MedicinanajnovijeNaslovna vijest

90% manje oboljelih od raka grlića materice zahvaljujući HPV vakcini

Istraživački centar u Velikoj Britaniji opisuje ove nalaze kao “istorijski trenutak” i rekao je da je ovo pokazatelj da vakcina spašava živote.

Prevela: Anja Delić Redakcija

bbc.com

Najčešći uzrok raka grlića materice je virus, a vakcina bi mogla uskoro da eliminiše ovu bolest. Istraživači su rekli da ovakav uspjeh znači da će onima koji su vakcinisani možda trebati mnogo manje testiranja i pregleda u budućnosti.

Rak grlića materice je četvrti po redu naučestaliji rak kod žena širom svijeta, ubijajući više od 300.000 svake godine.

Gotovo 9 od 10 smrtnih slučajeva se dešava u slabo razvijenim državama gdje žene nemaju mogućnost pregleda grlića materice. Nadaju se da će vakcina biti od veće pomoći u takvim državama, nego u bogatijim državama kao što je Velika Britanija.

Više od 100 država je započelo sa vakcinacijom kao dio planova Svjetske zdravstvene organizacije kako bi pokušali eliminisati rak grlića materice. U Velikoj Britaniji, djevojčice imaju mogućnost da se vakcinišu između 11 i 13 godine, u zavisnosti od toga gdje žive. Od 2019. vakcinisati se mogu i dječaci.

HPV vakcina spriječava infekciju, ali ne može uništiti virus ukoliko se nastani u tijelu. Ovaj virus je toliko rasprostranjen u svijetu tako da se sa imunizacijom mora započeti prije nego što djeca postanu seksualno aktivna.

Studija, objavljena u časopisu Lancet, sagledava šta se dešavalo nakon što je vakcina uvedena za djevojčice 2008. godine u Engleskoj. Tada vakcinisane djevojčice su sada u svojim 20-im godinama. Rezultati pokazuju smanjen broj predkancerogenih izraslina i 87% smanjenja oboljelih od raka grlića materice.

“Rezultati su zapanjujući”, rekao je profesor Peter Sasieni, jedan od istraživača King’s Collega u Londonu.  Isti rezultati se nisu pokazali kada je vakcinisanje ponuđeno starijim tinejdžerima. To je zato što se manje starijih tinejdžera odlučilo na vakcinaciju i postoji vjerovatnoća da su već bili seksualno aktivni.

Sveukupno, studija je zaključila da je HPV program vakcinacije spriječio oko 450 karcinoma i 17.200 predkancerogenih izraslina. Profesor Sasieni je rekao da je to “samo vrh ledenog brijega” jer su vakcinisani još uvijek mladi da bi oboljeli od raka, tako da se predviđa da će u budućnosti spriječiti još više oboljenja.

Lauri Flaherty je u 29 godini dijagnostifikovan rak grlića materice nakon rutinskog brisa. “Vakcina protiv HPV-a nije postojala kada sam ja bila u školi”, kaže ona. “Dijagnoza mi je postavljena nakon rutinskog brisa. Inače sam znala da odlažem ovakve rutinske preglede – i iako bi moja dijagnoza bila ista – to samo pokazuje koliko je važno da idete redovno na preglede.”

“Rečeno mi je da imam abnormalne ćelije i da sam HPV pozitivna, a dalji pregledi su pokazali da imam prvi stadijum raka grlića materice zbog čega sam morala uraditi histerektomiju.”

“Rečeno mi je da sjednem i tada sam čula riječi: “Stvarno nam je žao, imate rak. Imala sam dvoje male djece u tom trenutku i rekla sam “Morate me spasiti, moram se brinuti o njima.”

“U Februaru ove godine sam otišla na drugi bris i rezultati su bili dobri. Srećna sam što sam živa.”

Trenutno se ženama preporučuje da rade bris na svake tri do pet godina kako bi se provjerilo da li postoji kancer. Međutim, profesor Sasieni je rekao da se ovo “definitivno” može smanjiti nakon vakcinacije.

Rekao je: “Ovo bi trebao da bude poziv za buđenje svim vladarima i političarima jer ženama ovo može biti dodatna motivacija za vakcinisanje, ukoliko znaju da će poslije morati ići na manje pregleda. Nadam se da će nakon uvođenja vakcinacije žene morati da odu na testiranje samo 2 do 3 puta u životu.”

I dalje ne znamo sve o HPV vakcini. Još uvijek je upitno koliko dugo traje zaštita i da li je potrebna revakcinacija u srednjim godinama.

Takođe, postoji više od 100 tipova papiloma virusa. Velika Britanija je počela da koristi vakcinu koja štiti od 2 tipa, a uskoro će uvesti vakcinu koja štiti od 9 tipova virusa, uključujući virus koji je glavni uzrok genitalnih bradavica.

Tipovi virusa koji izazivaju rak dovode do opasnih promjena u DNK zaraženih ćelija koje ih transformišu u rak. Ovo se može desiti u bilo kom zaraženom tkivu. Virus se može prenositi putem vaginalnog, oralnog i analnog seksa, pa je moguć karcinom anusa, penisa i neke vrste karcinoma glave i vrata.

Međutim, 99% karcinoma grlića materice je uzrokovano humani papiloma virusima. Dr Vanessa Saliba, epidemiolog britanske Agencije za zdravstvenu bezbjednost, rekla je da su rezultati “zapanjujući” i da su pokazali da vakcina “spašava živote drastično smanjujući stopu raka grlića materice među ženama”

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije