Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestŽivot

Marina Radoš: Skužila sam zašto se žene ne mogu okaniti kretena

Jedna moja poznanica ne može se okaniti kretena već deset godina.

Kreten se, otkad se poznaju, nije promijenio ni jedan pedalj.

Marina Radoš

Kreten je, otkad se poznaju, imao dvije druge djevojke. Njoj se, božjoj miljenici, uvijek vraćao. Kada sam je pitala zašto se ne okane kretena, već nakon prve djevojke, rekla je da će im se veza uskoro raspasti jer ta djevojka nije dovoljno dobra za njega.

Zašto je onda on s njom? Pitala sam.

Zato što mene ne može praviti budalom. Nju može.

Kreten se u deset godina njihove veze koju samo ona može nazvati ljubavlju nikad nije izjasnio što želi. Za sve što je trebalo napraviti falilo mu je, prema njezinim riječima, samo malo.

Samo malo je falilo da dođe upoznati njezine roditelje. Samo malo je falilo da prestane s ružnim navikama.

Samo malo je falilo da objavi njihovu zajedničku fotografiju na Instagramu. Samo malo je falilo da se usele zajedno. Samo malo je falilo da se prestanu svađati. Samo malo, samo malo, samo malo.

Promatrajući njihovu priču skužila sam zašto se žene ne mogu okaniti kretena.

Zato što su u vječnoj zabludi da mu fali samo malo.

Tako moja poznanica jednostavno ne želi da druga žena dobije sve to do čega mu samo malo fali. Ona bi doživjela živčani slom da čuje da je otišao upoznati druge roditelje, da je drugoj kupio prsten, da vidi njegovu fotografiju s drugom ženom na Instagramu.

Ako mu sada s njom fali samo korak, misli ona, taj korak će lako prijeći ako se neka druga žrtvuje da od njega napravi čovjeka. Da od kretena napravi čovjeka.

Kreteni nisu ono što mislimo kada smo djevojčice – nasilnici, grubijani, smrdljivi idioti koji ti ne daju pažnju. Kreteni su oni koji te ostavljaju u vječnoj zabludi da hoće sve i da im do toga svega fali samo malo.

Kreteni vas ostavljaju u vječnom uvjerenju kako ste vi od njih napravili dobre muškarce. Da je vaš višegodišnji trud urodio plodom. Da do svega što želite FALI SAMO MALO.

Tada žene, kao moja poznanica s početka priče, zbrajaju godine koje su potrošile na kretena i njegovo emotivno obrazovanje. Deset godina popravljanja, misle one, moralo je uroditi plodom. Logično je da mu do savršenstva FALI SAMO MALO.

Deset godina popravljanja, kažu i kreteni, urodilo je plodom. On je danas puno bolji čovjek i hrabriji muškarac nego što je to ikad bio. Kreten svoju žrtvu veliča i hvali – da, ti si me promijenila. FALI MI SAMO MALO.

Slične argumente o višegodišnjem popravljanju čujem i kada se ženama savjetuje da ne ostavljaju muževe koji su naučili oprati suđe i upaliti mašinu. Što bi ti, kaže, drugoj ženi prepuštala čovjeka na čije si kućansko obrazovanje potrošila godine.

Hoćeš da neka druga dobije muškarca koji pere suđe i pali veš mašinu? Naravno da nećeš.

I to je otprilike to. Žene ne odustaju od svojih projekata, vječno uvjerene da fali samo jedan pedalj da on napravi sve što ona želi. Ne žele prepustiti drugoj ženi svog čovjeka koji je u finišu utrke da postane ono što nikad nije bio i ono što nikada neće biti.

Osvijestite se. Fali mu puno. Nikad neće. Uzalud popravljate.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije