MedicinanajnovijeRadoznala Lola

Dysmenorrhea – bolna menstruacija. Na šta sve ukazuje bol?

Menstruacija kod mnogih žena simbolizuje rađanje i početak nečeg novog, ulazak u samu sebe i donošenje novih odluka…

Redakcija

femina.hr /Piše: Prim.dr.sc. Ulla Marton, dr.med spec. ginekologije i porodiljstva

U menstruacijskom ciklusu sadržan je bit reproduktivnog života žene.

Menstruiramo u prosjeku oko 38-40 godina, odnosno 450-480 dana tokom našeg života, u prosjeku 5-7 dana i tada gubimo oko 180 ml krvi, odnosno 6 velikih supenih kašika što krvi, što sluznice koja oblaže materničnu šupljinu, potom sekretornog materijala iz grlića maternice i rodnice.

Obim menstrualnog krvarenja individualan je od žene do žene. Ako je krvarenje kraće od 2 sata smatramo ga patološkim. Sve duže, čak i u trajanju od nekoliko sati unutar jednog dana, obilježavamo kao uredno menstrualno krvarenje.

Menstruacija je jedan od jedinstvenosti ženskog tijela. Obilježava je ritmičnost,  poput cikličkih mijena biološkog svijeta oko nas, mjesečevih mijena i ritmičnost izmjena godišnjih doba.

Uz pojmovnik menstruacija povezana su raznolika promišljanja žena: za jedne veselje jer obilježava njihovu biološku mladost, za druge tugu zbog neuspjeha ostvarivanja trudnoće, za mnoge predstavlja opterećenje i nelagodu posbno u tehnološkom svijetu u kojem se žensko tijelo pokušava preinačiti prema muškome modelu radne sposobnosti, izgledu i funkciji.

Izrazita bol tokom menstrualnog krvarenja, uz osjet nelagode čiji gradijent raste uz osjet „raspadanja utrobe“, s ili bez proljevastih stolica, grčeva, povremeno uz osjet totalne fizičke nesposobnosti, predstavlja razdoblje užasa.

Već i pomisao približavanja očekivanog krvarenja dovodi do porasta straha od očekivanja boli, nelagode i fizičke nemoći. Okolini je vrlo teško predočiti stanje kroz koje žena prolazi i time se susreće s  čestim nerazumijevanjem i socijalnom stigmatizacijom.

Dysmenorrhea je medicinski sinonim za izrazito bolne menstruacije koje mogu dovesti i do nesvjestice. Nastaje kao posljedica oslobađanja tvari kao što su prostaglandini i arahidonska kiselina, koje se oslobađaju unutar sluznice maternice te uzrokuju grčevita stezanja materničnog mišića što uzrokuje muklu zdjeličnu bol, centralno smještenu.

Zbog lokalnog zdjeličnog širenja prostaglandina unutar male zdjelice može doći i do proljevastih stolica. Bolnost vrlo često zanemarivana od samih pacijentica kao nešto što je uobičajeno, ali i od srodnika (roditelja) pod izgovorom ginekološke dogme da će ostvarivanjem trudnoće i porodom bolnost nestati.

Vrlo je važno imati na umu da je primarna dismenoreja (ona koja se bilježi od prvih ciklusa) prvi znakoviti znak koji navodi na endometriozu/adenomiozu (bolest kod koje dolazi do urastanja sluznice maternice unutar materničnog mišića, i /ili okolne organe unutar male zdjelice).

Sinonim za endometriozu je bol, bol koju obilježava razdoblje neposredno pred menstruaciju i tokom nastupa menstrualnog krvarenja, koja nastaje kao posljedica infiltracije endometriotičnih plakova u području male zdjelice, koja prati cikličke hormonske promjene, dolazi do “krvarenja” na mjestu rasapa stvaranja priraslica, promjena anatomskih odnosa, time i potiska na živčane ogranke što uzrokuje bol.

Rasap endometriotičnih plakova u svome sijelu stvaraju upalno žarište  što za posljedicu ima ili promjenu lumena (npr.crijeva) ili nastajanje priraslica (adhezija) koje mijenjanu anatomske odnose unutar zdjelice, navlačeći pojedine strukture jednu na drugu što može otežavati pasažu crijeva, dinamiku pražnjenja mjehura, bolnost tokom odnosa.

Hronična bol gotovo je glavno obilježje svih bolesnica  koje boluju od endometrioze s progresijom povremeno do nesnošljivosti tokom menstruacije i neposredno prije nastupanja menstruacije.

 

Isključivanjem endometriozne kao glavnog mogućeg potencijalnog uzročnika boli moramo razmišljati i o drugim potencijalnim uzročnicima boli prilikom menstrualnog krvarenja.

Miomi posebno oni koji su smješteni blizu središnjeg dijela, odnosno oni koji se polako porađaju u njega ili kroz kanal vrata maternice mogu uzrokovati snažna stezanja i bol tokom menstrualnog krvarenja, slična bol i nelagoda može biti uzrokovana i endometralnim polipom (ovalnom nakupinom sluznice koja je smještena u središnjem dijelu maternice).

Upale rodnice ili tijela maternice, jajovoda i jajnika odnosna zdjelična upalna bolest može biti razlog osjeća nadutosti, boli tijekom mensesa. Bol može uzrokovati i spirala uz nelagodan osjećaj porađanja / izbacivanja stranog tijela iz sebe.

Pojačana bolnost naglašenija je kod pušačica, te kod žena koje konzumiraju veće količine alkohola i kod pretilih žena.

Bol, ne samo zdjelična postaje vremenom i “opšta” što posljedično razvija brojene radne i funkcionalne poteškoće, drastičan pad u kvaliteti života, nemogućnosti doprinosa socijalnog i ekonomskog unutar porodice, nepovjerenje radne i porodične okoline, što gura u stanje opšte pishofizičke iscrpljenosti.

Nažalost brojnim ženama bolest se ne prepoznaje i upućuju se na psihijatrijska vještačenja.

Preuzeto sa: femina.hr

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije