najnovijeNaslovna vijestPraktična Lola

Kako učiti brže uz OVU tehniku

Ričard Fejnman se smatra jednom od najizuzetnijih ličnosti u naučnoj istoriji.

Osim što je dobitnik Nobelove nagrade, on je bio izuzetno nevjerovatan pedagog i fizičar.

Prevela: Anja Delić Redakcija

cantorsparadise.com

Fejnman je oduvijek vjerovao da ako se nešto ne može jednostavno objasniti, to se ne razumije. Sličan citat se pripisuje i Albertu Ajnštajnu. Bez obzira da li izvorno potiče od Fejmana ili ne, ova ideja je elegantno predstavljena u njegovoj tehnici učenja. Fejnman je bio duboko poštovan zbog svoje sposobnosti da jasno prenese komplikovane teme, kao što je kvantna fizika, praktično svima.

Ova tehnika učenja je jasno predstavljena u biografiji Džejmsa Glajka. “Fejnman je imao posebne sveske za stvari koje ne zna i ne razumije. Reorganizovao je svoje znanje. Radio je i po nekoliko nedjelja rastavljajući svaku granu fizike i tako sve vreme pazeći na nedosljednosti. Pokušao je da pronađe suštinsko jezgro svakog subjekta”, rekao je Glajk.

Šta je Fejnmanova tehnika?

Fejnmanova tehnika učenja uključuje četiri jednostavna koraka:

  1. Odaberite temu koju želite da naučite i počnite da je proučavate.
  2. Pretvarajte se da predajete svoju temu u učionici ili nekome ko temu ne poznaje.
  3. Ako zastanete, vratite se knjigama.
  4. Pojednostavite i organizujte.

Korak 1

Ova tehnika se može primijeniti za skoro svaku disciplinu ili bilo koji predmet, nije ograničena samo na matematiku ili fiziku i može se primijeniti na širok spektar nauka.

Prvi korak u korišćenju ove tehnike je odabir teme i početak njenog proučavanja. Imajte u vidu da učenje nije samo pamćenje činjenica. Zapravo, Fejnman je uvijek bio protiv prostog zapamćivanja i uvijek je vjerovao da treba naučiti u razumijeti principe, a ne samo pamtiti činjenice i formule.

Još jedan dobar metod učenja jeste pisanje. Zapisivanje informacija na papiru stimuliše hipokampus vašeg mozga, dio koji je prvenstveno odgovoran za pamćenje i učenje.

Korak 2

“Predavanje je moćan alat za učenje.”

Objasnite pojmove svojim riječima i pokušajte da ih objasnite djetetu ili nekome kome je tema potpuno nepoznata. Ideja je da pokušamo objasniti nešto što razumljivijim i jednostavnijim jezikom. Pokušajte koristiti jednostavne izraze i ograničavajte se samo na činjenice koje ste naučili.

Možete takođe uključiti jedan ili dva primjera kako biste pojednostavili stvari ili smislite svoj primjer pazeći da je povezan sa glavnom idejom. Postaće vam mnogo lakše da razumijete stvari na dubljem nivou ako to učinite i pomoći će vam da povežete stvari.

Korak 3

Ovo je izuzetno važan korak u kom nadopunjavate svoje znanje. Dok jednostavno objašnjavate ili zapisujete stvari, uvijek nailazite na određena područja koja vam je teško objasniti ili razumijeti ili smisliti primjere. U ovom koraku se vraćate knjigama, časopisima ili internetu, i popunjavate praznine u svom znanju.

Ideja je da se vratimo još jednom i dopunimo svoje znanje. U ovom koraku već znate na kojoj oblasti morate da poradite i na koju da se fokusirate, a to je značajan dio procesa učenja.

Korak 4

U ovom koraku uprošćavate naučeno, pojednostavljujete objašnjenje i poboljšavate ga. Uvijek se možete vratiti na drugi ili reći korak sve dok ne stvorite jasno razumijevanje teme. Vaše bilješke i primjeri bi do sada trebali biti u najjednostavnijem mogućem obliku i imate dublje razumijevanje teme koja se proučava.

Ovaj pristup možete ponavljati iznova i iznova sve dok ne osjetite da ste savladali koncept.

Nakon što vaše konačno objašnjenje bude spremno, možete ga prenijeti svojim kolegama ili prijateljima koji su upoznati sa temom i koji vam mogu dati povratnu informaciju o naučenom. Fajnmen je uvijek vjerovao da istina leži u jednostavnosti i da se stvari mogu bolje razumijeti kada su jednostavne.

Mnogo je lakše prekomplikovati stvari, što često ukazuje na nedostatak dubokog razumijevanja.  Fejnmanova tehnika učenja vam pomaže da naučite i razumijete stvari iz drugačije perspektive. Predstavlja odličnu tehniku za zadržavanje prilično velikog broja informacija.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije