AktivizamnajnovijeNaslovna vijest

U toku kontrakcija babica mi je otvoreno rekla:  „Sad je trenutak da me počastiš“!

Trudnoća i porođaj za žene mogu da budu prilično stresan i traumatičan period, posebno ukoliko od stručnog medicinskog osoblja ne dobiju punu i profesionalnu pomoć.

Redakcija

Koliko stvari u porodilištima širom BiH (ne)funkcioniše, pokazuje nedavno istraživanje koje je sprovelo Udruženje „Baby Steps“.

Uz prosječan iznos mita od 140 KM, korupcija u porodilištima širom BiH godišnje „proguta“ više od dva miliona KM!

Istraživanje je pokazalo da je 50 odsto ispitanih porodilja dalo novac ili poklon u porodilištu, javno ili tajno, prije ili nakon poroda. Novac je dalo 36,2 odsto ispitanica, hranom je častilo 10,6 odsto, dok se 3,2 odsto odlučilo za skupocjeni poklon.

Novčana sredstva ili poklon njih 16,7 odsto je dalo javno, a 32,5 odsto je to uradilo tajno. I konačno, 17,5 odsto ukupnog broja ispitanica je dalo između 100 i 500 KM, 16,5 odsto između 50 i 100 KM, te 15,8 odsto10 do 50 KM.

Iskustva koja dijele porodilje širom BiH,  a koja su dio ovog istraživanja uvjeravaju nas da je stanje teško i da živimo u izrazito koruptivnom sistemu u kojem se od buduće majke i njenih članova porodice očekuje da daju koverte, plaćaju usluge na koje imaju pravo da budu besplatne, i da se ustvari novcem i kovertama kupuje bolja usluga prilikom porođaja.

Nažalost vrlo često majke su i same svjedoci da i onda kada daju mito ne dobiju ono što su očekivale.

Brojna su iskustva porodilja koje su u svojim najtežim trenutcima kada nisu ni same znale šta ih očekuje, bile primorane da razmišljaju o mitu.

Priča porodilje iz Sarajeva koja je u trenutku porođaja, dok je porod bio u samoj završnoj fazi, usred kontrakcija na porođajnom stolu, bila primorana da se “pravda” jer kod sebe nije imala ništa da počasti babicu koja je to tražila zapravo je stvarna slika naše bolne i tužne svakodnevnice.

Da, i ovo se dešava. Da, i ovo je stvarnost tužna, bijedna i nažalost istinita!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije