MedicinanajnovijeNaslovna vijestPraktična LolaRadoznala Lola

Naš stručnjak otkriva: Kapci se ne operišu samo zbog lepote

Čim se spomene blefaroplastika tj. estetska operacija gornjih i donjih kapaka, odmah pomislimo na to da je neko želeo da se podmladi, sakrije tragove umora i osveži svoj izgled. Ali ovaj zahvat nije uvek samo estetka, a dr Bojan Kozomara, specijalista oftalmologije, objašnjava zašto je tako.

Prenosimo Redakcija

Blic Žena

Operacija gornjih kapaka ne radi se samo zbog podmlađivanja. Nekada je višak kože toliko izražen da otežava otvaranje oka ili sužava vidno polje, pa je operacija jedino rešenje, dok se donji kapci operišu isključivo zbog estetike.

– U medicini se ovaj operativni zahvat deli na estetsku i funkcionalnu blefaroplastiku. Istina je da je estetska dosta češća, ali i funkcionalna ima potpunu medicinsku indikaciju onda kada je višak kože gornjih kapaka izražen toliko da otežava otvaranje oka (podizanje gornjeg kapka), ili sužava vidno polje zbog toga što višak kože „pada” preko spoljašnje strane gornjeg kapka – kaže dr Kozomara.

Hronične upale zbog viška kože

Osim toga, navodi naš sagovornik, u poslednje vreme smatra se da pojedine vrste hroničnih upala kapaka i oka (blefaritis i konjunktivitis) mogu da nastanu zbog postojanja viška kože gornjih kapaka.

– S druge strane, blefaroplastika donjih kapka je skoro pa uvek i samo estetska i odnosi se na uklanjanje masnog tkiva, odnosno kesica ispod donjih kapka i zatezanja kože istih.

Ovo je najzahtevnija estetska operacija na licu, jer se radi u području oko očiju, ali u rukama iskusnog hirurga ona nije komplikovana.

– Estetika regije oko očiju je jako važna i kod pojave komplikacija iste ne možete sakriti kao što to možete kod operacije ušiju, grudi ili stomaka. Dakle, oči ne možete prakriti da se komplikacija ne vidi. Nadalje, funkcionalnost oka kao organa može da zavisi od uspešnosti blefaroplastike, te se nekada kod neuspele operacije može desiti pojava suvog oka, ali i ozbiljnije komplikacije, kao što su upale rožnjače, jer je previše kože kapka uklonjeno i oko ne može adekvatno da se zatvori.

Zbog svega toga doktor Kozomara je u svoju praksu uveo pravilo kog se strogo pridržava.

– Moje pravilo je da blefaroplastiku skoro nikada ne radim mlađima od 45 godina, osim ako zaista ne postoji medicinska indikacija, pa se onda govori o funkcionalnoj blefaroplastici, te osobama koje zaista imaju indikaciju za nju. Ono što je takođe važno da se istakne jeste da je efekat operacije vidljiv oko 10 do 20 godina, te se na to mora ukazati ako je pacijent mlađe ili srednje životne dobi.

Operacija laserom za najbrži oporavak

Oporavak kod ovih operacija je individualan i obično traje sedam do 10 dana.

– Pre svega oporavak zavisi od tehnike izvođenja operacije, tj. da li ste je radili skalpelom, elektro nožem ili laserom. Frakcioni CO2 laser je moj izbor kod skoro svih pacijenata, jer krvarenja skoro i da nema, oporavak je sveden na pet do sedam dana, a i otoci posle operacije su znatno manji. Ipak, svaki pacijent će, u razgovoru sa svojim hirurgom, odbrati onu metodu koja je za njega najbolja.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije