Ljudski odnosinajnovijePorodicaŽivot

Katarina Kartašova : „Cilj nasilnika je da uništi dostojanstvo žrtve!“

Katarina Kartašova  je hrabra mlada žena koja je odlučila svoje iskustvo proživljenog nasilja podijeliti na društvenim mrežama i tako educirati žene i djevojke.

Ružica Ljubičić

Prošla je ogromnu torturu, no unatoč tome izdigla se poput feniksa iz pepela i odlučila se obrazovati i posvetiti život svome sinu i svim aktivnostima koje je vesele.

Ova mlada prevoditeljica  trenutno završava Pravni fakultet i  paralelno studira filozofiju. Trenutno je možete pratiti na profilu @kejkej.kill na kojem objavljuje postove o feminizmu i ženskom zdravlju. Njeni prošli profili su hakirani od jedne psihički nestabilne osobe. Za Lola magazin je otkrila stravične detalje obiteljskog i psihičkog nasilja koje je godinama trpjela.

Pakao proživljenog nasilja

„ Moj prošli profil je ugašen zbog ogromnog broja lažnih prijava sa mnogo fejk profila jedne osobe. Ta osoba je u vreme kada sam se oporavljala od užasnog fizičkog nasilja od strane bivšeg partnera i od nasilja na porođaju napravila otvoreni hejt profil za mene, pisala najgore moguće laži i bljuvotine koje se konkretno tiču mene, moje porodice i moje  bebe, pozivala na linč, stupila u kontakt s mojim nasilnikom da, “on iznese svoju stranu priče”, stupila u govor sa njim da me namerno dovedu do suicida ili maksimalno naruše moje psihičko stanje“ prepričava Kartašova detalje psihičkog terora.

Osoba koja je Katarinu blati i ugnjetava preko društvenih mreža je na strani Katarinog bivšeg partnera. Naime, taj čovjek je godinama fizički i psihički zlostavljao Katarinu, a vrhunac se dogodio kada je pokušao ubiti nju i njihovo nerođeno dijete. Katarina kaže da je sreća u nesreći što ga nije prijavila kao oca djeteta. Za ovaj zločin je dobio samo godinu dana zatvorske kazne

Kada narcis postane nasilnik

„Ja sam bila pod njegovim uticajem, poprilično. U tom trenutku, kada je nasilnik – narcis “obradi”, devojka zaista veruje da ne vredi ništa i čak počinje da veruje u ono u šta je ubeđuje, ide sve do stvari kao što su vera da su batine za njeno dobro, samo da je njen voljeni malo preterao i slično. Naravno ljudi obično zaboravljaju da se radi o EMOCIJAMA i da pre fizičkog nasilja ide dugo mentalno obrađivanje“ – ističe mlada mama i upozorava žene da narcisoidno ponašanje može biti indikator nasilnog ponašanja.

Također poručuje ženama da se s nekim razgovaraju i da se obrate za pomoć.

„Ja se nisam obratila nikome, čak i kada me je trudnu prebio do polusmrti, nisam htela da razgovaram sa inspektorima koji su dolazili u bolnicu. Tek kasnije, kada sam ispala iz njegovog uticaja sam dala izjavu tužiocu. Moram tu da se zahvalim inspektorki, ona se jako borila za to da slučaj stigne do suda“- govori Katarina.

Ne odustaje od pravde

Katarinu je ovo iskustvo proganjalo dvije godine. Ostavilo je mnogo bolnih tragova na njenoj duši. Rodno zasnovano nasilje uništava i degradira osobu.

„Cilj nasilnika je da uništi dostojanstvo žrtve. A snagu da ne odustajem mi je davala očajnička želja za pravdom, osećaj pravičnosti i želja da pobedim svako zlo koje se oko te priče nakotilo.“- naglašava prevoditeljica.

Nažalost, kazne u Srbiji su još uvijek male za počinitelje rodno zasnovanog nasilja. Stoga, Kartašova preporuča svim ženama da očuvaju kontakt sa spoljašnjim svetom, onim koji nije nasilnikov vakuum. Naime, u  slučaju da se kontakt svodi samo na nasilnika i njegovu okolinu, neka vrsta derealizacije je prosto neizbežna i mnogo teže je otići iz te veze.

Danas se hrabro nosi s novim izazovima, odgaja sina, educira se i vodi blogove u kojima osvještava žene o uzrocima i posljedicama rodno zasnovanog nasilja.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije