DogađajiLjudinajnovijeNaslovna vijestPojaveRadoznala Lola

Svi mobiteli u EU moraće imati univerzalni punjač?

Evropska unija u četvrtak je saopštila kako će uvesti u upotrebu univerzalni punjač za pametne telefone, čime će se sukobiti s Appleom i njegovim široko rasprostranjenim priključnim kablom za iPhone.

Redakcija

RFI

Europska komisija vjeruje da će standardni kabl za sve uređaje smanjiti elektronički otpad, ali Apple kaže da će jednokratni punjač zaustaviti inovacije i stvoriti dodatno zagađenje.

EU je ogromno tržište u kojem djeluje 450 milijuna ljudi, a nametanje USB-C kao standarda kabla moglo bi imati odlučujući učinak na globalno tržište pametnih telefona.

“Evropski potrošači dovoljno su dugo frustrirani zbog toga što im se nekompatibilni punjači gomilaju u ladicama”, rekla je izvršna potpredsjednica EU -a Margrethe Vestager u priopćenju. “Dali smo industriji dovoljno vremena da dođe do vlastitih rješenja, sada je sazrelo vrijeme za zakonodavne mjere za zajednički punjač”, rekla je.

Potrošači se trenutno moraju odlučiti između tri glavna punjača za napajanje svojih telefona: Lightning za Apple telefone, mikro-USB koji se široko koriste na većini drugih mobitela i USB-C koji se sve više koriste. Taj je raspon uveliko pojednostavljen od 2009. godine, kada je na desetke različitih vrsta punjača isporučeno s mobilnim telefonima, stvarajući hrpe elektroničkog smeća kad su korisnici promijenili mobitel.

EU je rekao da je trenutna situacija i dalje “nezgodna” te da su evropski potrošači godišnje trošili približno 2,4 milijarde eura na samostalne punjače koji ne dolaze s njihovim elektroničkim uređajima.

Apple, koji već koristi USB-C konektore na nekim svojim iPadima i prijenosnim računalima, inzistira na tome da zakoni o nametanju univerzalnog punjača za sve mobitele u Europskoj uniji nisu opravdani.

“Ostajemo zabrinuti što strogi propisi koji zahtijevaju samo jednu vrstu konektora guše inovacije umjesto da ih potiču, što će zauzvrat naštetiti potrošačima u Europi i širom svijeta”, rekao je Apple.

U prijedlogu povjerenstva, koji bi se mogao još znatno promijeniti prije ratifikacije, proizvođačima pametnih telefona bit će dato prijelazno razdoblje od 24 mjeseca, dajući “dovoljno vremena” tvrtkama da se usklade, rekla je komisija. Apple je rekao kako vjeruje da će prelazno razdoblje od dvije godine biti velika briga za industriju jer bi moglo spriječiti prodaju postojeće opreme.

Preuzeto sa: teklic.hr

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije