Naslovna vijestNevjerovatnoZabavna Lola

Veza sa Zverkom nije zdrava, a šta ćemo s Orkanskim visovima?

Odnos između Keri i Zverke prikazao se ne samo kao problematičan, več i kao krajnje nezdrav i toksičan.

Piše: Marica Rajković Lola Magazin

Nedavno sam pročitala tekst koji je čitaocima (preciznije: čitateljkama) otvorio oči u pogledu glavne ljubavne priče iz serijsko/filmske franšize “Seks i grad”.

Pomislila sam: “Pa dobro, ja stvarno nisam ni mislila da ljubavna veza treba tako da izgleda, ne znam koga je iznenadilo to da Zverkino ponašanje nije prihvatljivo i da to nije ljubav”.

U toj svojoj aroganciji skuvala sam kafu, sela na terasu i razmišljala šta bih mogla da čitam ovih dana. Krimići su mi dosadili, a kada su u pitanju ozbiljniji romani – nemam toliko snage za započinjanje i odustajanje ako se ispostave kao nedovoljno dobri.

Verovatno je da hoće, jer teško da će se pojaviti neka jako dobra drama, a nema više ni velikih ljubavnih priča kao one iz “Orkanskih visova”. Tako nešto je jednostavno neponovljivo i nenadmašivo.

I  pre nego što sam završila misao aktivirao se glasni “alarm” koji nisam mogla da ignorišem – ponavljao je: “Velika ljubavna priča iz “Orkanskih visova”? Velika i nenadmašiva ljubavna priča iz “Orkanskih visova”?!

Tad sam shvatila: Hitklif je moj Zverka!

Foto: pinterest.com

Raskrinkavanje Zverke je bilo primer koji je bio prilično očit i koji me nije ni iznenadio, ni potresao. Ali uviđanje da je ljubav između Hitklifa i Ketrin takođe krajnje nezdrava i toksična me je prilično pogodilo.

Svi tokom odrastanja dobijamo i sakupljamo različite obrasce, koje ćemo kasnije vezivati za međuljudske odnose u našim životima. Neke nalazimo u neposrednoj okolini, neke u pričama koje čujemo, a neke u filmovima koje gledamo i knjigama koje čitamo. Jedan od obrazaca koji je formirao moju podsvesnu ideju o velikoj ljubavi preuzela sam upravo iz “Orkanskih visova”.

Deo knjige kada Ketrin objašnjava “Kada bi sve nestalo a on ostao, ja bih još uvek postojala, a kada bi on bio uništen, a svi drugi ostali, svet bi mi postao sasvim tuđ, činilo bi mi se da nisam deo njega. Moja ljubav prema Lintonu je kao lišće u šumi, vreme će je izmeniti, svesna sam toga, kao što zima menja drveće.

Moja ljubav prema Hitklifu liči na večite stene ispod površine, izvor malo vidljive radosti ali neophodne.
Neli, ja sam Hitklif. Uvek, uvek mislim na njega, ne kao na neko zadovoljstvo, jer ni ja nisam uvek zadovoljstvo sama sebi, već kao na svoje sopstveno biće” u mom primerku sadrži podvučene linije, zvezdice, uzvičnike, a ne isključujem ni tragove suza.

Deo kada Hitklif mora da vidi Ketrin, makar i mrtvu, jer ništa drugo na svetu za njega nema značaj, urezao se u moje najdublje shvatanje ljubavi kao sile pred je kojom sve ostalo ili pokoreno ili razoreno.

A sada moram da prihvatim da taj odnos nije odnos koji treba postavljati kao ideal ljubavi, nego naprotiv – patološka opsesija koja se mora završiti nasilno i tragično.

Pomenuti obrazac je imao i dobre strane, jer su određene ideje iz romana Bronteovih i Ostinove oblikovale i kriterijume koje sam tokom odrastanja izgradila: (“Hitklifa ni smrt ne može odvojiti od Ketrin, a tebi je teško poruku da pošalješ?”), ali je ujedno izgradio i vrlo štetno i pogrešno uverenje: da ljubav mora da boli.

Da ta sila ne može da bude nešto mirno, poznato, sigurno i bezbedno, nego da mora da ima karakter orkana koji ruši sve pred sobom.

Da bismo mogli da izgradimo prave, autentične i zdrave odnose moraćemo prestati da ljubav merimo nemirom zbog nečije emocionalne nedostupnosti, a snagu osećanja time koliko je suza proliveno ili čaša razbijeno zbog njega ili nje.

Ljubav ne treba da boli, izjeda ili muči. Ljubav se ne dokazuje otkopavanjem grobova po olujnoj noći, nego se pokazuje i kroz dosadne i kroz mirne dane, kada nam nečije prisustvo obasja dan, umesto da ga smrkne i poruši sve pred sobom.

Zaključak je prilično jasan: Hitklif je sjajan lik jednog od najboljih romana u istoriji književnosti, ali ako ga sretnete negde u stvarnom životu – bežite glavom bez obzira.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije