najnovijeNaslovna vijestRadoznala Lola

Vrlo rijetka ptica sletjela u Hrvatsku, Nijemci poslali upozorenje

NA GROBNIČKO polje pokraj Rijeke sletjela je rijetka ptica sjeverni ćelavi ibis, koja je u Hrvatskoj izumrla u 18. vijeku.

Redakcija

index.hr

Ime joj je Nova, a probudila je veliki interes u javnosti.

“Jučer sam sasvim slučajno u popodnevnim satima ugledao čudnu pticu na telefonskom stupu i pomislio sam da je čaplja. Rano ujutro ispred moje kuće došla je nekolicina fotografa”, kazao je Dorijan Curać, koji je imao priliku uživo vidjeti ovu pticu, za Morski.hr.

Preko interneta je doznao da se radi o rijetkoj vrsti.

“Tad sam se vratio i snimio je s cca 2 metra te pustio da mirno ćopka kukce. Prijavak sam napravio i na aplikaciji Animal Tracker”, kazao je Curać.

Organizacija Waldrappteam, koja se bavi zaštitom ove ptice, objavila je upozorenje na svojoj Facebook stranici, gdje su napisali da je Nova odletjela na jadransku obalu i preko mora u Hrvatsku, odakle se očekuje da će dalje letjeti na jug. Spominju također da je ptica skrenula sa svoje uobičajene rute te bi trebala shvatiti da griješi.

Podsjetili su i na nemili događaj kada su 2019. godine već imali sličnu situaciju, kada je jato zaštićenih ptica koje je stiglo nad nebo Hrvatske ilegalno ubijeno. Zato mole sve one koji vide ovu pticu da podijele ovu vijest kako bi se mnogi ljudi mogli informisati.

Ova rijetka ptica inače boravi u polupustinjskim ili stjenovitim predjelima, često blizu vodotoka. Ugrožena je vrsta, a može se naći u Sjevernoj Africi i na Bliskom istoku.

Duga je do 80 centimetara. Tijelo joj je prekriveno crnim perjem koje na suncu ima bakreno-zelen i ljubičast sjaj, crveni kljun i crvenu kožu na tijelu, izuzev vrha glave. Kada se izlegne, ima perje na glavi, a onda kada poraste, to perje otpadne te ptica ostane “ćelava”. Otud i naziv ćelavi ibis, prenosi Ptice.info.

Gnijezdila se na području Pule, a onda je zbog gubitka staništa i lova izumrla u Hrvatskoj, ali i Europi. Ibisa nalazimo u mnogim povijesnim izvorima pa se između ostalog na egipatskim hijeroglifima prikazuje kao “akh” – simbol ljudske duše. Već je 1504. godine proglašen jednom od prvih zaštićenih vrsta ptica u Austriji, što ga nažalost nije spasilo od izumiranja, navodi Udruga Biom.

Ova je vrsta još u 18. vijeku izumrla u Hrvatskoj i posljednje su se ptice gnijezdile na području Pule. Ista ju je sudbina zadesila u cijeloj Europi, a gubitak staništa i lov smatraju se glavnim razlozima za njen nestanak. Početkom 21. stoljeća svjetska populacija ćelavog ibisa svela se na svega 200 do 250 jedinki, koje su opstale na području sjeverne Afrike i Bliskog istoka, dodali su iz Udruge Biom.

Preuzeto sa: index.hr

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije