MedicinanajnovijeRadoznala LolaSponzorisano

Trikovi koje morate znati ako pripremate bezglutensku hranu!

Bezglutenska ishrana je u posljednje vrijeme prilično zastupljena i sve je više onih koji se hrane na ovaj način, što zbog zdravstvenih problema, što slobodnom voljom.

Redakcija

Foto: Depositphotos

Ako ste početnik u pripremi bezglutenske hrane onda vam sigurno trebaju neki trikovi i savjeti kad je u pitanju kuvanje, pečenje kolača… Sjajna stvar jeste što danas za gotovo sve namirnice imate bezglutenske varijante tako da gotovo ničega nećete morati u potpunosti da se odričete.  U Mercator BiH postoji odlična ponuda bezglutenskih namirnica i to je naša prva stanica u potrazi za zdravom bezglutenskom hranom.

Prije nego što krenemo sa savjetima samo da još jedno utvrdimo šta je to gluten?

Gluten je protein koji se nalazi u žitaricama, pčenici, ječmu, raži, spelti, zobi i njegova glavna funkcija je da hrani daje elastičnu strukturu. Na primjer, baš zbog glutena, tijesto pizze je kompaktno i ima one niti koje se razvlače. Ako znate na šta mislimo?

Kada razmišljate o bezglutenskom obroku ne treba da se paničarite jer postoje namirnice koje prirodno ne sadrže gluten i od kojih možete napraviti sjajne obroke.  Sigurni smo da mnogo tih namirnica ovog trenutka imate u svom domu.  Meso i povrće nemaju gluten, a to je ipak osnova svakog obroka. Zar ne? Ako poželite tjesteninu za ručak u tom slučaju će vam biti potrebno mrvicu više planiranja, ali vaša sigurna uđluka uvijek može biti odjela zdrave prehrane u Mercatoru gdje možete kupiti i bezglutensku tjesteninu.

Gdje se gluten može pronaći?

Kao što smo već napomenuli, nalazi se u žitaricama i svim namirnicama koje su od njih napravljene, ali isto tako postoji onaj skriveni u mnogim drugim namirnicama i zato se svima onima koji su netolerantni ili alergični na gluten preporučuje da kupuju namirnice sa „gluten free“ oznakom ili da dobro i detaljno čitaju etikete.

Gluten se može kriti u supama iz kesice, raznim sosevima, slatkišima, sladoledu…

Deposithphotos

Bezglutenske obroke uvijek kuhajte odvojeno!

Ukrštena kontaminacija je ozbiljna stvar sa kojom se ne treba zezati i zato je veoma važno da bezglutenske obroke kuhate u posebnim posudama, na dobro očišćenim radnim površinama, kako ne bi došlo do kontaminacije.  Upravo je to jedan od razloga zašto nikada ne možete u potpunosti biti sigurni kada jedete u restoranima koji nemaju odvojenu pripremu bezglutenske hrane, bez obzira što ga u namirnicama koje ste naručili, nema.

Imajte na umu da bezglutenska ishrana iskustvo koje se stiče i trebaće vam neko vrijeme da se u potpunosti naviknete.

Pečenje tijesta bez glutena

Gluten pomaže jelima od tijesta da budu kompaktna, a ako ne smijete jesti gluten onda morate naći nešto čime ćete ga zamijeniti.  Odlična zamjena može biti mješavina psilijuma, lanenih i chia sjemenki koje će tijestu napraviti istu stvar kao i gluten.

Ono što će vam biti najveći izazov je brašno i sve varijacije na temu koje postoje.  Na primjer, brašno od kinoe u receptima ne može zamijeniti obično brašno jer proporcije skroba i proteina koji se nalaze u pšeničnom brašnu se ne mogu naći ni u jednom bezglutenskom i zato je kombinacija različitih vrsta brašna uvijek dobra opcija.  Za dizana tijesta uvijek birajte posebna brašna odnosno mješavine koje su namijenjene upravo tome, a možete ih pronaći u Mercator prodavnicama širom Bosne i Hercegovine.

Veoma je važno da znate kako bezglutenska hrana može biti jako, jako ukusna i da se ne plašite kako je početak vaše bezglutenske ishrane ujedno i kraj  ukusnim jelima.  Isto tako, vrijeme je da se za jednom sa sva vremena na bezglutensku ishranu prestane gledati kao na neki trend. Ljudi koji boluju od autoimunih bolesti poput celijakije, lupusa ili reumatoidnog artritisa mogu potvrditi kako im je bezglutenska ishrana pomogla da se osjećaju bolje. Ako je dobro za vas, onda to treba i da primjenite.  I time se vodite.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije