KulturaMjestanajnovijeNaslovna vijestPojave

Šta možemo saznati o japanskoj kulturi na osnovu kraljevskog vjenčanja

Žene su i dalje u podređenom položaju, politika nije u skladu sa željama naroda, a uticaj monarhije slabi.

Prevela: Anja Delić Redakcija

economist.com

Foto: economist.com

Princeza Ajako i Kej Morej su se upoznali još za vrijeme srednjoškolskih godina, 2012.  u Tokiju. Princezu je privukao njegov “blistav osmijeh, poput sunca”.

Kej je opisao Ajako kao “svjetlost mjesečine koja ga smiruje”. Par se počeo zabavljati i ostali su u kontaktu dok je Ajako studirala u inostranstvu; 2017. su se vjerili.

Problemi su započeli kada je do japanski tabloida dospjela informacija da je Morejeva majka navodno pozajmila svotu od 35 000 dolara od svog bivšeg zaručnika koju nikada nije vratila. Javnost je osudila Moreja nazivajući ga “sponzorušom”.

Sumnjali su u iskrenost njegove ljubavi prema princezi. Tada je par odgodio vjenčanje i gospodin Morej je otišao da studira pravo u Ameriku, ali priče u tabloidima se nisu stišavale.

Po njegovom povratku u Japan, kosa mu je bila svezana u rep, što su japanski mediji iskoristili kao dodatan dokaz njegove nepodobnosti za njihovu voljenu princezu.

Par se konačno vjenčao 26. oktobra, ali bez tipične formalne ceremonije i uprkos malom protestu na ulicama održanom istog dana. Posmatrajući realno, optužbe namijenjene Moreju nisu vrijedne skandala. Ali one odražavaju ono što se dešava u pozadini, širu sliku japanskog zabrinutog društva koje se suočava sa promjenama i institucije koje zaostaju za njima.

Japanska kraljevska porodica je jedna od najstarijih preživjelih nasljednih monarhija na svijetu. Međutim, i dalje nisu u toku sa modernim medijima. Ova kraljevska porodica briljantno upravlja sprovođenjem pravila, tradicije i rituala, ali ne može uspostaviti dobre odnose sa javnošću.

Nije uspjela da se izbori sa dezinformacijama o paru koje su kružile na društvenim mrežama.

Ono što još možemo vidjeti jeste grub tretman kraljevskih žena, koji predstavlja samo vrh sante leda onoga sa čim se žene Japana svakodnevno suočavaju. Princezi Ajako je dijagnostifikovan posttraumatski stresni poremećaj tokom ovih dešavanja.

Carica Masako, supruga sadašnjeg cara Naruhita, takođe je patila od bolesti izazvane stresom zbog intenzivnog pritiska da rodi muškog nasljednika. Carica Mičiko, njena prethodnica, je izgubila glas zbog stresa tokom 1960-ih i 1990-ih.

Njihova veza je takođe stavila u prvi plan neizvjesnu budućnost kraljevske porodice. Udajom za običnog čovjeka, Ajako nije više dio kraljevske porodice (ovo pravilo ne bi važilo da je muškarac). Njen odlazak ostavlja samo 17 članova kraljevske porodice, a samo muškarci mogu naslijediti tron.

Tako da su ostala samo tri potencijalna nasljednika. Japanska vladajuća liberalno-demokratska partija je suzbila sve njihove pokušaje da omoguće ženama da naslijede tron.

Kraljevsko vjenčanje je stavilo u prvi plan probleme japanske politike, posebno po društvenim pitanjima, na čijem je čelu glasna, konzervativna manjina. Nedavne ankete pokazuju da većina Japanaca zapravo podržava partnerstvo Ajako i Keja. Oko 85% se zalaže za omogućavanje ženskog nasljeđivanja trona.

Slična dinamika – gdje je javnost daleko liberalnija od onih koji postavljaju zakone – postoji oko gej brakova i pitanja da li dozvoliti parovima da zadrže odvojena prezimena, što japanski zakon ne dozvoljava.

Poput poznatog britanskog dvojca, japanski kraljevski par je odlučio da svoju budućnost potraži izvan granica svoje domovine. Ajako i Kej će se uskoro pridružiti Hariju i Megan u Americi.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije