DogađajiKulturanajnovije

Kako će izgledati povratak Banjaluke u zlatno doba?

Gradska uprava Banjaluka slavi 90. rođendan i organizuje manifestaciju u čast Svetislavu – Tisi Milosavljeviću, prvom banu Vrbaske banovine (1929-1934) i čovjeku bez kojeg bi banjalučka istorija, ali i budućnost, ostale uskraćene za „zlatno doba“ grada na Vrbasu.

Redakcija

seesrpska.com

To je doba u kojem je Banjaluka dobila novi oblik i dušu, odnosno period urbanističkog razvoja i napretka.

Upravo zahvaljući banu Milosavljeviću, tačno 1. decembra 1931. godine, izgrađena je i svečano otvorena Banska palata, današnja zgrada Gradske uprave.

Rođendanska manifestacija nosi naziv „Zlatno doba povodom 90 godina Gradske uprave“ i biće održana od 1. do 5. decembra.

Program prilagođen starom, dobrom duhu tog perioda, pratiće sve dane manifestacije.

Multimedijalni događaj – svjetlosna projekcija na zgradi Gradske uprave i nastup Gradskog tamburaškog orkestra na glavnom ulazu održaće se 1. decembra od 19.00 časova.

Dani „Otvorena vrata Gradske uprave“ su dobrodošlica za sve posjetioce koji će imati jedinstvenu priliku da u Glavnom holu posjete foto- kutak, gdje će biti postavljen zid sa scenografijom iz zlatnog perioda Banjaluke, kao i da se fotografišu u duhu starog lijepog ambijenta.

Centrom grada šetaće i glumci koji će doprinijeti da se Banjaluku vrati u zlatno doba, a građani i svi posjetioci imaće priliku družiti se i fotografisati i sa kostimiranim glumcima koji će se naći u ulozi bana, njegove supruge i činovnika.

U saradnji sa Narodnim pozorištem Republike Srpske 2. decembra u 20.00 časova održaće se predstava „Zlatno doba“, a Gradska uprava poklanjaće karte sugrađanima.

U Banskom dvoru tokom trajanja manifestacije, u periodu od 17.00 do 20.00 časova, biće otvorena i izložbena postavka „U posjeti banu“ , uz koju će biti omogućeno i stručno vođenje od strane autora postavke Nadežde Lazarević Kovačević i Dragana Kovačevića.

Preuzeto sa: seesrpska.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije