najnovijeNaslovna vijestPraktična LolaRadoznala Lola

9 stvari koje možete učiniti u borbi protiv klimatskih promjena

Sve veće saznanje o problematici zaštite okoliša i klimatskih promjena utiče na to da se sve više ljudi pita šta oni kao pojedinci mogu da urade povodom toga?

I kako zajedno možemo pomoći da se zaustavi?

Prevela: Anja Delić Redakcija

imperial.ac.uk

Naučnici Instituta Grantham su sastavili listu najefikasnijih načina uz koje možete pomoći. Iako pojedinci možda neće moći samostalno da naprave drastične promjene smanjenja količina otpadnih plinova koji dospijevaju u zrak kako bi se klimatske promjene ublažile, lična intervencija je nužna kako bi se podigla svijest o problemu i uticalo na vladajuće društvo.

Imate pravo glasa kao potrošač, kupac, član biračkog tijela i kao aktivan građanin i upravo vaš glas može dovesti do promjena u mnogo većim razmjerama nego što očekujete.

  1. Neka vaš glas čuju oni koji su na vlasti

Saznajte ko je vaš poslanik i koji je najbolji način da ih kontaktirate. Naglasite zašto je od zajedničke koristi pokretanje inicijative protiv klimatskih promjena i zašto je to posebno bitno. Pridružite se nekom od ekoloških pokreta ili kampanji koja se fokusira na ekološke aktivnosti ili podstiče ljude da govore o klimatskim promjenama.

Postoje mnoge prednosti preduzimanja akcije u vezi sa klimatskim promjenama, kao što su poboljšanje zdravstvenih uslova, ulazak u tržište ekološke proizvodnje i smanjenje nejednakosti.

  1. Smanjite konzumaciju mesa i mliječnih proizvoda

Jedan od najefikasnijih načina da pozitivno utičete na vašu životnu sredinu jeste da izbjegavate meso i mliječne proizvode. Istraživanja pokazuju da je ishrana bogata biljnim vlaknima takođe bolja za vaše zdravlje – tako da ovakva odluka može biti korisna i za vas.

Jedite manje porcije mesa, posebno crvenog mesa, koje ima najštetniji uticaj na životnu sredinu, i smanjite unos mliječnih proizvoda ili pronađite alternative. Pokušajte da birate svježe, sezonske proizvode od domaćih proizvođača kako biste pomogli u smanjenju isparavanja otpadnih plinova usljed transporta, čuvanja i dužeg hlađenja.

  1. Smanjite putovanja avionom

Saobraćaj je postao sektor sa najvećim emisijama, čineći 28% gasova koji dospiju u vazduh. Ukoliko trebate letjeti zbog poslovnog sastanka, ispitajte da li je moguće umjesto toga obaviti konferencijski video poziv.

Ukoliko putujete u svojoj državi, koristite voz ili istražite druge opcije kao što je električni automobil. Ukoliko morate putovati avionom letite ekonomično – putnik u poslovnoj klasi ostavlja bar tri puta veći ugljenični otisak nego neko u ekonomskoj klasi.

Razgovarajte sa svojim preduzećem kako mogu da organizuju put bez potrebe za avionom.

  1. Ostavite auto kod kuće

Umjesto vožnje autom, šetajte ili vozite bicikl – ovo će uticati na vaše fizičko i mentalno zdravlje i uštediti novac. Za duža putovanja koristite javni prevoz ili pokušajte dijeliti automobil sa kolegama.

Ne samo što automobili doprinose emisiji gasova sa efektom staklene bašte, već i zagađuju vazduh izduvnim gasovima što predstavlja ozbiljnu prijetnju za javno zdravlje. Pokazalo se da utiče na zdravlje nerođenih beba i povećava rizik od demencije.

Štaviše, istraživanje je pokazalo da loš kvalitet vazduha dovodi do više asmatičnih i plućnih oboljenja svake godine, te da je povezano sa više smrtnih slučajeva i skraćenim životnim vijekom. Ukoliko je vožnja neizbježna, razmislite o kupovini električnog ili hibridnog modela auta.

  1. Smanjite potrošnju energije i račune

Manje promjene u vašem ponašanju kod kuće će pomoći da trošite manje energije, smanjujući ugljenični otisak i iznos računa. Smanjite grijanje za stepen ili dva, isključite svjetla i uređaje kada ih ne koristite, zamijenite stare sijalice sa LED ili drugim niskoenergetskim svjetlima, te napravite jednostavne promjene u načinu na koji koristite toplu vodu.

Provjerite da li vaša zgrada ima odgovarajuću izolaciju i razmislite o prozorima i vratima otpornim na promaju.

  1. Čuvajte zelene površine

Zelene površine, kao što su parkovi i bašte, su veoma važne. One apsorbuju ugljen-dioksid i smanjuju nivo zagađenja vazduha. Pomažu u regulaciji temperature hlađenjem urbanih područja, mogu smanjiti rizik od poplava upijajući površinsku kišu i mogu da obezbjede prirodna staništa za različite vrste insekata, životinja, ptica i vodozemaca.

Možete saditi drveće ili napraviti sopstvenu zelenu oazu. Dodajte saksije na svoje prozore ili balkon, a ako imate baštu nemojte je zamijeniti betonom ili vještačkom travom. Pomozite u zaštiti i očuvanju zelenih površina kao što su lokalni parkovi, rijeke ili bašte zajednice.

  1. Pazite gdje investirate novac

Banke i fondovi često ulažu u kompanije fosilnih goriva. Izrazite svoju zabrinutost odgovornim ulaganjem tako što ćete pisati vašoj banci i pitati da li možete da odustanete od ulaganja u fosilna goriva. Postoji i veliki broj “etičkih banaka” koje možete provjeriti. Prije ulaganja novca uzmite u obzir faktore životne sredine i društva.

  1. Smanjite potrošnju i otpad

Sve što koristimo ima ugljenični otisak. Izbjegavajte predmete za jednokratnu upotrebu i pokušajte da ne kupujete više od onoga što vam je potrebno. Kupujte polovne ili kvalitetne stvari koje dugo traju. Iskoristite svoju moć kao kupca birajući brendove koji su ekološki osviješteni. Dajte nepoželjnim predmetima novi život tako što ćete ih donirati u dobrotvorne svrhe ili preprodati.

  1. Razgovarajte o promjenama koje pravite

Razgovor je odličan način za širenje velikih ideja. Dok uvodite ove pozitivne promjene da biste smanjili štetni uticaj na životnu sredinu, podijelite svoje iskustvo sa porodicom, prijateljima, kupcima i klijentima.

Nemojte ih zamarati ili iskazivati ljutnju ukoliko oni ne čine isto, umjesto toga, razgovarajte sa pozitivnim stavom i budite iskreni.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije