DogađajiKulturaMjestanajnovijePojave

Britney Spears slobodna nakon 13 godina starateljstva

U Los Angelesu, sudija je u petak donio odluku da se ukida legalno starateljstvo kojim je kontrolisan veliki dio njenog života posljednjih 13. godina.

Prevela: Anja Delić Redakcija

nytimes.com

Tokom ročišta u junu, pop zvijezda je od suda tražila da prekine „zlostavljajuće” starateljstvo, zbog kog je izgubila kontrolu nad skoro svakim aspektom svog života, navodeći da je „traumatizovana”, te je zatražila da se to okonča bez potrebe da se podvrgne dodatnim psihološkim procjenama.

Sve je započelo 2008. godine kada je njen otac, James P. Spears, zatražio na sudu nadležnost nad životom i finansijama svoje odrasle kćerke navodeći kao razlog psihičke probleme i zloupotrebu supstanci.

Starateljstvo koje je trebalo biti privremeno i trajati do kraja godine je postalo trajno.

U svom prvom svjedočenju, u junu, Britney navodi da je njegov autoritet otišao predaleko, tvrdeći  da je bila drogirana, tjerana da nastupa protiv svoje volje i sprječavana da ima djecu. Zatražila je da se započne istraga i da krivci budu privedeni, govoreći za svog oca da je “on taj koji je sve to odobrio”.

Otac Britney Spears je kasnije zatražio da se starateljstvo okonča, a sud je suspendovao gospodina Spearsa kao staratelja i ukinuo mu pravo da upravlja imanjem svoje kćerke vrijednim skoro 60 miliona dolara.

Tada je Britney podnijela zahtjev za potpunim okončanjem starateljstva.

Njeni fanovi okupili su se ispred suda u Los Anđelesa u znak podrške. Kada je presuda objavljena više od 200 ljudi je skandiralo dok su padali konfeti i puštana muzika pop zvijezde. Neki obožavaoci su se grlili, neki su plakali od sreće.

Međutim, nekoliko stručnjaka je reklo da, iako su lično podržavali ukidanje starateljstva, smatraju da je neobično da se ukida legalno starateljstvo bez dodatne procjene mentalnog zdravlja.

“Unutar relativno malog broja slučajeva u kojima se starateljstvo prekida, još je čudnije da se to dešava bez dokaza da su sposobni”, rekao je profesor Dinerstein.

Slučaj Britney Spears se smatra izuzetno neobičnim jer, iako je zvanično bila “nesposobna da se brine o sebi”, ona je bila svjetski poznata ličnost koja je redovno išla na turneje i zarađivala milione dolara.

Advokat Britney Spears je zatražio da se istraži uloga njenog oca, a osim optužbi za nadzor i kontrolu pjevačice, dodana je mogućnost lošeg finansijskog upravljanja od strane gospodina Spearsa. Smatra se da je iznenadna želja njenog oca da okonča starateljstvo poslije toliko godina bila u nadi da će na taj način izbjeći pravne tužbe i izjavu pod zakletvom.

Iako je sudija Brenda Penny odlučila da okonča starateljstvo u petak, vjerovatno je da će se ova pitanja razmatrati na narednim ročištima.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije