AktivizamFeminizamnajnovije

Hrabre djevojke iz ŽENSKE INICIJATIVE se bore protiv menstrualnog siromaštva u Srbiji

Jovana Mrdalj, Jelena Mirić, Milica Sekulić i Dajana Jankov su mlade studentice i aktivistice koje su pokrenule Žensku inicijativu.

Ružica Ljubičić

Njihova inicijativa je nastala početkom ove godine  kada su odlučile poduzeti nešto konkretno u vezi besplatnih uložaka i tampona u Srbiji.

Kao uzor su im bile Švedska i Škotska koje su uvele besplatne ženske higijenske potrepštine  „Razlika je u tome, što je u Škotskoj i Švedskoja put bio puno lakši jer je krenuo direktno od strane institucija, dok je kod nas točak zaokrenulo nekoliko studentkinja Filozofskog fakulteta.“- ističu iz inicijative.

Ženske inicijativa je vrlo aktivna  sa pisanjem projekata, skupljanjem privatnih i poslovnih kontakata, sprovođenjem anketa među studentima i suradnjom sa upravom Filozofskog fakulteta. Djevojke žele uključiti što više studentica, ali i studenata jer smatraju da je krajnje vrijeme da se skine stigma oko menstruacije.

Menstrualno siromaštvo

U mnogim zajednicama, menstruacija se još uvek smatra tabuom, a menstrualno siromaštvo koje podrazumijeva da djevojke i žene sa niskim primanjima (što se posebno odražava na studentice) ne mogu da priušte proizvode koji se koriste tokom menstruacije.

O ovoj  temi se tek počinje ozbiljno diskutirati. Sa druge strane činjenica je da polovica populacije na mjesečnom nivou prolazi kroz menstrualni ciklus i pristup ulošcima i tamponima nikako nije luksuz, već potreba.

„Ženska inicijativa podseća žene na njihove urođene prioritete i jedna od ideja jeste da svaka od njih shvati šta je to urođeni a šta to nametnuti prioritet. Borbu za ovakav stav, dala mi je Inicijativa i tako, otvorila je vrata mojim idejnim načelima i dozvolila mi da  aktivizmom delujem na  određene tabue u društvu.“ ističe  Jovana.

Prve u Srbiji po pitanju besplatnih uložaka i tampona

Studentice su počele projektom konkursa „Šta nam teško“ koji su realizirali mladi istraživači Srbije uz podršku Ministarstva omladine i sporta. Ženskoj inicijativi je dodjeljeno 42 hiljade dinara za realizaciju ove ideje, a Filozofski fakultet u Novom Sadu postao je prva obrazovna ustanova u Srbija na kojoj je sprovedena.

„S obzirom da smo prve u RS koje su ovakvu ideju sprovele u delo u okviru jedne obrazovne institucije, a bez konkretne podrške donosioca odluka kako na lokalu, tako i u našoj zemlji, to nas ne sprečava da nastavimo sa širenjem prakse“ naglašava Milica.

Kažu da im je želja proširiti realizaciju ideje u praksu i na ostalim fakultetima širom Srbije.

Ništa bez lobiranja za ženska prava

„Verujemo da je pregovaranje sastavni deo svakog posla i zajedničkih aktivnosti. I nije to stvar “dobrog ili lošeg pregovarača” – poručuju iz Inicijative.

Svi partneri i donatori koji prepoznaju važnost ove ideje, već su na pola sastanka zaključili da su spremni da budu dio ovog važnog projekta. Djevojke  vjeruju da njihova dosadašnja i buduća djela govore mnogo i da je to za sada njihova najveća karta u procesu pregovaranja.

„Donatori u budućnosti naše Ženske inicijative imaju važnu ulogu, pre svega da pokažu koliko su spremni uložiti u inovativnu ideju, a sa druge strane da i mi sami vidimo koliko je svest o ovako važnoj temi tuđa nepoznanica ili svakodnevica“ –  govori Jelena.

Timski rad je ključ uspjeha

Djevojke marljivo rade na  predstavo dramske sekcije Filozofskog fakulteta, na čijem je čelu Nina Stokić, koja će se održati u Omladinskom centru OPENS ( Bulevar despota Stefana 5), gdje će ulaz na samu predstavu biti donacija u vidu higijenskih uložaka.

„Moj tim za mene predstavlja oličenje snage i zajedništva. Kada god naiđem na neku prepreku, bilo to u okviru naše Inicijative ili u privatnom životu, devojke su tu da mi pokažu put, pruže podršku, kao i da me ohrabre i osnaže i to je ono što predstavlja čar Ženske inicijative, što ih sve mogu nazvati svojim koleginicama a pre svega svojim iskrenim prijateljicama“- zaključuje Dajana.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije