Lole iz komšilukanajnovijeO životu

Želim život kao novogodišnju dekoraciju

– Ljubav treba da bude spektakularna! Kao… novogodišnja dekoracija! Da, hoću život kao novogodišnju dekoraciju!

Srbijanka Stanković

Foto: Unsplash.com

Anja je znala da nema 16 godina da sebi priušti „maštanja i izmišljotine“, kako bi rekla njena majka. Međutim, i sa te 32 nije mogla tek tako da pristane da je život običan.

– Samo ti čekaj spektakularno i blistavo i završićeš kao Mila Dejanova! Eno prošle nedelje slavi 42. rođendan na fejsbuku sa drugaricama i balonima! Nit muž, nit deca! Džaba joj proslava! – pratila je majka u stopu po stanu.

– Mama, jesam li došla kod tebe na ručak ili na porciju pridike?

– Kako si se usukala, dobro bi ti došlo i jedno i drugo, znaš?

Mogla je samo da se smeje na ovakve komentare svoje majke. Nisu se razumele. Majka je htela unuke sada, a pre deset godina je htela da Anja nema dečka dok ne završi fakultet.

– To je bilo pre 10 godina – branila se majka – Imala si 10 godina, ej, deceniju celu da nađeš nekoga! Šta si čekala do sad, princa na belom konju?!

Nije htela princa, htela je život kao novogodišnju dekoraciju

Nije imalo mnogo svrhe objašnjavati majci, kao uostalom ni nikome drugom, zašto se nije udala do sad. Te dve male, jednostavne „jedva-reči“ do sad stajale su joj nad glavom, visile o tankom koncu i samo je čekala kad će je tresnuti.

Šta je čekala do sad? Što nije našla nekog do sad? Zašto nije rodila do sad?

devojka-noge-knjiga

Foto: Unsplash.com

Nije mogla da objašnjava da njoj to „do sad“ malo znači. Da nikad ništa nije stvarno čekala, niti da joj treba princ. Želela je samo da život bude pravi, autentičan, možda čak i šljokičav – da pršti! Sve dok o tome nije govorila, bila je mirna, sa osećajem da je na putu do tog ostvarenog sna. A onda je neoprezno pred koleginicama, usred ukrašavanja kancelarije za doček Nove godine i posle još jednog „do sad“ bockanja rekla:

– Ljubav treba da bude spektakularna! Kao… novogodišnja dekoracija! Da, hoću život kao novogodišnju dekoraciju!

– Eto ti sad! – rekla je Ranka iz Personalnog. – Pa nije, lutko, Nova godina svaki dan! Šta bi ti kao u onim filmovima, ona je sama, on je sam, sretnu se zaljube, bude neka nazovi peripetija i onda se poljube baš slučajno u ponoć! Ma idi!

Anja se postidela jer se toliko otvorila pred grupom poznatih, ali ne tako bliskih žena. Kako je mogla njima da objasni da je oduvek želela samo nežnost, toplinu, romansu iz knjiga? Da sedi u zagrljaju nekog kog voli dok nose novogodišnje pidžame i nazdravlja mu slatkim vinom? Sve što je za druge bilo sladunjavo i preterano, za nju je bilo bajkovito, toplo i stvarno. Zar bi realna Ranka iz Personalnog mogla da razume da je za nju pidžama sa irvasima bila sinomim za sreću, za razigranu ljubav i ushićenost? Kao da bi bilo ko mogao da shvati da je za nju svaka pahuljica bila mekano ostvarenje sna?

Anja je baš tako zamišljala ljubav – kao udobnost i nežnost i svetlo lampiona.

Njima nikad ne bi bilo jasno: ne možeš sa svakim da imaš izmaštanu i u isto vreme istinsku priču. Da zbog toga nije – do sad.

Šta zna život za šljokice?!

Posle ove kratke epizode na poslu su je gledali sa blagim sažaljenjem. Kao da su do tad imali neke nade da će se „Anjica s trećeg sprata“ ipak udati, ali da ih je ona sad srušila. Otkrila je da je romantična, da mašta, sanja i da hoće „filmsku ljubav“ – sve ono što u životu ne postoji.

srce-lizalica-novogodišnja-dekoracija

Foto: Unsplash.com

Po hodnicima se prepričavalo kako je rekla „da hoće novogodišnju dekoraciju od života“, pa je svako pomalo dodao nešto svoje toj priči i oduzeo onu naivno izrečenu Anjinu želju.

– Da sam ja čekala novogodišnji poklon znaš kad bih decu rodila?! Ove mlade se sad samo izmišljavaju. Mada, ako ćemo pravo, ona više nije mlada.

– Dao bih joj ja vatromet, samo da mi…

– Ma zanosi se, šta zna život za šljokice?!

Iako je predosećala da joj pričaju iza leđa, Anja se nije sneveselila. Naprotiv, počelo je da je zabavlja što su odjednom svi imali tako malo tema za razgovor da im je ona bila glavna zanimacija. Posle dve nedelje, kad su najavili praznične bonuse u firmi, svi su zaboravili šta je rekla i počeli predano da prave novogodišnje spiskove.

Nikog nije više bilo briga što Anja s trećeg sprata nije udata.

Želje postoje da se ostvare?

Negde u martu, Ranka iz Personalnog provela je deset minuta gledajući zabezeknuto u vrata na koja je Anja izašla. Iz razmišljanja je prenuo telefon na koji se rasejano javila.

– E, da, da? Halo. Slušaj, molim te, šta se dogodilo! Došla malopre Anja s trećeg sprata, kaže, treba joj nekoliko dana slobodno. Ja kažem ne može sad oko 8. marta svi traže, samo bi negde da putuju. A ona znaš šta kaže?! Nećeš nikad pogoditi! Ide na medeni mesec! Udaje se, ej! Onomad priča kako hoće „ljubav na šljokice“ i gle! Ako vala i treba! Kad se već nije udala do sad.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije