najnovijeNaslovna vijestPreduzetništvo

Zorana Glišić: Online poslastičarnica Zdravo Zaza – Zdravo i slatko!

Zorana Glišić je osnivačica online poslastičarnice Zdravo Zaza koja izrađuje sladolede, kolače i torte bez glutena, namirnica životinjskog porijekla i bijelog šećera.

Redakcija

U ovoj zdravoj kuhinji koriste se prirodni, cjeloviti, bio sastojci bez aditiva. Njihov rad zasad možete pratiti na Instagram i Facebook nalogu @zdravo.zaza , a uskoro će biti dostupan i naš web shop.

Zorana je diplomirani filolog a u protekle dvije godine je pohađala mnoštvo edukacija u vezi sa preduzetništvom i marketingom kako bi mogla iskreirati i voditi svoj biznis.

Zorana je jedna od 15 učesnica i jedna od pobjednica projekta #go4digitalidentity koji realizuje Inovacioni centar Banja Luka uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih država u Bosni i Hercegovini. Projekat je zamišljen kao podrška preduzetnicama od 19 do 40 godina starosti koje nude svoje proizvode/usluge u BiH, a koje su zbog pandemije izazvane virusom COVID 19 suočene sa poteškoćama u svakodnevnom poslovanju.

Zorana Glišić je sa svojom biznis idejom osvojila sredstva za realizaciju marketinške kampanje u vrijednosti od 3.000KM.

  1. Kako ste došli na ideju za pokretanje biznisa?

Za pokretanje vlastitog posla odlučila sam se iz više razloga – prirodno imam razvijene vještine potrebne za preduzetništvo a ujedno sam i odrasla uz majku koja od mog rođenja ima vlastiti posao, dobro poznajem ono što radim jer sam i sama svoja ciljna grupa, volim dinamične poslove, volim komunikaciju, volim kuhinju, volim slobodu izražavanja svojih ideja kroz sve što činim i želim da rastem uz ono što poslovno razvijam.

Najvažnije od svega je to što vjerujem u ljepotu svog posla – svakodnevno uveseljavam ljude tako što im omogućavam uživanje u hrani koja im prija na svim nivoima, i u dugoročnost Zazine misije – da normalizuje zdraviji tip ishrane u društvu, jer želimo biti tu od bebinih prvih rođendana, pa do svih ostalih prilika i svakodnevnih trenutaka.

  1. Šta ćete nuditi na tržištu?

Poslastičarnice Zdravo Zaza nudi  sladolede, kolače i torte bez glutena, namirnica životinjskog porijekla i bijelog šećera. U ovoj zdravoj kuhinji koriste se prirodni, cjeloviti, bio sastojci bez aditiva.

  1. Kako je korona uticala na vaše poslovanje, sa kojim izazovima ste se susrele, kako ste ih prevazišle?

Korona nije uticala na naš rad.

  1. Šta je za vas značilo učešće u ovom programu, šta ste naučile, da li možete to znanje primijeniti?

Od ovog programa nisam očekivala mnogo, već sam prošla kroz slične edukacije nekoliko puta i mislila sam da sam već sve čula, ali to nije bilo tako. Neke predavačice sam slušala po prvi put a neke po treći, a svako predavanje je bilo puno novih informacija, perspektiva, iskustava, savjeta, da su mi sva predavanja bila nova i svježa.

Atmosfera je skroz drugačija kada smo izmješteni iz grada i svoje svakodnevice, tako da nam je i sama lokacija jako prijala. Sve učesnice i njihove biznis ideje su sjajne, a prvi put sam imala i brainstorming sa 15 ljudi koji je bio jako živ i inspirativan!

Svi članovi ICBL tima bili su nam uvijek dostupni i spremni odgovoriti na sva pitanja. Najveća korist koju sam dobila, pored same nagrade, jeste što sam iskristalisala sliku svog poslovnog puta u narednih nekoliko mjeseci i pronašla snagu u sebi da ga realizujem. Zahvaljujući nagradi, jedan dio tog puta će biti finansijski lakši.

  1. Šta biste poručili drugim ženama koje žele da pokrenu vlastiti biznis?

Svim ženama, muškarcima i djeci koja su dovoljno odrasla da mogu da kreiraju i zarađuju kažem:

samo počni, napravi prvi korak i put će se već otvoriti. Pri svakom većem koraku ćeš osjetiti strah i to je normalno, to je indikacija da rasteš. Rast je bolan ali i čudesan. Otpuštaj perfekciju i njeguj strpljenje, razumijevanje, otvorenost, fleksibilnost.

Saslušaj svakoga – inspiracija i znanje su posvuda, čak i u onima koji te negiraju. Ne propusti čuda koja te čekaju da ih oživiš!

“Objavljivanje ovog teksta je finansirano grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State).  Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.“

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije