osudi. Pokušaj da nas kazne čak i ako smo silovane, čak i ako smo djeca, čak i ako je to učinio član porodice. Ovakva zabrana je kazna za žensko postojanje.

Šalje poruku da ne služimo ni za šta drugo nego da stvaramo male ljude i da nam je to jedina svrha.

Abortus je sloboda odlučivanja o sopstvenoj budućnosti. Ljudi ne smiju da izjednačavaju vaš život i život vašeg nerođenog djeteta ukoliko život tog djeteta u potpunosti zavisi od svakog dijela vašeg tijela i života.

Ako postojanje tog djeteta ugrožava vaše zdravlje/život. Ako to dijete uništava vaše snove/slobodu. Stavljanje znaka jednakosti između vašeg života i života nerođenog djeteta je argument koji za mene nema smisla.

Tragikomična je činjenica da se ovo dešava u zemlji koja uopšte nema besplatno zdravstvo za roditelje. Da li znate da u Americi morate da platite 50 hiljada dolara da vas porode ukoliko sebi ne možete priuštiti zdravstveno osiguranje?

Da ne govorimo o svim ostalim troškovima odgajanja djeteta ako nemate nikakav izvor prihoda.

Zgrožena sam dešavanjima u Teksasu. Ovdje se ne radi o djeci.

Ne možemo čak ni prehraniti svu djecu koja su već živa. Ovdje se radi o kontroli. Ovdje se radi o zloupotrebi moći. Ovdje se radi o lišavanju slobode i suzbijanju ženskog napretka. Ovo je početak obustavljanja društvenog napretka.

Vrijeme je da reagujemo.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije