FantastičnonajnovijeZabavna Lola

Proverili smo da li je vredelo ovoliko dugo čekati na Dinu i da li je opravdala hajp

Siguran sam da je barem polovina sale na početku filma Dina odreagovalo, makar u sebi sa, šta bre part one, pošto ovaj svemirsko pustinjski ep je i na globalnoj bazi nekako zatajio da glasno izreklamira da je ovo samo prvi deo od ukupno dva.

Redakcija

noizz.rs

Oni koji su to ipak znali, bili su i posebno spremni da im se film dopadne jer su dugo čekali pravovernu adaptaciju Frenk Herbertove kultne knjige.

Naravno, malo stariji se sećaju da ovo nije prvo čitanje ove filmske priče. Kultni reditelj Dejvid Linč je 1984. godine snimio film koji je tad mrzela i kritika i publika. Naravno, Linčova vizija je u najmanju ruku bila specifična, a pritom je i sam film iskasapljen u postprodukciji.

Možda moja najveća greška ove nedelje je što sam posle 20 i kusur godina rešio da pogledam Linčovu Dinu, pre ove nove, Denisa Vilneva. Nije mi naravno ništa bilo spojlovano, jer bog će ga znati šta je Linč sve hteo da kaže u svojoj priči. Ali mora mu se ipak odati priznanje, da u svom tom vizuelnom ludilu i skoro pa trash estetici, je bio zabavan.

Sve ono što Vilnev nažalost nije ni hteo, već je pravio smrtno ozbiljnu priču i film kao da se radi o nekoj prebitnoj temi iz istorije sveta a ne o svemirskoj operi.

Ako ne znate šta se ovde zbiva, pa u suštini, u svetu postoji jedno carstvo, i u njemu caruje Začin. Supstanca oko koje se svi okreću, i car kog ni ne vidimo u prvom delu, i Atreidi, časna ekipa vojnika koja će na peščanoj planeti Arakis da kopa i obrađuje isti taj začin, i Harkoneni, bitange, propalice i zlikovci koji su taj posao radili i onda misteriozno prestali.

Naravno, nije neki spojler ako kažem da su prestali zato što prave zamku Atreidima. Na njihovom čelu je vojvoda Leto Atried (Oscar Isaak) sa svojom lepšom polovinom (Rebecca Ferguson) s kojom ima sina (Timothee Chalamet) Pol Atreida, koji ima vizije, snove, i spremaju ga, što da nasledi oca ali i da bude the chosen one i zagospodarim svima. Mali Pol u ovoj verziji je kao neki miks Nea iz Matriksa, ali Nea u pubertetu dok još nije dobio sve dlake na telu, i Harija Potera.

Pritom mladi Chalamet ga glumi kao da celog života nije otišao dalje od Bruklina. I da, u svojim vizijama viđa nepoznatu devojku koju glumi Zendaya. Da Zendaya je predstavnica urođenika sa Arakisa koji jedini znaju da žive u toj pustinji, i čiju planeti svi izrabljuju do maksimuma. Dakle imamo priču o dve svetske sile koje izrabljuju pustinjsku zemlju zbog nafte,ovaj, začina. Hm, gde sam to već videli? A da, u vestima, zadnjih 30 godina.

Još milion pozantih glumaca se pojavi u filmu (Javier Bardem, Josh Brolin, Jason Momoa...) međutim nedovoljno vremena postoji da se za bilo koga od njih vežemo, niti oni imaju nekakav prostor da ostvare upečatljivije uloge. Uglavnom se svodi na paradu poznatih lica.

Ono što je meni oduvek smetalo u Linčovoj Dini je to što mi je sve delovalo kao da sam upao na pola žurke na kojoj se svi već dobro poznaju, i trebalo mi je barem sat vremena da skontam ko je ko i šta je šta. Ovde to nije problem, ali sa druge strane, baš je suprotna krajnost.

Imamo uvod koji nas uvodi u još jedan uvod, da bismo posle stigli do još jednog uvoda i onda taman kad krene da se rasplete nešto, sudija svira kraj i ostaje nam da čekamo sledeću godinu za drugi deo.

Foto: Youtube Screenshot

Reditelj filma Denis Vilnev se ovde pokazao kao neki Kristofer Nolan koji je imao keca iz fizike i matematike u školi, ali mu je lepo išlo crtanje. Film je vizuelno zaista impresivan ali nakon izvesnog vremena, guši malo onolika količina širokih kadrova peska.

Na kraju dobili smo poslasticu za ljude koji vole SF, pritom ne mislim na tebe koji voliš Star Wars, nego na tebe koji se ložiš na SF knjige, DnD i šta već sve vi nerdovi radite i volite. Meni je ipak falio faktor popcorn zabave koji bi opravdao hajp koji se pravi već godinu i nešto dana, kao i to što valja sedeti dva puta po dva i po sata u bioskopu.

Ne žeim da budem taj lik koji će reći kako je Linčova Dina bolja jer verovatno i nije, ali kod Linča su makar negativci imali čirove na licu i oni komodor vizuelni efekti su bili smešni i veseli. I da, imao je Stinga dok je Sting još uvek bio kul.

Preuzeto sa: noizz.rs

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije