najnovijeRadoznala LolaZabavna Lola

5 najboljih destinacija za sve ljubitelje džina

Džin je jedno od omiljenih alkoholnih pića na svijetu, bilo da ga preferirate uz tonik ili kao koktel, on nas nikada ne može razočarati.

Prevela: Anja Delić Redakcija

skyparksecure.com

Zato smo željeli da pogledamo koje su to zemlje sa najboljim džinom kako bi smo vas inspirisali za vaše sljedeće putovanje.

5) Engleska

Džin nije nastao u Londonu, ali se proizvodi u ovom gradu još od 17. vijeka. U to vrijeme, London nije imao dovoljno dobre žitarice kako bi proizvodio pivo, a stroge carine na uvezeno inostrano piće su predstavljale veliki problem.

Iz tog razloga su formirane male destilerije širom glavnog grada. Ubrzo je na svakom ćošku bila jedna prodavnica džina koja bi svake noći privlačila gomilu ljudi.

Danas možemo vidjeti ostatke ovih destilerija širom Londona. Destilerija Beefeater je dobila ime po Yeomen Warders koji su svečani čuvari Londonskog tornja. Ljubitelji džina su dobrodošli da obiđu destileriju, a najbolje od svega je što je isprobavanje džina uključeno u cijenu. Takođe možete se oprobati u pravljenju i miješanju džina u tročasovnoj radionici koja uključuje degustaciju i pravljene sopstvenog džina.

4) Škotska

Da li ste znali da se preko 70% džina koji pijemo destiluje u Škotskoj? Škotska je bogata osnovnim sastojcima džina kao što su bobice kleke, te je tradicija proizvodnje džina dugačka. Čuvena kompanija za proizvodnju džina Hendrick’s se nalazi u destileriji Girvan u Južnom Erširu. Međutim, posljednjih godina su se pojavile i druge destilerije kao što su Dunnet Bay Distillers, CrossBill Highland Distilling i The Botanist.

Njihove proizvode možete probati na degustacijama koje se održavaju u barovima širom Edinburgha i Glasgowa, a jedan od takvih barova je Gin71, prvi džin bar u Glasgowu.

3) Španija

Vjerovatno ćete prije pomisliti na sangriju ili hladno pivo kada govorimo o Španiji, nego na džin. U tom smislu, možda će vas iznenaditi činjenica da Španci zapravo piju više džina od bilo koje druge države u Evropi. Španija je drugo najveće tržište džina na svijetu, sa prodajom od 3.2 miliona kutija džina godišnje, od čega se 75% proizvede u državi.

Ovo je uglavnom zbog ogromne popularnosti džin-tonika. Putovanje u Španiju je odličan izbor ukoliko ste ljubitelj džina.

U bilo kom gradu u Španiji možete pronaći kvalitetan džin, ali ako morate da izbarete jedan, možda je Barcelona najbolji izbor. U Barceloni postoje mnogi džin barovi koji se mogu po kvalitetu takmičiti sa bilo kojim na svijetu, neki od njih su Old Fashioned Gin Tonic & Cocktail Bar, Bobby Gin, i Xixbar.

Ukoliko se odlučite na izađete iz grada malo, posjetite ribarsko selo Vilanova gdje se nalazi destilerija Gin Mare u kojoj porodica Ribot proizvodi najpoznatiji domaći džin u Španiji još od 1940-ih.

2) Holandija

Ukoliko se pravi ljubitelj džina, morate posjetiti Amsterdam i isprobati holandski džin Jenever. Holandski džin je malo jačeg ukusa nego standardni i često ima svjetliju boju nalik med, te je kremastije teksture.

Ukoliko želite da saznate više o ovom piću započnite svoj obilazak u Amsterdam’s House of Bols gdje možete saznati kako se pravi odličan koktel, istoriju i nasljeđe ovog izuzetnog pića. Ulaznice koštaju oko 16 eura i uključuju koktel.

Nakon ovog ćete vjerovatno htjeti probati još vrsta holandskog džina. Predlažemo vam da posjestite mjesto za degustaciju De Drie Fleschjes. Ukoliko budete imali sreće, ljubazno osoblje vam možda otkrije tajne najboljih koktela sa džinom koje ne možete pronaći nigdje drugdje.

1) Filipini

Ovo će vas možda iznenaditi, ali Filipini imaju najveće svjetsko tržište džina, čineći oko 43% globalne prodaje sa potrošnjom od 22 miliona kutija džina svake godine. To je oko 1.4 litara džina po Filipincu! Njegova popularnost je nastala iz više razloga. Tokom 1700-ih, Britanci su donijeli džin sa sobom tokom okupacije, koji je ubrzo postao popularan.

Toliko da je u gradu 1834. otvorena destilerija džina.Sve do danas je Ginebra San Miguel ostao najveći proizvođač džina na Filipinima, koji svake godine proda oko 200 miliona funti alkohola.

Ono što ćete najčešće vidjeti je Gin Pom, koji se sastoji od džina, soka od pomela i leda. Ali svestranost ovog pića je jedan od ključnih razloga njegove popularnosti, tako da ćete podjednako vjerovatno primijetiti Filipince kako piju džin i sok od ananasa ili džin pomiješan sa pivom.

Uputite se do jednog od najboljih džin barova, The Rooftop bara, gdje će vas jedan džin i tonik koštati oko 100 filipinskih pezosa (oko 1.5 euro), ili posjetite The Bonbon Club u Legazpi Village.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije