KarijeranajnovijePraktična Lola

Priča vredna čitanja – Kako da usavršite svoj stil pisanja

Na koje sve stvari treba da obratite pažnju ako želite da budete bolji pisac?

Piše: Srbijanka Stanković

Oduvek umete s rečima – od prvih petica na pismenim zadacima i školskim referatima, preko ozbiljnih seminarskih radova na fakultetu. Pisanje je mnogima način da se izraze, pokažu i prenesu neka svoja razmišljanja ili ožive svetove.

Bez obzira da li od pisanja zarađuje ili “piše za dušu” priče ili vodi blog, svaki pisac bi trebalo da teži tome da usavrši svoj stil, da postane bolji u izrazu i pritom se izdvoji od drugih autora. Možda je tapšanje po ramenu u mlađim danima bila dovoljna pohvala kada biste pročitali nekom svoju priču. Ponekad je bilo dovoljno čuti onu jednostavnu a moćnu izjavu: “Ti si tako talentovan/talentovana!”

Međutim, ako želite da budete prepoznatljiv, kvalitetan pisac, onda znate da to nije samo pitanje talenta, već i dugog rada, učenja, čitanja i – pisanja i brisanja, pa ponovog pisanja! Da li ste koristili prave reči i rekli jasno šta ste hteli? Da li se rečenice protežu do polovine pasusa i umaraju vas posle drugog zareza? Ako vam je teško da pratite sopstvene misli – zamislite kako će biti čitaocu? Možda niste sigurni da taj upitnik treba baš tu da stoji? Kako se pravilno piše ova reč?

Foto: panitanphoto / Shutterstock.com

Dileme i nedoumice koje može da ima pisac nižu se jedna za drugom. Zbog toga je rad na unapređenju sopstvenog stila ključan da bi “krajnji proizvod”  bila kvalitetna priča u kojoj čitaoci uživaju. Ista pravila važe za pisce koje pišu za internet i za one koji prevode.

Poboljšanje stila podrazumeva “brušenje” rečenica, pronalaženje adekvatnog naratorskog “glasa”, ali i vežbanje gramatike i pravopisa. Ponekad odlična priča ne može da ostavi utisak na onog koji čita zbog brojnih stilskih, gramatičkih i pravopisnih grešaka. Zbog toga je važno da svoje delo – priču ili prevod ili blog – poverite profesionalcu na čitanje.

Sugestije koje vam lektor da mogu biti vredno uputstvo za svaki tekst koji ćete tek napisati. Na taj način, u okviru cene pisanog prevedenog teksta, odnosno lektorisane priče, ne dobijate samo gramatički i stiliski ispravan i pismen tekst, već i važnu lekciju o pravopisnim i stilskim pravilima. Ovim se koracima približavate savršenom delu.

Na koje sve stvari treba da obratite pažnju ako želite da budete bolji pisac?

Budite direktni u pisanju

Poznajete ljude britkog jezika koji uvek jasno kažu šta misle i žele? Upravo takvo treba da bude i pisanje – sažeto i jasno. Možda su u osnovnoj i srednjoj školi na vas ostavljali utisak kitnjasti izrazi, velike fraze i brojni epiteti. Međutim, kada sagledate malo šire – nije potrebno mnogo reči da se izrazi dobra ideja. Pogledajte dobro svoje rečenice – šta je u njima suvišno? Koje fraze samo “zauzimaju prostor” i otežavaju čitanje?

Recite tačno šta mislite na najdirektniji način. To ne znači da se morate odreći lepih reči, niti da sve rečenice treba da budu “ogoljene” i bez priloga i prideva. Naprotiv, vaš glavni zadatak je da izrazite misao direktno i oslobodite se suvišnih reči koje mogu rečenicu da “uguše”.

Mudro birajte reči

Postoji mnogo načina da napišete rečenicu, kao što postoje različite reči koje možete izabrati da prenesete istu ideju. Da biste sačuvali “direktnost” u izrazu, uvek birajte jednostavniju od dve reči. Koristite poznati rečnik umesto uzvišenih reči i fraza koje se više ne upotrebljavaju.

Vaš cilj je da čitalac uživa u priči, a ne da stalno proverava na internetu značenje neke reči. Nemojte se bojati da će tako tekst izgubiti na kvalitetu i vrednosti. Upravo je jednostavan izraz nekada obeležje priče vredne čitanja.

Pišite kratke rečenice i pasuse

Bilo da pišete za web ili radite na svom prvom romanu, ne zaboravite na moć kratkih rečenica. Kratke rečenice su lakše za čitanje i razumevanje, a to je sasvim izvesno, odlika koju će čitaoci umeti da cene. Svaka rečenica treba da sadrži jednu misao ili ideju. Prema tome, ne mora sve što želite da kažete da stane između velikog početnog slova i tačke.

Foto: A. and I. Kruk / Shutterstock.com

Umesto toga, nižite rečenicu za rečenicom, gradeći kratke i razumljive pasuse. Svaki paragraf treba da se sastoji od nekoliko rečenica koje iznose i podržavaju istu ideju. Pored toga što će čitaocima biti lakše da čitaju i razumeju, tekst koncipiran u kraćim pasusima takođe ima vizuelno privlačniji izgled na stranici.

Duži pasusi su opravdani, primera radi, u akademskom pisanju, gde se iznosi mnogo više podataka o određenoj temi. Međutim, u manje formalnom pisanju, u blogovima ili pričama, kraći pasusi su preporučena forma.

Pregledajte i uredite rad

Pisci ponekad poneseni idejom zaborave usput na pravopis i gramatička pravila. Dok sledite svoje stvaralačko nadahnuće, možda i možete preskočiti zareze i razmišljanja o pravilnom padežu i obliku neke reči. Međutim, pošto završite tekst, a pre nego što ga prosledite profesionalnom uredniku ili klijentu, veoma je važno da uradite lekturu i tako započnete njegovo uređivanje.

“Pooštrite” svoje pisanje, proverite izbor reči i strukturu rečenice i usavršite narativni glas da biste poboljšali svoj stil. Uskladite izražene misli sa pravopisom, ispoštujte sva pravila jezika na kome pišete i postarajte se da ne pokvarite utisak o dobroj priči nepravilnim izrazima. Ukoliko vam je potrebna pomoć, uvek je bolje da se obratite stručnom lektoru, koji će vam ukazati na propuste i doprineti da vaša priča bude još kvalitetnija.

Stil kao izraz ličnosti

Koliko puta ste čuli (ili i sami rekli) da prepoznajte priču nekog autora već nakon druge rečenice? Cilj svakog pisca bi trebalo da bude upravo to: dobro ispričana priča prepoznatljivog stila. Da bi stil pisanja imao lični pečat, koristite prirodan ton – jer se pisanje oslanja na vaš sopstveni, jedinstveni glas.

 

Da li to treba da znači komunikaciju u zoni komfora? Zašto da ne? Pišite kao da razgovarate sa dobrim prijateljem. Ideje izrazite originalnim mislima, pažljivo birajući reči, izbegavajući stereotipe i klišee.

Čitajte poznate pisce

Temelj kvalitetne priče i pisanja je u čitanju. Čitajte stalno poznate pisce, remek-dela klasične književosti, domaće i strane autore. Od Iva Andrića i Meše Selimovića, preko Tolstoja i Marka Tvena do savremenih autora koji umeju da dopru do čitaoca poput Fredrika Bakmana ili Elene Ferante.

Od velikih pisaca svakako možete naučiti da su dobre priče jedinstvo sjajnih ideja izraženih na originalan i poseban način. Učite od najboljih o stilovima pisanja, o pravopisnim pravilima i strukturi rečenice i pritom, u svakom trenutku imajte na umu koji je vaš glavni zadatak.

Da napišete priču vrednu čitanja.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije