najnovijePreduzetništvo

Kreatori No Design branda su Žaklina Kondić i njen partner

Kreatori No Design branda su Žaklina Kondić i njen partner, mladi banjalučki par koji nije ni sanjao da bi se mogao baviti proizvodnjom namještaja jer su u periodu pokretanja biznisa radili u totalno drugim branšama.

Redakcija

Žaklina je jedna od 15 učesnica projekta #go4digitalidentity koji realizuje Inovacioni centar Banja Luka uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih država u Bosni i Hercegovini.

Projekat je zamišljen kao podrška preduzetnicama od 19 do 40 godina starosti koje nude svoje proizvode/usluge u BiH, a koje su zbog pandemije izazvane virusom COVID 19 suočene sa poteškoćama u svakodnevnom poslovanju.

1.Kako ste došli na ideju za pokretanje biznisa?

Ideja je nastala za vrijeme pandemije, u kućnoj radioni, dok smo opremali dom. Tražili smo adekvatan trpezarijski sto u salonima namještaja koji bi nam odgovarao stilski, ali i cjenovno.

U nedostatku ponude na našem tržištu odlučili smo da ga napravimo sami. Kombinovali smo metalnu konstrukciju sa punim drvetom jer smo htjeli nešto rustično, ali opet savremeno i moderno. U tom pravcu i nastavljamo.

  1. Šta ćete nuditi na tržištu?

Svi naši komadi namještaja radjeni su custom po želji naših kupaca i to im daje unikatnost. Visokokvalitetno puno drvo kao što su orah i hrast u kombinaciji sa metalnim konstrukcijama pruža svakom kupcu nešto što je bezvremensko, personalizovano i estetski nenadmašno lijepo.

  1. Kako je korona uticala na vaše poslovanje, sa kojim izazovima ste se susrele, kako ste ih prevazišle?

Kada smo krenuli sa izradom samih komada pandemija Corona virusa je bila u punom jeku. Ne možemo reći da nam je totalno odmogla zato što je masa ljudi tada najviše vremena provodila u kućama i svi su željeli da promjene nešto od postojećeg namještaja ili da kupe nešto novo.

Tek kasnije su se javili problemi na tržištu gdje su sirovine kao što su drvo i metal poskupile čak do 80%. Sve ovo je uticalo I na cijenu naših proizvoda , ali ne previše kako bi I dalje svako mogao sebi da priušti komad namještaja koji je baš po njihoj mjeri.

  1. Šta je za vas značilo učešće u ovom programu, šta ste naučile, da li možete to znanje primijeniti?

Prijavila sam se za program ICBL-a iz razloga zato što kao jedina osoba u No Design timu koja radi na marketingu i prodaji definitivno trebam vise edukacije iz ove oblasti.

Lekcije koje sam naučila jesu da je ključ svakog uspješnog biznisa plan, strategija i targetirano oglašavanje.

Takodje, izdvojila bi drugačiji pristup svome brandu. Sada ga posmatram kao živo biće kome svaki dan treba pažnje i posvećenosti kako bi još više rastao.

  1. Šta biste poručili drugim ženama koje žele da pokrenu vlastiti biznis?

Svakoj ženi u današnje vrijeme treba dati vjetar u leđa i veliku podršku kada pokreću vlastiti biznis ili nešto samostalno. Mislim da smo decenijama sputavane jer su nam govorili da smo slabiji pol pa zbog takvih nametnutih mišljenja nismo ni svjesne koliko možemo i koliko smo zapravo jake. Budite vrijedne i posvećene i vaš trud će se sigurno isplatiti.

“Objavljivanje ovog teksta je finansirano grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State).  Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.“

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije