najnovijeNaslovna vijestRadoznala Lola

Da li TikTok uzrokuje tikove kod djevojčica?

Sve više doktora iz različitih zemalja izviještava o porastu broja tinejdžerki koje razvijaju tikove, te pretpostavljaju da bi anksioznost, depresija i TikTok mogli uzroci.

Prevela: Anja Delić Redakcija

businessinsider.com

Sve je počelo sa pandemijom i dovelo do zabrinutosti i zbunjenosti doktora, piše The Wall Street Journal. Otkrili su da da tinejdžerke sve češće prate djevojke i mlade žene sa Tourette sindromom na društvenim mrežama.

Tourettov sindrom je genetski poremećaj nervnog sistema, a može izazvati tikove, ponavljajuće, nevoljne pokrete ili zvukove. Poremećaj uglavnom pogađa dječake, a tikovi obično počinju kada je osoba mlada, a zatim se razvijaju tokom vremena.

Doktorka Kirsten Müller-Vahl, iz Hanovera u Njemačkoj, rekla je za Jerusalem Post da sve češće viđa tinejdžerke i mlade djevojke koje dolaze sa tikovima. Müller-Vahl, koja se bavi liječenjem Tourette sindroma posljednjih 25 godina, je primijetila da većina djevojaka dolazi sa istim tikovima, dok je za Tourette sindrom karakteristično da su tikovi kod svakoga jedinstveni i specifični.

Ubrzo je otkrila da su djevojčice oponašale tikove njemačke jutjuberke koja je na društvenim mrežama dijelila kako živi sa poremećajem.

Iako nema prikupljenih nacionalnih ili međunarodnih podataka o opsegu problema, The Journal je izvijestio da neki medicinski centri vide i do 10 puta više od uobičajenih slučajeva tikova. Prije pandemije, centri su viđali jedan ili dva slučaja mjesečno, ali sada neki kažu da ih ih imaju između 10 ili 20 mjesečno.

Caroline Olvera, saradnica Medicinskog centra Univerziteta Rush u Čikagu, rekla je za The Journal da je primijetila da mnogi pacijenti izgovaraju riječ “pasulj” sa britanskim naglaskom, čak i pacijenti koji ne govore engleski. Kasnije je saznala da postoji britanski TikToker sa Tourette sindromom koji često izgovara riječ “pasulj”.

Doktori napominju da ono što se dešava nije porast broja ljudi sa Tourette sindromom, već poremećaj poznat kao funkcionalni poremećaj kretanja. Ovaj poremećaj može imati sredinske ili psihološke uzroke, za razliku od Touretteovog sindroma, koji nastaje zbog urođenog neurološkog poremećaja.

Oni su takođe rekli za The Journal da mnoga djeca koja su razvijala tikove imala od ranije dijagnozu anksioznog poremećaja ili depresije koja se pogoršala tokom pandemije.

Nedavni rad Mariam Hull, dječijeg neurologa u dječijoj bolnici u Teksasu, otkrio je da su psihološki poremećaji, koji imaju sposobnost širenja (kao što je masovna histerija), obično ograničeni na jednoj geografskoj lokaciji, ali da su društveni mediji omogućili njihovo širenje širom svijeta.

Rekla je za The Journal da je malo vjerovatno da se tik razvije nakon gledanja jednog video zapisa, ali da TikTokov algoritam znači da su djeca sve više izloženi sličnim objavama. “Neka djeca su mi pokazala svoj TikTok, koji je obično bio pun Touretteovih izazova”, rekla je Hull.

The Jerusalem Post je izvijestio da se ovi poremećaji mogu liječiti. Doktori su savjetovali djeci da se odmore od društvenih mreža, a roditeljima savjetovali nešto veći nadzor video zapisa koje njihova djeca gledaju.

Osim toga, ako dijete ima tikove koji ometaju svakodnevni život, roditelji bi trebali potražiti pomoć stručnjaka.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije