AktivizamHrabra LolanajnovijeNaslovna vijest

Protesti u Poljskoj nakon smrti žene zbog zakona o abortusu

Demonstrantni u Poljskoj odali su počast 30-ogodišnjoj ženi koja je preminula od septičkog šoka u 22. nedjelji trudnoće.

Lola Magazin

Ljekari i babice navode da su učinili sve što su mogli da spase život trudnice i njenog fetusa, slučaj koji se našao u centru pažnje javnosti zbog pooštravanja zakona o abortusu u ovoj državi.

30-ogodišnja žena umrla je od septičkog šoka u 22. nedjelji trudnoće. Prema navodima advokata porodice preminule trudnice, ljekari nisu uradili abortus, iako je njenom fetusu nedostajala amnionska tečnost (plodova voda).

Aktivisti za reproduktivna prava kažu da je ovo prva žrtva nedavno uvedenih ograničenja poljskog zakona o abortusu.

Žena, poznata samo kao Izabela, umrla je u septembru, ali je njen slučaj objavljen tek u petak, što je naljutilo mnoge Poljake i izazvalo proteste, u ponedjeljak uveče, uVaršavi, Krakovu i drugdje. Protestantni su palili svijeće kako bi joj odali počast u cjelonoćnom bdjenju.

Prije uvođenja novog zakona, žene u Poljskoj su mogle da abortiraju samo u tri slučaja: ako je trudnoća rezultat krivičnog djela silovanja, ako je život žene u opasnosti ili u slučaju težih deformiteta fetusa. Ustavni sud je, međutim, pod uticajem poljske konzervativne vladajuće partije, prošle godine presudio da abortusi zbog urođenih mana nisu ustavni.

Aktivisti za prava žena tvrde da sada ljekari u Poljskoj radije čekaju da fetus bez šanse za preživljavanje umre u materici, nego da izvrše abortus.

Iz bolnice u kojoj je trudnica preminula saopštili su danas da saosećaju sa njenim bližnjima i ostalima koji tuguju za trudnicom, ali tvrde da su učinili sve da spase trudnicu i njen fetus. Advokat porodice navodi da je Izabela iza sebe ostavila muža i kćerku.

“Prioritet je bio briga za zdravlje i život pacijenta i fetusa. Ljekari i babice su učinili sve što je bilo u njihovoj moći, borili su se kako bi spasili pacijentkinju i njeno dijete”, navodi se u saopštenju iz Okružne bolnice u Pščini na jugu Poljske.

Bolnica je dodala da tužioci istražuju slučaj, ali da su “sve odluke donijete uzimajući u obzir zakonske odredbe koje su na snazi u Poljskoj”.

Ultrakonzervativna organizacija koja je lobirala za pooštravanje zakona o abortusu, Ordo Iuris, suočila se sa optužbama za smrt žene. Njihov predsjednik, Jerzy Kwaśniewski, rekao je da ljudi ne bi trebalo olako da donose zaključke o tome šta se dogodilo.

I Kwaśniewski i Radosław Fogiel, portparol poljske konzervativne vladajuće partije, rekli su da prema postojećem zakonu žena čiji je život ugrožen ima pravo da legalno prekine trudnoću.

Dodaju da neće doći do izmjene zakona o abortusu zbog ovog slučaja.

https://www.theguardian.com/world/2021/nov/02/polish-activists-protest-after-first-death-in-wake-of-stricter-abortion-law

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije