najnovijePreduzetništvo

Nina Stanarević: Studio Tisa – mjesto gdje ćete sigurno pronaći idealan poklon

Nina Stanarević je po zanimanju diplomirana grafička dizajnerka.

U struci je radila pet godina, kao dizajnerka u tekstilnoj industriji.

Redakcija

Ali proteklih osam godina (od završne godine studija) se bavi izučavanjem knjigovezačkog zanata te kombinovanjem ovog zanata sa raznim tehnikama ručnog rada i njihovom savremenom primjenom.

Sa željom za novim znanjima i izazovima prošle godine je završila obuku za rad na CNC mašini za obradu drveta.

Nina je jedna od 15 učesnica projekta #go4digitalidentity koji realizuje Inovacioni centar Banja Luka uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih država u Bosni i Hercegovini. Projekat je zamišljen kao podrška preduzetnicama od 19 do 40 godina starosti koje nude svoje proizvode/usluge u BiH, a koje su zbog pandemije izazvane virusom COVID 19 suočene sa poteškoćama u svakodnevnom poslovanju. 

1.Kako ste došli na ideju za pokretanje biznisa?

Usljed gubitka stalnog zaposlenja kao posljedice Korona virusa, na tržištu rada nisam pronašala adekvatno zaposlenje, stoga sam se odlučila pokrenuti svoj biznis.

  1. Šta ćete nuditi na tržištu?

Studio Tisa je multidisciplinarni studio za produkt i grafički dizajn. Glavni fokus je na knjigovezačkom zanatu i obradi drveta. Proizvodi koje paravim su ručno uvezane sveske za crtanje sa drvenim i tekstilnim koricama. Ja sam se opredjelila za vrste uveza koji ne koriste ljepilo u svojoj konstrukciji i kod mene možete vidjeti pet različitih vrsta uveza.

Tehnike koje istražujem su vidljivi uvezi bez korišćenja ljepila. To znači da uvez kojim spajamo listove ima i funkcionalnu, ali i estetsku ulogu. Taj uvez je vidljiv na koricama i postaje dio dizajna, a nije skriven ispod korica i platna. Sveske, osim za crtanje se mogu još koristiti kao foto-albumi, spomenari, rokovnici, dnevnici…

Pored sveski, takođe radim i dekorativne i upotrebne predmete od drveta (za sada tanjire, tacne, zdjelice i generalno apstraktne komade).

Ne želim davati specifičnu namjenu ni jednom svom komadu, nego želim da osoba koja udomi neki od mojih radova sama bude inspirisana koju namjenju će taj proizvod dobiti njihovom životu.

I za kraj, pored proizvodnje, takođe vršim usluge kako grafičkog dizajna, tako i usluge rada na CNC mašini.

Sve je dostupno na instagram profilu @studio_tisa. Iako preferiram rad 1 na 1 (u slučaju narudžbi), komunikaciju sam prebacila online (putem mail-a ili poruka na Instagramu).

  1. Kako je korona utica na vaše poslovanje, sa kojim izazovima ste se susrele, kako ste ih prevazišle?

Da nije bilo Korona virusa ne bi ni bilo Studija Tisa. Meni možda najveći izazov je nedostatak kontakta sa ljudima. Imam dosta ideja za razne radionice, ali i dalje se ne usuđujem pozivati ljude da se okupe da radimo skupa.

  1. Šta je za vas značilo učešće u ovom programu, šta ste naučile, da li možete to znanje primijeniti?

Iako živimo u 21. vijeku, mislim da žene i dalje ne shvataju ozbiljno (što smo mogle i čuti iz primjera u praksi učesnica). Toliko mi je drago da sam upoznala toliko različit spektar preduzetnica iz cijele BiH koje mimo svih izazova guraju naprijed i ne daju da im išta stane na putu ostvarivanja ideja.

Šta mi je ostalo i šta ću primjenjivati: Naći svoj glas (svoju nišu u storytelling-u), biti svjesna svojih prednosti i mana i biti iskrena.

  1. Šta biste poručili drugim ženama koje žele da pokrenu vlastiti biznis?

Svima je prvo pitanje najčešće: A šta ako ne uspije? Ali je vas pitam a šta ako uspije? Rizici uvijek postoje, svaki neuspjeh je mnogo teži nego kada radite za nekoga, ali zato je i svaki uspjeh mnogo, mnogo, mnogo slađi.

“Objavljivanje ovog teksta je finansirano grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State).  Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.“

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije