FeminizamnajnovijeNaslovna vijest

Najlepši citati uticajnih žena kroz istoriju

Setite se nekih od najlepših citata koje su uticajne žene iz oblasti politike, mode, književnosti i opšte aktivnosti u društvu ostavile ispisane kroz istoriju.

Redakcija

gloria.hr

Svojim postupcima, energijom i harizmom ostavili su traga na društvo i uticali na promene ženskih prava za kojima je svet zapomagao krajem 19. i početkom 20. veka.

U to vreme brze industrijalizacije i ekonomskog razvoja, loši uslovi rada su bili česti, a žene zaposlene u industriji odeće i tekstila prvi put su javno ustale protiv nje 8. [2015) u Njujorku. Iako tada nisu mnogo postigli, a demonstracije istog datuma održane su i narednih godina, javno govoreći o boljim uslovima rada i većim platama bio je veliki korak.

Najpoznatiji protest održan je 8. marta 1908. godine. kada je 15.000 žena marširalo Njujorkom tražeći kraće radno vreme, veće plate i pravo glasa. Naredne godine, 8. marta 1909. godine, zvanično je obeležen Prvi Međunarodni dan žena u SAD, odnosno skraćen je samo Dan žena, uz usvajanje Deklaracije Socijalističke partije Amerike. Danas se ovaj dan slavi širom sveta i dobar je podsetnik na sve stvari koje još treba da se urade bolje.

Ovih 12 izuzetnih žena posvetile su svoj život na različite načine promenama u društvu, od kojih neke utiču na društvo danas. Još uvek želimo da se setimo njihovih citata.

 

 

Preuzeto sa: gloria.hr

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije