najnovijeRadoznala Lola

Rijetki arktički pingvin zalutao na Novi Zeland prešavši put od 3 000 kilometara

Pingvin se našao na obali Novog Zelanda nakon što je prešao put od najmanje 3.000 kilometara iz svog prirodnog staništa na Arktiku.

Prevela: Anja Delić Redakcija

Adelie pingvin, kojeg lokalni stanovnici sada zovu Pingu, pronađen je na obali, te je izgledao potpuno izgubljeno. Pronašao ga je Harry Singh tokom šetnje sa suprugom, a prvobitno su pomislili da se radi o plišanoj igrački.

“Mislio sam da je to samo igračka, ali je pingvin pomaknuo glavu. Shvatio sam da je riječ o pravoj životinji. Stajao je na jednom mjestu sat vremena i izgledao je iscrpljeno“, izjavio je Singh.

On je pozvao stručnjake koji su se pobrinuli za njega i pronašli mu utočište kako bi ga zaštitili od predatora. Pregledom je ustanovljeno da je dehidriran, iscrpljen i mršaviji nego što bi trebao biti.

Ovo je treći slučaj dolaska Adelie pingvina na Novi Zeland, a prethodna dva puta su zabilježena 1962. i 1993. godine.

Velika je rijetkost da se Adelie pingvin pojavi na Novom Zelandu, ali ako u budućnosti bude više slučajeva, to bi mogao biti zabrinjavajući znak, kažu stručnjaci.

“Ukoliko bi imali više godišnjih posjeta Adelie pingvina, to bi značilo da dolazi do velikih promjena u okeanu koje moramo razumjeti”, rekao je profesor zoologije Phillip Seddon.

Njihov dolazak je podsjetnik na prijetnje s kojima se ptice suočavaju zbog zagrijavanja voda, povećane konkurencije oko zaliha hrane i promijenjenih staništa.

“Buduća istraživanja će nam donijeti više znanja o kretanjima i aktivnostima populacije pingvina – tada ćemo znati nešto više o stanju ovog morskog ekosistema.”

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije