LjudiMjestanajnovijeNaslovna vijestPojave

Istinita priča o transrodnosti: Od “nje” do “njega” – pa nazad do “nje”

Živeći u siromašnom dijelu Kalifornije, Carol je smatrala da bi joj svakodnevni život bio lakši da je muškarac.

Prevela: Anja Delić Redakcija

Ipak, bila je zapanjena koliko se ovo pokazalo istinitim. Ona kaže, da je kao “muškobanjasta” žena oduvijek bila tretirana sa blagim prezirom.

Poslije dvostruke mastektomije (odstranjenja dojki) i nekoliko mjeseci korištenja testosterona – od čega je razvila duboki glas i dlake na tijelu – “ljudi, kasirke, svi, odjednom su postali tako prokleto prijateljski nastrojeni”.

Sa druge strane, Carol se uskoro počela osjećati veoma loše kao trans muškarac. U početku, testosteron koji je počela da koristi sa 34 godine joj je podigao raspoloženje i nivo energije. Ali poslije dvije godine počela je da pati od strašnih neželjenih posljedica.

Atrofija vagine i materice (koja može izazvati pucanje i krvarenje tkiva) je bila “izuzetno bolna”. Njen nivo holesterola je porastao i imala je tahikardiju.  Takođe je postala toliko uznemirena da je počela imati napade panike.

Započela je sa korištenjem antidepresiva, i pomogli su joj. “Bio je to trenutak otkrovenja”, kaže ona. “Tada sam shvatila da mi nije bila potrebna transrodna operacija, već antidepresivi.”

Otkrila je da ima rodnu disforiju, bolno saznanje da je u pogrešnom tijelu, da u stvari, nije željela biti muškarac.

Nakon što je provela četiri godine u tijelu muškarca, Carol je započela “detranziciju”: kada osoba koja je uzimala hormone suprotnog pola ili poslije operacije shvati da je to bila greška.

Njeno iskustvo ilustruje opasnosti današnje standardne prakse u oblasti transrodne medicine gdje je dovoljna pacijentova samostalna procjena da su trans.

I dalje ne postoje tačni podaci koliko pacijenata u detranziciji postoji, ali pojedini nalazi sugerišu da broj brzo raste. Nedavna anketa pacijenata koji su prošli kroz detranziciju je pokazala da većina pacijenata smatra da nisu bili adekvatno procijenjeni prije početka tranzicije.

Skoro četvrtina je izjavila da ih je homofobija ili teškoća prihvatanja da su gej dovela do odluke o tranziciji; 38% smatra da je njihova rodna disforija uzrokovana traumom, zlostavljanjem ili mentalnim zdravstvenim stanjem.

Carol vjeruje da uzroci njene rodne disforije leže u njenom djetinjstvu. Njeni roditelji su bili fanatično religiozni i nasilni, zbog čega je odrasla uz dvije veoma pogrešne ideje. Prva je ideja o “rigidnim rodnim ulogama… žene su tu da bi služile; one su manje bitne od muškaraca”.

Beskrajni bijes njene majke što se Carol ne želi povinovati ovakvom shvatanju žena, koje uključuje samo nošenje haljina (“Nisam čak ni ‘hodala kao djevojčica’, šta god to značilo”), je doveo da Carol vjeruje da “ona nije prava žena”.

Druga ideja je bila da je homoseksualnost “odvratna”.

U 35 država Amerike trans pacijentima nije potrebno ni odobrenje terapeuta kako bi započeli sa tranzicijom. Carol kaže da je posjećivala terapeuta jer je kako kaže željela da “to uradi kako treba”. Međutim, terapeut nije istraživao njenu traumu iz djetinjstva, ali ju je ohrabrio da proba testosteron.

Nekoliko mjeseci kasnije, Carol je uklonila grudi.

Detranzicija je bila najteža stvar koju je uradila, kaže ona. Bila je toliko prestrašena i posramljena da joj je trebalo godinu dana da prestane sa korištenjem testosterona. Na svu sreću, njen nivo holesterola se vratio na normalan nivo u roku od nekoliko mjeseci. Još uvijek ima dlake na licu i duboki glas.

Svoja osjećanja po pitanju svoje masektomije opisuje ovako:  “kao i svaki gubitak: bude lakše sa vremenom, ali bol nikada u potpunosti ne nestaje”.

Carol sada provodi mnogo vremena vodeći kampanje za pokret osoba koji su prošli kroz proces detranzicije. Ovo nije lak posao. Ovakvi ljudi su često klevetani ukoliko otvoreno pričaju o svom iskustvu. Jedna studija je otkrila da samo 24% osoba koje su prošle kroz detranziciju obavijesti svog doktora da njihova prvobitna tranzicija nije uspjela.

Ovo može pomoći da se objasni zašto neki i dalje odbacuju postojanje ovog fenomena.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije