najnovijeNaslovna vijestŽivot

5 muških navika koje odaju nesigurnost, a žene ih mrze

Svi smo u jednom trenutku osjetili nesigurnost, ali ne postoji opravdanje da se ponašaš kao kreten.

Prevela: Anja Delić Redakcija

Žene mogu jasno prepoznati kada se muškarac ponaša toksično.

Predstavljamo vam pregled navika koje muškarci, kojima nedostaje samopouzdanje ispoljavaju u odnosima. Ako se u nastavku prepoznajete, možda je vrijeme da napravite korak unazad i poradite na sebi.

  1. Potreban mu je alkohol da vam priđe

U ovom slučaju muškarac ili misli da nije vrijedan žene ili njegove namjere nisu čiste. U svakom slučaju, alkoholom do hrabrosti nije način. Nema ničeg neprivlačnijeg od odraslog čovjeka koji mrmlja i lupa svoje najčešće “fraze za udvaranje” misleći da će nekog ubijediti da voli ono što ni on sam ne voli.

  1. Koristi komplimente za manipulaciju

Nesiguran muškarac će uvijek tražiti nesigurnu ženu. Zato će pokušati da  je komplimentima osvoji. Ako joj kaže da je lijepa, a ona za sebe to ne misli, ovim kratkotrajnim podizanjem njenog samopouzdanja ona će u njemu vidjeti potvrdu sopstvene vrijednosti. Ili on bar tako misli.

Oslanjanje na spoljašnju validaciju sopstvene ličnosti može biti problematično jer svako ko ima moć da vam podigne samopozdanje takođe ima moć da ga razbije. Nesigurni muškarci žele ovakvu vrstu uticaja na žene jer se rijetko osjećaju moćno u drugim sferama svog života.

Ovo ne znači da smatramo da muškarci ne bi trebali da daju komplimente ženama. Kao i sa bilo čim u životu, ne radi se samo o tome šta radite, već o tome kako (i zašto) to radite.

Nekada je taktika nesigurnih muškaraca slična onoj koju primjenjuju narcisoidne ličnosti: obasipanje pažnjom i ljubavlju, obezvrijeđivanje, a zatim odbacivanje. Ako želite iskreno pohvaliti ženu slijedite jednostavno pravilo: Djela, ne riječi. Umjesto da joj govorite koliko mislite da je pametna, smiješna i lijepa, pokažite joj svojim postupcima.

  1. Neprijatno mu je zbog vašeg samopouzdanja

Muškarac kome je neprijatno u društvu samouvjerene žene kojoj on nije potreban za validaciju se vjerovatno guši u svojoj nesigurnosti, samopreziru i/ili mizoginiji. Muškarci koji su emocionalno sigurni nisu zastrašeni ili ugroženi ženskim samopouzdanjem. Naprotiv, to ih još više privlači. Oni ne pronalaze užitak u ponižavanju takve žene. Muškarac sa samopouzdanjem želi partnera – ne projekat.

  1. Upoređuje se sa vašim prošlim partnerima

Ne trebate brinuti ko je bio na terenu prije vas, koliko su poena postigli ili broju grešaka koje su napravili. Gledajte svoja posla i brinite o svom ponašanju, u suprotnom ćete samo biti izbačeni iz igre.

  1. Omalovažava vas kroz šalu

Ovo je najčešći pokušaj emocionalno nesigurnog muškarca da naruši žensko samopouzdanje jer pretpostavlja da se može približiti ženi jedino ako se ona osjeća loše zbog sebe. Ova tehnika je najpoznatija među “instruktorima zavođenja” koji savjetuju da ženu treba uvrijediti na neki način kroz šalu kako bi joj smanjili samopouzdanje, kako bi onda ona pokušala da vas osvoji i “povrati” svoj ponos.

Ove uvrede se najčešće izražavaju kroz oholi komentar o godinama ili o izgledu, što nikada nije smiješno. Najčešće su ovakvi komentari odraz njegovog mišljenja o sebi. Ovakav muškarac smatra da je svaka žena suštinski bolja od njega, pa pokušava da je spusti na svoj nivo kako bi izbjegao odbijanje.

Ukoliko se osjećate nesigurno, razmislite da poradite na sebi i poboljšate umjesto što radite na tome da se druga osoba osjeća podjednako nesigurno. Pronađite terapeuta. Biće vam bolje jer, kao što svaka žena zna, nema ništa privlačnije od muškarca koji je siguran u sebe.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije