najnovijeNaslovna vijestPraktična LolaRadoznala Lola

Korejska njega kože: 6 stvari koje trebate znati ako želite da izgledate mlađe

Najbolja rutina protiv starenja u vašim pedesetim godinama je adekvatna njega kože u vašim dvadesetim godinama, ili bar tako kaže popularna izreka.

Prevela: Anja Delić Redakcija

vogue.in

Istina je da su korejske dame ispred ostatka svijeta po ovom pitanju, toliko da neke od njih smatraju da se sa preventivnom njegom protiv starenja treba započeti u djetinjstvu. Rezultate možemo vidjeti u njihovom mladolikom izgledu čiju tajnu čitav svijet pokušava da odgonetne vijekovima.

Ipak, tajna nije u jednom čudesnom preparatu, umjesto toga one primijenjuju holistički pristup koji uključuje dosljednost rutine, pravovremenu intervenciju i usvajanje zdravih navika njegovanja od ranog doba. Donosimo vam korejske tajne za njegu kože protiv starenja.

Koža na prvom mjestu, šminka na drugom 

Najveće greške koje pravimo po pitanju naše kože započinju u tinejdžerskom periodu. Zapadnjački način razmišljanja stavlja naglasak na šminkanje umjesto na njegu kože. To znači da u ovom periodu često ne razmišljamo da li idemo na spavanje sa šminkom, kako pravilno umivati lice niti šta je uopšte piling.

U Koreji vlada drugačiji način razmišljanja gdje je naglasak na njegovanju kože dvostrukim čišćenjem, hidratantnim tonicima, serumima, korištenju laganih hidratantnih krema i krema sa zaštitnim faktorom. Umjesto što se bubuljice pokrivaju i napadaju snažnim preparatima preporučuju se blaže metode riješavanja upala, poput flastera za bubuljice i prirodnih preparata.

Prevencija je najbolji lijek

Filozofija koja je zasnovana na liječenju uzroka problema, a ne samo simptoma. Preventivna filozofija je veoma bitna kod njegovanja kože protiv starenja, a širom svijeta se iz predostrožnosti koriste prirodni i hranjivi sastojci kao što su crni divlji pelin i azijski ginseng kako bi zdravlje započelo iznutra.

Informisanje o njezi kože počinje veoma rano

Korejci uče svoju djecu o važnostima krema za sunčanje i posjećuju dermatologa veoma rano, ne kako bi pronašli riješenje, već kako bi provjerili zdravlje svoje kože. Ovo podrazumijeva da odvajaju vrijeme kako bi primijenjivali svakodnevno rutinu njegovanja kože koja se sastoji iz više koraka i gledaju na ovo kao na užitak, a ne zadatak.

Nikada nije rano da se započne njega kože

Za njih preventivna njega počinje već sa šest mjeseci kada počnete koristiti kremu za sunčanje ili šešire i odjeću koja vas štiti od izlaganja suncu. Na takav način ne samo da se spriječavaju opekotine od sunca, već i oštećenja koja mogu doprinijeti starenju kasnije u životu.

Ovaj pristup promoviše mladalački izgled sa manje bora i pigmentacije, dok pomaže u zaštiti kože i ublažavanju svakodnevnog oksidativnog oštećenja od zagađenja i sunca.

Svako treba da ima ovlaživač vazduha

Ukoliko ste u posljednje vrijeme gledali neke korejske filmove ili serije, možda ste mogli primijetiti da se na stolovima često nalaze ovlaživači vazduha. Ova navika proizlazi iz uvjerenja da vlažnost vazduha direktno utiče na zdravlje kože.

“Kada je nivo vlažnosti visok u vazduhu oko nas, vaša koža ne isparava dovoljno”, objašnjava stručnjak za njegu kože iz Njujorka i dodaje: “Međutim, kada je vazduh suv, npr. kada provodite duži vremenski period u klimatizovanoj prostoriji, voda previše isparava iz vaše kože”.

To može dovesti do suve, ispucale i dehidrirane kože, a istovremeno vas čini podložnijim izbijanju bora. Ovlaživači mogu da pokupe vlagu u vazduhu u vašem zatvorenim prostorijama i mogu pomoći koži da održava potrebnu vlažnost.

Urođeno ili stečeno

Smatraju da između ovo dvoje u borbi protiv starenja ne trebate zanemarivati ovo drugo. 70% stanja vaše kože diktira genetika, ali 30% vaše kože zavisi od vašeg stila života i navika. Njega kože se uglavnom odnosi na prevenciju, što znači da će ulaganje vremena i prostora u brigu o vašoj koži obezbijediti glatku, čistu i čvršću kožu u budućnosti.

Zato uživajte u tome i uključite njegu kože u svoju rutinu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije